09 de març 2014

Desacceleració de l'escalfament global

Les erupcions volcàniques esdevingudes durant la primera part d'aquest segle són un dels factors que ha desaccelerat el famós escalfament global, segons ens informa el Laboratori Nacional Lawrence Livermore. Els aerosols, és a dir, gotes de diòxid de sofre emeses pels volcans, reflecteixen una part de la llum solar entrant de tornada a l'espai, refredant la superfície terrestre i l'atmosfera inferior. De manera que el propi planeta està creant un recurs natural per a compensar l'impacte creat pels gasos d'efecte hivernacle, segons el model posat a prova per l'equip científic californià.


La Vanguardia, 25 de febrer de 2014.

Les erupcions volcàniques a la primera part d'aquest segle podrien ser una de les causes de la lleu pausa registrada durant els últims anys en el procés d'augment de les temperatures en el conjunt del planeta, segons un estudi dirigit per experts del Laboratori Nacional Lawrence Livermore (Estats Units) que publica aquesta setmana la revista Nature Geoscience. Els aerosols que han emès els volcans durant les dues últimes dècades compensaria en part l'escalfament produït pels gasos d'hivernacle, segons el model posat a prova per l'equip científic californià.

Malgrat els continus augments en els nivells atmosfèrics de gasos d'efecte hivernacle, i del contingut total de calor dels oceans, les temperatures globals mitjana en la superfície del planeta i en la troposfera han mostrat relativament poc escalfament des de 1998. Aquesta desacceleració o pausa ha estat objecte de considerable atenció científica, política i popular.

Les erupcions volcàniques injecten gas de diòxid de sofre a l'atmosfera. Si les erupcions són prou grans per afegir diòxid de sofre a l'estratosfera (la capa de l'atmosfera per sobre de la troposfera), el gas forma petites gotes d'àcid sulfúric, també coneguts com aerosols volcànics. Aquestes gotetes reflecteixen una part de la llum solar entrant de tornada a l'espai , refredant la superfície terrestre i l'atmosfera inferior.
En l'última dècada, la quantitat d'aerosol volcànic a l'estratosfera ha augmentat, pel que més llum solar es reflecteix de tornada a l'espai », va assegurar el científic climàtic Benjamin Santer, autor principal de l'estudi. "Això ha creat un refredament natural del planeta i ha compensat en part l'augment de la superfície i la temperatura atmosfèrica causa de la influència humana", va admetre.

Les emissions continuen en augment

De 2000 a 2012, les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera han augmentat, com ho han fet des de la Revolució Industrial. Aquest canvi induït per l'home en general fa que la troposfera s'escalfi i l'estratosfera es refredi, més conegut com a escalfament global.

Explicació dels gasos d'efecte hivernacle i de l'escalfament global.

Per contra, les grans erupcions volcàniques refreden la troposfera i escalfen l'estratosfera. Els investigadors informen que les erupcions volcàniques a principis del segle XXI han contribuït a aquest recent « hiat en l'escalfament », i que la majoria dels models climàtics no han comptabilitzat amb exactitud aquest efecte.

Els investigadors van realitzar dues proves estadístiques diferents per determinar si les recents erupcions volcàniques tenen efectes que es poden distingir de la variabilitat intrínseca del refredament del clima. L'equip va trobar evidència de correlacions significatives entre les observacions d'aerosols volcànics i estimacions basades en satèl · lits de la temperatura de la troposfera inferior, així com la llum solar reflectida de tornada a l'espai per les partícules d'aerosol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada