30 de setembre 2015

Neix el parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

La zona que envolta la Vall de Núria fins a la frontera francesa és indudablement  un dels paratges naturals més bonics del nostre país y mes rica ecològicament parlant, el seu estatus però, no ha esta reconegut fins el dia 23 de setembre quan el govern català ha aprovat el decret pel qual aquesta zona és reconeguda parc natural. Aquest fet contribuirà a una inversió i a un reconeixement que potenciarà aquest recurs (tant energètic como no energètic) i renovable que nodreix  la economia a partir del turisme y la ramaderia. A més a més aquesta zona passarà a estar protegida, el que evitarà el possible impacta d’edificacions,desforestacions,etc. Aquest decret,que té com objectiu la gestió del medi, impulsat tant per les institucions como per la societat civil mantindrà aquest tresor natural protegit envers qualsevol mena de impacte ambiental i permetrà que la disfrutin els nostres fills y nets.
Riu Núria, el més cabalós i important del parc natural.

La Vanguardia(23/09/15)

El govern català ha aprovat el decret de creació del Parc Natural dels Capçaleres del Ter i del Freser, amb el que la la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya es compondrà de 14 enclavaments. El nou parc de protecció especial ocupa 14.750 hectàrees, i amplia un 14% l'àrea inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural(PEIN). El govern català destaca que han estat els propis ciutadans i institucions els que han promogut aquesta protecció, alguna cosa bastant inusual, doncs els parcs solen crear cert rebuig. Una de les funcions d'aquest parc és donar continuïtat a un corredor ecològic de connexió a l'altre costat de la frontera.

El Parc Natural dels Capçaleres del Ter i del Freser tindrà una superfície repartida entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots ells a la comarca del Ripollès. La declaració permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic de la zona, i donar resposta a una demanda reiterada de la ciutadania i les institucions de la zona i consensuada amb els principals agents econòmics i socials.

Mapa de la futura configuració del parc.
"Valorem molt positivament el compromís del territori en el procés de declaració del parc natural. Demostra que els municipis i els ciutadans són cada vegada més conscients de la importància de conservar el patrimoni natural, no només pels seus valors intrínsecs, sinó també pel potencial de generació de riquesa i d'atracció turística que es deriva", diu Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals. "Ha estat un procés molt participat, en el qual hi ha hagut molta col·laboració per part de tots els sectors, ambientals, econòmics i socials, que han fet seu aquest projecte des del primer moment i han cregut en ell", agrega Subirà.


Impacte econòmic

A part de la activitat economica que es nutrirà del 300.000 visitants anuals aproximadament , l'activitat més destacable dins de l'àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que es vol afavorir amb subencions específiques i consolidar amb la declaració del parc. A Catalunya, els parcs naturals existents s'han convertit en agents dinamitzadors econòmics de primer ordre. S'estima que per cada euro invertit en un parc natural, es generin 8,8 euros de valor afegit brut.

Capacitat de gestió

El Parc serà coordinat per La Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya i comptarà amb una xarxa d'equipaments i serveis, distribuïts entre els municipis que formen part , per acollir als visitants i turistes, i per facilitar la gestió administrativa. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló).

L'àmbit del Parc

L'àmbit protegit delimita un espai natural singular i l'últim exemple típic de l'alta muntanya pirinenca oriental, a la frontera amb França. És un territori que s'estén entre 1.280 i 3.000 metres d'altura, i conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins. Destaca per acollir espècies de vertebrats vulnerables i de gran valor, així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d'alta muntanya rica i diversa.

Des de 1993, l'espai gaudeix d'una protecció bàsica que li atorga el fet d'haver estat declarat espai inclòs en el PEIN i posteriorment a la xarxa Natura 2000 (segell de protecció europeu), “però aquesta protecció no era suficient per garantir la protecció dels valors naturals, geològics paisatgístics i culturals, sense haver de renunciar als aprofitaments dels seus recursos naturals”.

29 de setembre 2015

Multinacionals compromeses amb l'objectiu 100% d'energies renovables

Nou multinacionals més s'han unit a un projecte mundial anomenat RE100 , aquest projecte te la finalitat de que totes les empreses utilitzin únicament energies renovables,  i així poder lluitar contra el canvi climàtic i poder reduir notablement les emisions de CO2.
Poc a poc si aquest projecte va avançant faria que hagués molt menys impacte a l'atmosfera i fins i tot que el mateix aire que respirem fos molt més pur, ja que no hauria tanta contaminació com avui dia.
Ara mateix en aquesta iniciativa estan compromeses 36 grans empreses de tot el món, com per exemple: NIKE, Starbucks...
La iniciativa RE100 a estat liderada per The Climate Group, aquesta es una organització que treballa a nivell internacional per promoure tecnologies i polítiques netes, amb l'objectiu de reduir mundialment les emissions que causen l'efecte hivernacle.



En aquesta foto podem veure algunes de les energies renovables que es podrien utilitzar, com els molins de vent o les plaques solars.
La Vanguardia (24-09-15)

Barcelona / Nova York (Redacció i agències) .- Goldman Sachs, Johnson & Johnson, NIKE, Procter & Gamble, Salesforce, Starbucks, Steelcase, Voya Financial i Walmart han confirmat aquesta setmana la seva incorporació a la iniciativa internacional RE100, amb el compromís de aconseguir que el 100% de l'electricitat consumida a les seves instal·lacions i factories procedeixi de fonts renovables, amb l'objectiu de reduir les emissions de CO2 i lluitar així contra el canvi climàtic.
L'anunci de la incorporació de nou grans corporacions a al projecte RE100 s'ha fet coincidir amb la celebració de la fira Climate Week NYC i a menys de 100 dies de l'inici de la Cimera del Clima que se celebra del 30 de novembre al 11 de desembre a París.
RE100 és una ambiciosa campanya mundial liderada per The Climate Group en associació amb CDP, que convida a les empreses a participar, donar suport i demostrar el seu compromís amb la protecció del medi ambient en un aspecte tan concret com l'ús de les energies renovables.
El projecte RE100 compta en l'actualitat amb 36 grans empreses de tot el món compromeses amb les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic, incloses la companyia xinesa Elion Resources Group i la índia Infosys.