23 de novembre 2014

Compte amb el peix globus

Actualment han desaparegut moltes de les especies del món i altres estan en risc crític d'extinció. Això és a causa de la seva caça, de l'alteració de l'hàbitat o la pressió del seu consum. Moltes creences han fet que animals com el voltor estiguin desapareixent a Tanzània o Sud-àfrica i com aquesta, moltes altres.



















El País, 22 de Novembre de 2014

"4.635 espècies es troben en risc crític d'extinció, algunes d'elles per l'extensió de certes modes en els h'abist de consum.

S'estima que a la terra hi ha 1,7 milions d'espècies; La humana és, pel que fa a les altres, la depredadora per excel·lència. És capaç de fer desaparecer en menys de 40 anys. EL 99% dels exemplars d'una altra espècie d'una moda mal gestionada: és el que li ha passat al peix globus de la Xina, que durant milions d'anys va poder sobreviure als depredadors naturals gràcies a la seva capacitat d'inflar-se per asustarlos.

Però el gust pel sashimi Japonès ha fet augmentar de tal manera la seva pesca que gairebé ha desaparegut. La pressió del consum esta acabant amb l'estruç somali i l'anguila asiàtica, i esta afectant a d'altres com la tonyina vermella. És, en instància de part, conseqüència de no limitar-se al consum de proximitat. La globalització dels hàbits i les facilitats de transport estenen els gustos i fan que tota la demanda es concentri sobre el més buscat. Una nova revisió de la llista vermella d'espècies amenaçades que publica des de 1964 la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa del elevat fins 22.400 de les que estan en perill,

A algunes espècies l'amenaça no prové de l'excés de caça o de pesca, sinó de la alteració de l'hàbitat. És el cas del voltor negre, que ha desaparegut de bona part d'Europa i del que tot just queden uns milers d'exemplars a la península Ibèrica. La causa ha estat la manca de suport alimentari, una situació que a Espanya s'ha pal·liat en part al apareixer la prohibició de deixar restes de caça o de caps de bestiar morts al camp, adoptada en la crisi de les vaques boges.

Però a Tanzània o Sud-àfrica els voltors desapareixen per la creença de que fumar seu cervell dissecat millora la vista, donada la portentosa capacitat que tenen de veure des de molta altura. I els caçadors furtius d'elefants i rinoceronts contribueixen també la desaparició: per evitar que la seva presencia els delati, enverinen els animals que cacen. S'estima que per cada elefant caçat moren uns 600 voltors. Són només alguns  exemples de lo variades que que són les causes d'extinció, El que planteja la necessitat d'augmentar la protecció i les inspeccions."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada