Notícia del La Vanguardia, divendres 14 de març de 2014.
Aquells joves pioners van posar en marxa amb il·lusió un procés que va activar a España l'enlairament de l'energia eòlic. L'éxit tan flagrant ha fet que l'Asociació Europea de l'Energia Eòlica entregui a Espanya el seu màxim premi al convertirse en el primer país al món en que la eòlica arriba a ser la primera font d'electricitat en un any complet. Però, no va ser-hi present el ministre de Indústria José Manuel Soria.
Aquells visionaris volien prescindir dels combustibles fòssils. El moviment antinuclear que havia despertat a Catalunya arrel de la construcció de diverses centrals nuclears (Ascó y Vendallòs) i encara estava a la memòria la crisi per la pujada de preus del petroli al 1973. Però aquells enginyers tècnics, industrials i en telecomunicacions van demostrar que era factible desenvolupar les anomenades, llavors, energies alternatives.
Amb el seu impuls, la cooperativa Ecotècnia es va situar entre els deu pimers d'aereogeneradors del móni va construir molins que sumaves més de 1.400MW eal 2007 (equivalent a la potencia d'una central nuclear). Va implantar-ho a França, Portugal, Itàlia, India, Cuva i Japó. Aconseguir els materials no va ser fàcil. "Para disñar y construir el prime rmolino obtuvimos un premio del Ministerio de Industria; que nunca se materializó y lo sustituyeron por el acuerdo con el CDTI para obtener una financiación, aunque la tuvimos que devolve, pues esa era la condición si el proyecto resultaba exitoso; como así ocurrió", diu Quim Corominas, per aquelles dates profesor de telecomunicacions de la UPC.
"Mi primera motivación era contribuir a un modelo energético más racional y poner en marcha nuestros conocimientos porque de lo que sabíamos era de ingeniería: hacer máquinas. Y, en segundo lugar, quería trabajar en equipo, algo que hicimos a gusto en Ecotècnia", diu Antoni Martínez.
Aquells joves es van fixar en el model de Dinamarca. El primer molí de vent que van fer tenia tres aspes (12 metres de diàmetre), 14 metre d'alçada i 15 kW de potència: un no res si els comparem amb els actuals amb unes dimensions de 100 metres de diàmetre, més de 80 metres d'alçada i són 150 vegades més potents. Però van introduir una innovació mecànicade gran eficàcia que facilitava la transmissió d'esforç de la pala a la torre.
Tot i les innovacions fetes durants aquests darrers anys, la gran paradoxa del sector eòlic espanyol (i es renovables en general) viu actualment una crisi sense precedents ja que el Govern ha eliminat les ajudes als nous projectes renovables. El resultat es que s'han paralitzat les inversions. Les fàbriques tanquen. Al 2008 hi havia 41.438 llocs de treball eòlics, però al 2012 s'ha reduït a un 23.308. Les empreses busquen mercats a l'extranger. El Govern diu de fer encara més retallades en aquest aspecte. Empreses i inversors acuses al Govern d'afavorir la producció de contaminant, oposant-se a les energies renovables.
Llavors, com podem aconseguir un reobertura de la energia eòlica davant la forta resistència? "Si se consideran todas las ventajas sociales (empleo, reducción de la dependencia energética exterior...) y se eliminan las renovables sería inferior; por eso, su desarollo debería ser considerado una proiridad política", diu Pep Prats, un altre dels promotors.
"Los aerogeneradores modernos pueden hoy producir la electricidad a un coste inferior a la media de los precios que fija el mercado mayorista. Otra cosa es cómo se determinan los precios definitivos para el consumidor final", aclara Josep Puig, el que millor coneix la factura de la llum. " En el mercado diario, las renovables entran en el sistema de casación oferta-demanda a precio cero, con lo que desplazan las tecnologías más caras, como el gas, de manera que hace bajar el precio de mercado. El problema es que los usuarios no se benefician directamente porque en la tarifa se incluyen muchos conceptos opacos que enmascaran el precio real de la energía", diu Puig.
L'únic camí del futur són les energies renovables.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada