17 de gener 2017

9 beneficis dels arbres urbans



Els arbres són un gran recurs per a nosaltres, el essers humans, i per això no tenim que seguir amb aquesta explotació incontrolada, produint així un impacte molt negatiu sobre la natura i les zones verdes. A continuació podrem veure tots els recursos i beneficis que ens proporcionen. 
La nostra salut cada cop perilla més, a causa de les migracions cap a les ciutats i els contaminants que aquestes produeixen, per això els arbres poden ser una bona eina per poder restaurar aquests aires contaminats.
A part d'aixó, amb la creació de ciutats cada cop tenim menys zones naturals i això provoca una gran perdua de biodiversitat.

La Vanguardia 11/01/2017

Els arbres poden ajudar a mitigar alguns dels impactes negatius de la urbanització, i fan que les ciutats siguin ambientalment més sostenibles.

Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats i es prediu que el 2050 el nombre augmentarà fins al 66%. Aquesta migració del camp a la ciutat, principalment a Àfrica i Àsia, es deu a la pobresa i als factors socioeconòmics.

Segons la FAO la ràpida expansió de les ciutats en aquests dos continents es porta a terme sense cap estratègia de planificació de l'ús de la terra i la consegüent pressió humana té efectes altament perjudicials sobre els boscos, paisatges i àrees verdes i els voltants. Els efectes ambientals de la urbanització sovint són intensificats pel canvi climàtic i inclouen l'augment de la contaminació, la disminució de la disponibilitat d'aliments i recursos, així com l'augment de la pobresa i la freqüència d'esdeveniments climàtics extrems.


Els arbres urbans, que de vegades només valorem per la seva ombra o perquè donen un toc de color a l'asfalt urbà, són un element essencial per a la ciutat. Aquests poden ajudar a mitigar alguns dels impactes negatius de la urbanització, i així fer que les ciutats siguin més resistents a aquests canvis.

Heus aquí nou formes en què els arbres i els parcs urbans contribueixen a fer les ciutats socioeconòmicament i ambientalment més sostenibles:

1. Un arbre gran pot absorbir fins a 150 kg de CO2 a l'any, per tant són de gran importància en una ciutat on la contaminació sol ser una problemàtica important. Els arbres poden millorar la qualitat de l'aire, fent de les ciutats llocs més saludables per viure.

2. A més, i en la mateixa línia que en el punt 1, els arbres grans són excel·lents filtres per contaminants urbans i partícules fines. Absorbeixen gasos contaminants com monòxid de carboni, òxids de nitrogen, ozó i òxids de sulfur. També filtren partícules fines com pols, brutícia o fum de l'aire atrapant-los sobre les fulles i l'escorça.

3. Els arbres juguen un paper important en l'augment de la biodiversitat urbana, proporcionant a les plantes i animals un hàbitat, aliment i protecció.

4.La ubicació estratègica dels arbres a les ciutats pot ajudar a refredar l'aire entre 2 i 8 graus Celsius, reduint així l'efecte de "illa de calor" urbà, una acumulació de calor per la immensa mole de formigó, i altres materials absorbents de calor.

5. Les investigacions demostren que viure a prop dels espais verds urbans i tenir accés a ells pot millorar la salut física i mental, per exemple disminuint la tensió arterial alta i l'estrès. Això, a la vegada, contribueix al benestar de les comunitats urbanes.

6. Els arbres madurs regulen el flux de l'aigua i tenen un paper clau en la prevenció d'inundacions i en la reducció de riscos de desastres naturals. Un perennifoli o arbre madur de fulla verda permanent, per exemple, pot interceptar més de 15 000 litres d'aigua a l'any.

7.La col·locació correcta dels arbres al voltant dels edificis pot reduir la necessitat d'aire condicionat en un 30 per cent i reduir les factures de calefacció a l'hivern entre un 20 i 50 per cent.

8. Els arbres poden contribuir a l'augment de la seguretat alimentària i nutricional local, proporcionant aliments com fruites, fruits secs i fulles tant per al consum humà com per al farratge. La seva fusta, al seu torn, es pot utilitzar per cuinar i escalfar.

9.La planificació de paisatges urbans amb arbres pot augmentar el valor d'una propietat en un 20 per cent i atreure turisme i negocis.

Després d'enumerar tots aquests avantatges, la FAO conclou que una ciutat amb una infraestructura verda ben planificada i ben manejada es torna més resistent, i sostenible. Al llarg de la seva vida, els arbres poden proporcionar un paquet de beneficis que val dos o tres vegades més que la inversió en plantació i cura.

1 comentari: