Instruccions

Els alumnes cercaran notícies per tal de valorar la seva incorporació com a entrades d'aquest blog. Cal que les notícies seleccionades tinguin una relació directa amb la temàtica de la matèria, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, i que siguin d'actualitat. En aquest sentit, la data de publicació de la notícia original presentada haurà de ser com a màxim dues setmanes anterior a la data de publicació de l'entrada del blog que la recull.

Tots els textos del blog hauran d'estar justificats i redactats en català, tret del títol original i el cos de la notícia que mantindran l'idioma original de la seva publicació. És fonamental respectar els formats corresponents (mida i família tipogràfica de la lletra, interlineat, etc.). Per això és convenient que quan s'utilitzi la funció "retalla i enganxa" per copiar textos o imatges fer-ho amb l'opció "enganxa com a text sense format". L'incompliment d'aquesta senzilla norma és la causa de la majoria de problemes estètics o de compaginació a l'hora de publicar una entrada.

Una entrada al blog ha d'incloure els següents apartats i en aquest ordre:

1. TÍTOL

Pot ser l'original de la notícia (traduït al català si s'escau) o un de creació pròpia que es consideri més adient o interessant. Un exemple: "Volcà en erupció a La Palma de Gran Canaria"

2. PRESENTACIÓ

Redactada íntegrament per l'alumne, aquesta és la part més important de la publicació. Consisteix en una síntesi (150-200 paraules) de la notícia escollida on es presenti aquesta de forma atractiva resumint el seu contingut i relació amb la matèria. Caldrà ressaltar alguns termes de la presentació (entre 3 i 7, per exemple) fent ús de la negreta i els hipervincles per crear enllaços als centres d'investigació citats, a les definicions de Viquipèdia corresponents o a qualsevol altra pàgina web que es consideri rellevant. Es penalitzaran les faltes d'ortografia i/o sintaxi.

3. IMATGE PRINCIPAL

Pot ser una de les que complementen la notícia original o una seleccionada per l'autor. Es maquetarà centrada, escollint la mida "molt gran" per ajustar-la a l'amplada del blog. Tota imatge ha d'anar acompanyada del seu corresponent peu d'imatge amb una descripció d'allò que representa.

4. COS DE LA NOTÍCIA

A la capçalera s'indicarà la font (el mitjà de comunicació del que s'ha extret la notícia), la data de la notícia, i l'alumne o alumnes que redacten l'entrada. La font i la data estaran realçats en negreta i amb un hipervincle a la notícia original. Es presenta un exemple amb l'estructura que cal seguir:

Font: El País, 20 setembre 2021 - Notícia seleccionada per Laura Palmer

A continuació es referirà el títol original de la notícia (que pot coincidir amb el de l'entrada del blog o no) i el seu contingut literal. S'utilitzarà la cursiva tant pel títol original com pel contingut.  Continuant amb l'exemple anterior:

Títol original: La erupción del volcán en La Palma obliga a una evacuación masiva.

La Guardia Civil ya ha evacuado a 5.000 personas afectadas por el nuevo volcán de La Palma (Canarias), que ha entrado en erupción...

Si la notícia original va acompanyada d'imatges, es respectaran aquestes a l'hora de maquetar-la. En el cas de notícies de molta extensió (més de 1.000 paraules, per exemple), i donat que mitjançant l'hipervincle a la font original podem accedir a la notícia completa, es pot interrompre el contingut literal amb la fórmula (...) si els redactors ho consideren adient.

5. VÍDEO RELACIONAT

Caldrà cercar a YouTube un vídeo directament relacionat amb la notícia. Si no s'aconsegueix cap, es buscarà un altre que guardi relació amb el tema de la notícia. Es presentarà indicant el títol original del vídeo escollit i el canal del qual s'ha tret. Continuant amb l'exemple anterior:

Vídeo relacionat amb la notícia: Volcán de La Palma: impresionantes imágenes de la erupción del volcán Cumbre Vieja en España (Diario Gestión).

6. ETIQUETES

Caldrà catalogar la nostra entrada al blog amb de  2 a 4 etiquetes que poden fer referència al següent: subsistema terrestre implicat, ubicació geogràfica, tipus de risc/impacte, etc. Es faran servir, sempre que es pugui, etiquetes que ja figurin a la base de dades del blog. Si cal incorporar una de nova s'utilitzarà un sintagma d'una o dues paraules escrit sempre en minúscula (amb l'excepció d'ubicacions geogràfiques). A la notícia d'exemple feta servir anteriorment les etiquetes seleccionades han estat: "geosfera", "Espanya" i "risc volcànic".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada