24 de novembre 2014

Terratrèmol a Nagano, a 200Km de Tokio


Un terratremol de 6,7 a l'escala de Richter provoca destrosses en diversos edificis, carreteres i inclús la via del tren d' alta velocitat. Aquesta zona propera a Tokio on va esdevenir el sisme es una àrea d'alt risc sísmic. Per una banda tenim l’alt perill que te l’illa de Japó per estar a l’anell de foc del pacífic, on la placa Pacífica subdueix sota la placa Euroasiàtica formant l’arc d’illes del Japó, s’ha d’afegir la vulnerabilitat de les infraestructures exposades, construïdes en la regió amb materials febles i sense preparació per sismes, van causar les destrosses a Nagano.



Foto de Nagano on s'aprecien les destrosses

La Vanguardia ; 23/11/14

Almenys 39 persones han resultat ferides, cinc d'elles greus, a causa del terratrèmol de 6,7 graus a l'escala de Richter que ha colpejat Nagano al centre del Japó i provocat l'ensorrament d'una desena d' habitatges.
El sisme, posteriorment rebaixat per l'Agència Meteorològica del Japó de 6,8 a 6,7 graus, va tenir lloc a les 22.08 hora local del dissabte (14.08 GMT de dissabte) amb epicentre a Hakuba, al nord de Nagano i a uns 200 Kms al nord-oest de Tòquio. El hipocentre es va situar a 10 quilòmetres de profunditat.
Al terratrèmol li van seguir dues rèpliques de més de 4 graus Richter i una trentena menors.

El terratrèmol va aconseguir una intensitat de 6 inferior en l'escala japonesa tancada de 7 graus (centrada en les zones afectades més que en la intensitat del tremolor) a la ciutat de Nagano i en les localitats de Otari i Ogawa, mentre que Hakuba registrar una intensitat de 5 superior.
El municipi més afectat va ser aquest últim, on unes 10 cases es van esfondrar total o parcialment, segons dades facilitades per la prefectura de Nagano a l'agència Kyodo.
No obstant això, la vintena de persones, entre les quals s'explicava un nen de dos anys, que va quedar atrapada a l'interior dels habitatges va poder ser rescatada pels equips d'emergència, ha informat la cadena pública NHK.

Els 39 ferits es reparteixen principalment entre les tres localitats més afectades, que són, a més de Hakuba, Omachi, a 20 quilòmetres de la primera, i la ciutat de Nagano, capital de la prefectura.
D'entre ells, cinc han patit ferides greus, segons informació aportada per l'Agència Nacional de Policia.
Policia, bombers i un contingent de les Forces d'Autodefensa (Exèrcit) encara investiguen l'abast dels danys provocats pel sisme.
Se sap que el sisme ha bloquejat diverses carreteres locals per culpa de roques despreses i també ha provocat talls d'aigua en un centenar de cases de Hakuba. Unes 1.600 cases a la regió romanien també sense llum, segons NHK.

La línia de tren d'alta velocitat que uneix Nagano amb Tòquio reprendrà avui les operacions amb normalitat després que tècnics de la companyia operadora East Japan Railway certifiquessin que el tram més proper a l'epicentre del tremolor no va patir cap dany.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operadora de la central nuclear de Kashiwazaki-Kariwa, que es troba prop de l'epicentre del tremolor i és la més gran del país, va assegurar que les instal·lacions, que romanen desactivades arran de l'accident provocat pel terratrèmol i tsunami de 2011 a Fukushima, no va registrar problemes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada