10 de gener 2017

El glaciar s'agrieta i es podria colapsar

Això causaria l'enfonsament de totes les costes del món  

Un gran glaciar a l'Antàrtida que fa de mur per l'interior del continent, es desfà des de l'interior a l'exterior amb moltes grietes i esquerdes que fan pensar que poden causar un col·lapse. Això és un gran risc perquè afectaria molt sobre totes les persones i el medi ambient.

Aquest és el dic glacial més gran de l'Antártida.

La vanguardia 29/11/2016

Una enorme glacera a l'Antàrtida que serveix de dic pel gel de l'interior del continent es desfà de dins cap a fora, amb esquerdes i esquerdes al seu interior que fan témer el seu col·lapse.

La Glacera Pine Island, part de la plataforma de gel que delimota la banquisa de l'Antàrtic Occidental, és un dels dos glaceres que els investigadors creuen són més propensos a patir un ràpid retir, portant més gel des de l'interior de la capa de gel fins l'oceà. La fosa inundaria les costes al voltant del món.

Un iceberg de 350 quilòmetres quadrats es va separar de la glacera en 2015, però no va ser fins que els investigadors de la Universitat Estatal d'Ohio van provar un nou programari de processament d'imatges quan es va notar alguna cosa estranya en les imatges de satèl·lit preses abans de l'esdeveniment.

En les imatges van veure evidència que una esquerda es va formar a la base mateixa de la plataforma de gel prop de 35 quilòmetres terra endins en 2013. L'esquerda es va propagar durant dos anys, fins que va aparèixer a través de la superfície del gel i va posar el iceberg a la deriva en un procés de 12 dies 12 dies entre finals de juliol i principis d'agost de 2015.

El descobriment es publica a la revista Geophysical Research Letters.

El desglaç a Groenlàndia i en zones de l'Antàrtida havien elevat el nivell del mar 50 centímetres des finals del segle XX(LEROY Stephane)

"Generalment s'accepta que ja no es tracta de si la capa de gel de l'Antàrtic Occidental es fon, sinó de quan", va dir el líder de l'estudi Ian Howat, professor associat de Ciències de la Terra a Ohio State. "Aquest tipus de comportament de desmemebramiento proporciona un altre mecanisme per al retir ràpid d'aquestes glaceres, reforçant la probabilitat que puguem veure un col·lapse significatiu de l'Antàrtida Occidental en les nostres vides".

Si bé és la primera vegada que els investigadors han presenciat una profunda fissura subterrània que s'obre en el gel antàrtic, han vist ruptures similars a la capa de gel de Groenlàndia, on l'aigua de l'oceà ha penetrat terra endins al llarg del llit rocós i va començar a fondre el gel des de baix. 

Howat va dir que les imatges satelitales proporcionen la primera evidència forta que aquestes grans plataformes de gel antàrtiques responen als canvis en la seva vora oceànic d'una manera similar al que s'ha observat a Groenlàndia.

L'augment de la temperatura global mitjana posa fon de forma inexorable les glaceres.

 "Les esquerdes generalment es formen en els marges d'una plataforma de gel, on el gel és prim i subjecte a cisallament que ho estripa", va explicar. "No obstant això, aquest últim esdeveniment en la Glacera Pine Island va ser a causa d'una esquerda que es va originar des del centre de la plataforma de gel i es va propagar als marges, el que implica que alguna cosa va debilitar el centre de la plataforma de gel, un esquerda fosa en el nivell de roca de fons per un oceà que s'escalfa ".Una altra pista: L'esquerda es va obrir al fons d'un "vall" a la plataforma de gel on el gel havia aprimat en comparació amb el gel circumdant. 
La vall és probablement un senyal d'alguna cosa que els investigadors sospiten des de fa molt temps: pel fet que el fons de la capa de gel de l'Antàrtic Occidental es troba per sota del nivell de la mar, l'aigua de l'oceà pot penetrar a l'interior i romandre sense ser vista. Nous valls que es formen a la superfície serien un signe exterior que el gel s'estava fonent molt lluny.


 Més de la meitat de l'aigua dolça del món està congelada a l'Antàrtida. La glacera Pine Island i el seu bessó proper, la glacera Thwaites, s'assenten en la vora exterior d'un dels fluxos de gel més actius del continent. Igual que els suros en una ampolla, bloquegen el flux de gel i mantenen prop del 10 per cent de la capa de gel de l'oest de l'Antàrtida de drenatge al mar.

Estudis han suggerit que la capa de gel de l'Antàrtic Occidental és particularment inestable i podria col·lapsar dins dels propers 100 anys. El col·lapse conduiria a un augment del nivell del mar de gairebé 3 metres, el que engoliria a les principals ciutats d'Estats Units com Nova York i Miami i desplaçaria a 150 milions de persones que viuen en costes a tot el món.


"Hem d'entendre exactament com es formen aquestes valls i esquerdes, i el que signifiquen per a l'estabilitat de la plataforma de gel", va dir Howat. "Estem limitats en la informació que podem obtenir de l'espai, de manera que això significarà dirigir campanyes aèries i de camp per recopilar observacions més detallades." Els EUA i el Regne Unit s'estan associant en un gran programa científic de camp dirigit a aquesta àrea de l'Antàrtida. Això proporcionarà una altra peça al trencaclosques ".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada