El delta de l'Ebre vista aèria. |
L'escassetat d'aigua, podria ser l'origen de conflictes bèl·lics al segle XXI.
L'ús no sostenible de l'aigua, la deficient gestió, la contaminació i el ràpid creixement demogràfic provoquen la insuficiència del preuat recurs natural i, per tant, la carestia alimentària i l'augment de tensions a tot el món.
Cicle de L'aigua. Ajuntament de Barcelona
Espanya, com la resta de països mediterranis, es caracteritza per l'escassetat de recursos hídrics.
La gestió i planificació s'ha caracteritzat des de fa dècades en un model basat en la creació de:
- nous regadius
- execució de grans obres hidràuliques, com a embassaments i transvasaments, sempre subvencionats per l'Estat.
El principal bloc del PHN estableix la creació d'una gran transferència entre conques d'1.050 Hm3/any, des de l'Ebre fins a les següents zones:
- Catalunya (190 Hm3)
- Comunitat Valenciana (315 Hm3)
- Múrcia (450 Hm3)
- Almeria (95 Hm3)
El Pla consisteix, bàsicament, a justificar les condicions en què podrien realitzar-se els transvasaments d'aigua entre conques, especialment, el transvasament de l'Ebre cap al Litoral Llevantí i Barcelona (1.000-200 Km), basant-se en el suposat "dèficit hídric estructural" que diuen que sofreix el Llevant espanyol i el supòsit excedent de la Conca de l'Ebre.
En cap moment s'analitza com s'ha arribat a aquest dèficit ni com es podria solucionar, únicament es fa un llistat d'obres (declaració d'intencions) sense justificació de cap tipus.
La conca de l'Ebre ha tingut des de sempre problemes de mala qualitat natural de les aigües a causa de l'abundant presència de sals en tot el seu curs mitjà i baix.
Els abocaments agraris i urbans empitjoren aquesta precària situació fent que, a la zona en la qual es preveu la presa d'aigües del transvasament, els paràmetres excedeixen en més d'un 5% els límits considerats en la normativa d'aigües pre-potables, com es reconeix a la memòria Ambiental del propi Pla Hidrològic. A això podem afegir els riscos associats a la central nuclear d'Ascó. Tot això plantejaria la necessitat de sotmetre l'aigua transvasada a processos de depuració i dessalinització, les dificultats de la qual i costos, ignorats en el projecte.
Les possibilitats de desenvolupament econòmic de les Terres de l'Ebre estan lligades a l'aigua del riu i com ja s'ha observat amb el minitrasvase a Tarragona, després de deu anys de funcionament, la conseqüència ha estat un gran creixement demogràfic, urbanístic, industrial i turístic a les comarques del nord de la província, las que estan rebent l'aigua, mentre que les Terres de l'Ebre, les que l'estan cedint, s'han quedat igual i, en alguns aspectes, comparativament pitjor.
DADES DEL FLUX D'AIGUA DEL EBRE:
Anys 60: 16.842 Hm3/any
Anys 70: 14.071 Hm3/any
Anys 80: 9.502 Hm3/any
Anys 90: 8.235 Hm3/any
FONTS:
http://es.wikipedia.org/wiki/Tribunal_de_las_Aguas_de_Valencia
http://www.forumlibertas.com/frontend/forumlibertas/noticia.php?id_noticia=4746
http://nisir.wordpress.com/2012/05/21/la-verdad-sobre-la-contaminacion-y-los-trasvases-del-rio-ebro-por-cristina-bel-campos/
http://www.rivernet.org/Iberian/deltaebro/savethedelta_s.htm
http://www.elperiodico.com/es/noticias/medio-ambiente/nuevo-plan-hidrologico-para-ebro-pone-peligro-delta-2465929
http://www.publico.es/458431/aprobado-el-plan-hidrologico-del-ebro-con-el-rechazo-de-los-ecologistas-y-la-generalitat-de-catalunya
VIDEO PROGRAMA 30 MINUTS: AIGUA, LA JUSTA
http://www.tv3.cat/pprogrames/30minuts/30Seccio.jsp?seccio=reportatge&idint=1205
i AIGUA, ENCARA MES JUSTA
http://www.tv3.cat/videos/450329/Aigua-encara-mes-justa
VIDEO DELTA DE L'EBRE: Ecosistema
http://www.rtve.es/alacarta/videos/racons-de-verd/racons-verd-garraf/944758/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada