07 de novembre 2017

La contaminació atmosfèrica augmenta el risc de càncer

Segons els estudis de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer, de l'Intitut de Salut Global de Barcelona i de la Societat Americana contra el càncer, els alts nivells de contaminació dels darrers anys arreu del món, els quals ja causen un impacte a l'atmosfera, també generen un risc induït ja que augmenten el risc de càncer.

Contaminació generada per els gasos dels cotxes

La Vanguardia 30/10/2017


L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC, en anglès) va incloure el 2013 a la contaminació atmosfèrica a la llista de compostos cancerígens (llista 1A), en concret, en relació al càncer del pulmó. Però hi ha indicis que la mala qualitat de l'aire també augmenta el risc altres tipus de càncer. Un nou estudi epidemiològic a gran escala de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa"), i la Societat Americana contra el Càncer vincula alguns contaminants de l'aire amb la mortalitat per càncer de ronyó, bufeta i colorectal.
Núvol de contaminació

La investigació, publicada a la revista Environmental Health Perspectives, va fer un seguiment durant 22 anys (de 1982 a 2004) a més de 600.000 persones adultes d'Estats Units que formen part de l'Estudi II de Prevenció contra el Càncer. L'equip científic va relacionar la mortalitat per 29 tipus de càncer amb l'exposició residencial a tres contaminants ambientals: PM2.5, diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3).

D'entre tota la població estudiada, es van registrar més de 43.000 morts per càncer no pulmonar. Les partícules PM2,5 es van associar amb la mortalitat per càncer de ronyó i bufeta, amb un augment del 14% i del 13%, respectivament, per cada increment d'exposició de 4.4 mg / m3. D'altra banda, l'exposició a NO2 es va associar amb la mortalitat per càncer colorectal, amb un augment del 6% per cada increment de 6.5 ppb. No es van observar associacions significatives amb altres càncers, segons el resum de conclusions facilitat per ISGlobal. 


Un tema a estudiar a fons 
Michelle Turner, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, explica que "tot i que nombrosos estudis relacionen la contaminació de l'aire amb el càncer de pulmó, encara hi ha poca evidència científica amb altres tipus de càncer". 
"Aquest estudi suggereix que la contaminació de l'aire no s'associa amb la majoria de càncers, però l'associació amb morts per càncer de ronyó, bufeta i colorectal mereix més investigació", afegeix la investigadora Michelle Turner. JEC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada