La Comissió Europea ha aconseguit aquest dilluns el suport d'una majoria de països suficients per prohibir durant dos anys tres neonicotinoides utilitzats més freqüentment com a pesticides en la plantació de gira-sol, colza, cotó i blat de moro, pels riscos que planteja per a la salut de les abelles.
Abelles en un rusc de la província de Salamanca.
Un total de 15 països han donat la seva aprovació per la prohibició del dos anys, incloent-hi Alemanya i Bulgària, països que en reunions anteriors es van abstenir. Espanya, ja hi va donar la seva aprovació altres vegades. En contra han votat vuit delegacions, entre elles el Regne Unit, i s'han abstingut quatre països. La proposta del comissari de Consum i Protecció al Consumidor, Tonio Borg, preveu posar en funcionament les mesures restrictives des del pròxim 1 de juliol, encara que fonts consultades per Europa Press indiquen que la data podria endarrerir-se per els problemes legals i pràctics que planteja anunciar la restricció amb tant poc temps.
Clotianidina, tiametoxam i imidacloprid:
Borg ha sumat el suport necessari en una reunió del Comitè d'apel·lació formada per experts de 27 de Brussel·les, després de fracassar el passat mes de març en un primer intent de sotmetre als estats membres de la Comissió d'un altre. Llavors, però va ser tretze Estats membres, entre ells Espanya, els qui van votar a favor de la proposta de comunitat, s'oposaren els nou països i cinc, entre ells Alemanya i Regne Unit.
La proposta es basa en el principi de precaució que sustenten en un informe de la Europea Agència de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) que destaca tres famílies de neonicotinoides de mode d'actuació comercialitzat a Europa per Bayer i Syngenta: clothianidin, tiametoxan i imidacloprid. Aquests productes químics poden afectar el sistema nerviós d'insectes que provoca la paràlisi i la mort fins i tot. Directament, no suposen un risc per a la salut humana. La mesura podria afectar un terç de les llavors preparades en la UE i Espanya és una de les principals productores, perquè inicialment demanava d'ajornar qualsevol decisió fins les dades científiques més decisiva, encara que finalment va restar a favor en una primera votació celebrada al març.
Així doncs, no em de permetre que les abelles estiguin en perill d'extinció, ja que es un dels majors polinitzadors del planeta.
Notícia de El Mundo del 29 d'abril del 2013.
unes 29/04/2013