05 d’octubre 2015

Nosaltres mengem les nostres própies deixalles

Un estudi publicat el passat mes de Setembre en la revista Scientific Reports (del grup Nature) per investigadors tant Nord Americans com Indonesis, mostra com bona part de les escombraries com per exemple residus plàstics i fibres, els quals són parcialment digerits en l'estomac, i els intestins de bona part dels peixos i mariscs, arriben als consumidors. 
La ingent contaminació provocada pels abocaments massius de residus al mar, afecta a la pràctica totalitat del planeta, i cada cop, és més evident que les deixalles de llarga vida com els plàstics, s'estan acumulant en diversos tipus d'éssers vius
El ser humà, inconscient, està produint un impacte induït en quan a l'emissió de residus, sobre totes les capes que formen el medi ambient (geosfera, atmosfera, edafosfera, hidrosfera i la més castigada, la biosfera). Això, afecta als recursos renovables obtinguts de la biosfera.
La investigació ha demostrat que varia el tipus de residu captat segons la font del recurs. Si aquest ha estat sotmès a un entorn ric en residus plàstics, contindrà una major concentració de plàstics en el seu organisme. En canvi si ha estat sotmès a  un entorn ric en fibres, aquest contindrà una major concentració de fibres en el cos que de plàstics. És llavors, quan ingerim aquest aliment contaminat amb residus de llarga durada, que patim en forma de risc induït les conseqüències de l'impacte en el medi ambient.
De moment només s'ha realitzat un estudi molt genèric de fauna marina, i els resultats han sigut molt alarmants. Passarà el mateix amb la fauna terrestre? Podem disminuir l'impacte induït o ja és massa tard?


Anàlisis tracte digestiu Sardina Monterrey



La Vanguardia (5/10/2015)

Entre el 25% i el 30% de les mostres de peix i marisc analitzades en mercats d'Indonèsia i Estats Units contenien restes de plàstics i fibres sintètiques. Els autors de l'estudi van analitzar mostres de peix i marisc en mercats de Makassar (Indonèsia) i Califòrnia (Estats Units), identificant les espècies i tractant de localitzar les restes de plàstics i altres residus amb l'ajuda de microscopis.

A Indonèsia, es van trobar residus antropogènics en el 28% dels peixos analitzats mentre que a Califòrnia es van trobar aquest tipus de residus sorgits d'activitats humanes en el 25% dels peixos. Com a mitjana, es van trobar residus en el 33% dels mariscs individuals inclosos en la mostra.
Deixalles acumulades al mar

"Totes les deixalles antropogèniques recuperades dels peixos a Indonèsia eren de plàstics, mentre que les deixalles antropogèniques recuperades dels peixos en els EUA eren principalment fibres sintètiques", indiquen els autors. "Les variacions en els tipus d'enderrocs probablement reflecteixen diferents fonts i estratègies de gestió de residus entre els països", suggereixen els investigadors. Els plàstics convertits en residus procedeixen de bosses, envasos i altres elements gestionats de forma inadequada mentre que una part important de les fibres que s'han pogut trobar en aquest estudi procedeixen de l'abocament de materials de nou ús com les tovalloletes de neteja personal i domèstica i teixits diversos, també en aquest cas abocats de forma inadequada.
"La ubiqüitat de les deixalles antropogèniques en centenars d'espècies de la fauna silvestre i la toxicitat dels productes químics associats a ella ha començat a plantejar preocupacions pel que fa a la presència de deixalles antropogèniques en peixos i mariscs", recorden els autors en el resum de la presentació del seu estudi.

Foca menjant per equivocació una ampolla de plàstic


La contaminació provocada per l'abocament de residus tant al mar com a la terra afecta als conjunts d'ecosistemes. Les evidencies són cada cop més patents en que les deixalles de llarga vida s'acumulen a molts éssers vius.                             


  
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada