07 de novembre 2017

Quants milers de productes químics es fabriquen sense passar proves de seguretat?

Tal com ens recorda l'informe de la Comissió Lancet sobre Contaminació i Salut cada any moren moltes persones a causa de la contaminació atmosférica i d'aigues. La causa d'aquesta contaminació és que les susbtàncies químiques no han estat mai examinades i han causat malalties, mort i degradació del medi ambient.

http://www.lavanguardia.com/r/GODO/LV/p4/WebSite/2017/10/20/Recortada/2015-12-09T031744Z_01_FIL3001_RTRIDSP_3_DOW-M-A-DU-PONT_20151209041940_3_0_737308028-kwwD-U432198705753xID-992x558@LaVanguardia-Web.jpg
Només els països més avançats garanteixen els controls de seguretat en nous productes químics (Stringer / Reuters)

LA VANGUARDIA 20/10/2017
La contaminació de l'aire, l'aigua i el sòl provoca cada any 9 milions de morts prematures en el conjunt del planeta, segons recorda l'informe de la Comissió Lancet sobre Contaminació i Salut publicat en un monogràfic la revista mèdica The Lancet publicat aquest mes d'octubre . Veure més informació i dades referides a Espanya a La Vanguardia, Big Vang.

Al costat dels problemes derivats de la contaminació de l'aire, un dels apartats destacats en aquest nou informe de la Comissió Lancet és l'existència i persistència dels productes químics sintetitzats en les últimes dècades. Els autors d'aquest estudi recorden que des de mitjan segle XX fins als nostres dies, els éssers humans hem creat en laboratoris (sintetitzat) "més de 140.000 noves substàncies químiques i plaguicides".

D'aquest total, hi ha unes 5.000 substàncies que es segueixen produint a escala industrial, amb una dispersió en l'entorn i una exposició humana gairebé universal.

Malgrat això, indica la Comissió, "menys de la meitat d'aquests productes químics amb un volum de producció elevat han estat objecte d'algun examen de la seva seguretat o toxicitat, i tan sols en l'última dècada ha passat a ser obligatòria l'avaluació rigorosa prèvia a la comercialització de noves substàncies químiques en tan sols uns pocs països de renda alta ".

La conseqüència d'això és que les substàncies químiques i els plaguicides els efectes sobre la salut humana i l'entorn no han estat mai examinats han causat repetits episodis de malaltia, mort i degradació del medi ambient, indiquen textualment els autors d'aquest informe científic.

A més de problemes ambientals i sanitaris coneguts com la contaminació per plom, asbest DDT, PCB) i clorofluorocarburs, la Comissió Lancet adverteix que en les últimes dues o tres dècades s'han introduït en els mercats mundials substàncies químiques de síntesi que, "com els seus predecessors , han estat objecte d'una escassa avaluació prèvia a la comercialització; i amenacen amb repetir aquests fets ".
Exposició clara del problema:
El resum executiu d'aquest informe, publicat en versió en castellà, és enormement eloqüent:"Entre ells es troben substàncies tòxiques per al desenvolupament neurològic, alteradors endocrins, herbicides químics, nous insecticides, residus farmacèutics i nanomaterials. Les dades probatoris existents respecte a la capacitat d'aquests contaminants químics emergents de causar un dany a la salut humana i en l'entorn, s'estan fent cada vegada més evidents "."Aquests productes químics emergents són motiu de gran preocupació, i aquesta preocupació augmenta amb el desplaçament cada vegada més gran de la producció de substàncies químiques als països d'ingressos baixos i mitjans en els quals la protecció de la salut pública i del medi ambient és amb freqüència escassa ".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada