23 de novembre 2014

L'enemic invisible viu als volcans

Avui en dia, està molt de moda dir que si no fem exercici físic i mengem de tot, no tindrem una vida sana ja que els fums dels cotxes o les fàbriques fa que aquesta empitjori. Però el mateix passa si ens trobem a prop d'un volcà, ja que els fums actuen de forma més perillosa que els que respirem habitualment, és a dir tenim més risc de mort. Per tant, com les mesures preventives indiquen, no és recomanable viure a prop d'un volcà, ja que l'exposció prolongada a aquests fums ens provocarà greus danys corporals.
 
Volcà emetent fums tòxics
 

Si vostè pateix de diabetis, al·lèrgies i fins bronquitis, la causa podria estar en les entranyes d'un volcà. En perill d'allaus de material incandescent, es suma un enemic silenciós que habita els volcans i les seves faldilles: partícules, capaços de detonar malalties cròniques.

Durant dos anys, investigadors de la Universitat Nacional (UNA) a Costa Rica van comparar les partícules expulsades permanentment en els volcans Poás i Turrialba, amb aquelles presents a la Gran Àrea Metropolitana.

Els resultats van ser sorprenents: "a la ciutat, les concentracions de metalls generats pels motors són de 10 nanograms per metre cúbic, en els volcans van de 250 a 400 nanograms, són partícules molt més agressives. Quan vostè les respira, l'organisme genera anticossos. Si no fa exercici, ni consumeix antioxidants, com els vegetals, aquest excés d'anticossos no és neutralitzat, aquesta condició es diu estrès oxidatiu. Aquestes persones són més propenses a la pressió alta i la diabetis ", va assegurar Jordi Herrera, coordinador del Laboratori d'Anàlisi Ambiental de la UNA.
 
Aquesta no és l'única conseqüència, les persones amb patiments respiratoris podrien ser vulnerables: "hi ha un vincle entre alguns patiments com les al·lèrgies, l'asma, la bronquitis, amb l'alta concentració d'aquestes partícules a l'atmosfera", afegeix María Martínez, vulcanóloga l'Observatori Vulcanológico i Sismològic de Costa Rica (OVSICORI).

L'Escola de Ciències Ambientals i el OVSICORI van ser els autors de la investigació. (Foto: UNA)

Segons els autors de la investigació, l'objectiu és que aviat els experts en emergències considerin aquestes observacions per elaborar els seus plans d'evacuació, tant per a visitants com per a comunitats limítrofes als volcans. Això significaria la compra d'equip: "proposem un sistema tipus semàfor; amb el vermell no entra ningú, perquè les condicions de l'aire són agressives, en groc si hi ha entrada però no per a persones amb asma, bronquitis, ni al·lèrgics al sofre, i en verd ingressa qualsevol persona ", sosté Jorge Herrera.
 
Les recomanacions per a les autoritats en salut, contingudes en l'estudi, també són clares: "la Caixa Costarricense de Segur Social (CCSS) i el Ministeri de Salut haurien de fer un control epidemiològic més estricte en els pobles propers als volcans, per exemple Baixos de Toro, què passa amb aquesta població que cada dia està exposada a aquestes partícules tan agressives? ", conclou Jorge Herrera.

Video de l'erupció del volcà Tungurahua (1/2/2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada