20 d’octubre 2015

Els nivells de gasos d'efecte hivernacle són els més alts en 800.000 anys

El físic Àngel Gómez, de la Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ha dit a la agència Efe que els nivells de gasos d’efecte hivernacle, dels quals els principals són diòxid de carboni (CO2), metà (CH4) i òxid nitrós (N2O); són els més alts dels últims 800.000 anys. El físic assenyala que l’efecte hivernacle sempre ha existit però ha incrementat des de la revolució industrial, el que ha provocat un augment de temperatura sobre la superfície de la Terra, però és molt lent degut a que l’aigua profunda dels oceans trigui molt a escalfar-se.

Les emissions de gasos de l'efecte hivernacle, a l'alça

L'estudi dels nivells dels gasos d'efecte hivernacle, que va començar a Hawai en els anys cinquanta del segle passat, també es fan a Tenerife des de 1984 i en el passat són coneguts per estudiar les bombolles d'aire atrapades en el gel de les plaques de l'Antàrtida i Groenlàndia, deia Ángel Gomez.

Mesuren contínuament la GEH a l'Observatori Atmosfèric de Izaña (24 hores al dia tots els dies de l'any), i encara que l'òxid nitrós i l'Hexafluorur de sofre (SF6) es mesuren des del 2007, metà i diòxid de carboni són analitzats des de 1984. Ángel Gómez ha explicat que si bé el monòxid de carboni (CO) no és un gas d'efecte hivernacle influeix en la química de metà, és a dir, de tal manera que si hi ha més que el primer no hi és una mica més que el segon.

El monòxid de carboni i el metà són gasos de vida relativament curta en l’atmosfera, ja que el primer li pertany fa pocs mesos i el segon uns nou anys, mentre que el diòxid de carboni es manté durant centenars d'anys, l'òxid nitrós uns 120 anys i l’hexaflorur de sofre fa uns 3.200 anys.

La diferència entre els dos tipus de gasos és important, ja que entre els primers es pot arribar a un equilibri entre l'emissió i la destrucció, en aquest cas la concentració del gas romandria constant en l'atmosfera, mentre que el segon la concentració del gas en l'atmosfera segueix creixent, sempre que hi hagi emissions. Això explica per què les concentracions mesurades a l'Observatori Atmosfèric de Izaña sempre creixen per a diòxid de carboni, òxid nitrós i hexafluorur de sofre, mentre que la concentració de metà ha tingut èpoques de no creixement, i fins i tot disminueix el monòxid de carboni.

Ángel Gómez ha indicat que l’impacte de les emissions en diversos gasos es quantifica mitjançant el Potencial de canvi de la Temperatura Global (GTP) que es basa en el canvi de la Temperatura Superficial Global Mitja (GMST) provocat per dites emissions per diferents horitzons temporals utilitzant com referència el que provoca el diòxid de carboni. El Potencial de canvi de la Temperatura Global a un horitzó de deu anys per a les emissions de metà actuals és gairebé igual a la causada per les emissions de diòxid de carboni, però és poc més de la meitat per un horitzó de vint anys i insignificant per a un horitzó de cent anys, ja que el metà emès en cent anys abans haurà sigut casi completament destruït.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada