Parc eòlic |
Les energies renovables tenen un futur esperançador i transcendental per al futur del planeta. Així ho reconeix fins i tot l'últim informe de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), un organisme tradicionalment vinculat a estudis sobre combustibles fòssils (cal recordar que l'AIE va ser creada el 1974 per l'OCDE en un intent d'evitar nous episodis de crisi del petroli com l'ocorregut a escala mundial el 1973).
L'informe World Energy Outlook (Perspectives de l'energia en el món, WEO-2015) presentat el dimarts 10 de novembre a la AIE dedica bona part de les seves previsions al mercat del petroli però no pot ometre que el major creixement en la producció d'electricitat en l'últim any i les millors perspectives de creixement per a les pròximes dècades corresponen a les energies renovables, especialment l'eòlica i la solar.
"Al 2040, la generació d'electricitat basada en energies renovables arribarà a una proporció del 50% a la UE, al voltant del 30% a la Xina i el Japó, i més del 25% als Estats Units i l'Índia", indica clarament el resum executiu del WEO-2015. De fet, gairebé la meitat de la nova capacitat de generació elèctrica mundial instal·lada en 2014 va ser renovable, indica aquest informe oficial.
L'AIE presenta aquestes previsions com una xifra positiva i esperançadora per a les renovables però tampoc es pot oblidar que molts altres estudis i escenaris d'organismes internacionals assenyalen un futur fins i tot més favorable per al mercat d'energies com la solar o l'eòlica. De fet, a escala internacional han tingut una gran acollida diversos projectes que pretenen aconseguir en 2050 el 100% del subministrament d'electricitat amb energies renovables (veure per exemple el projecte RE100).
La Cimera del Clima de París, peça clau
L'AIE dedica també molta atenció als compromisos presentats per la pràctica totalitat de les grans economies mundials de cara a la Cimera del Clima que se celebra del 30 de novembre al 11 de desembre a París. Els compromisos de lluita contra l'escalfament global que sorgeixin a la capital francesa determinaran el creixement de les tecnologies de producció d'energia amb baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle; especialment les renovables, tot i que també la nuclear i el gas, indica l'AIE.
Hi ha el risc que la persistència en els preus baixos del petroli provoqui que "els països deixin d'invertir en energies renovables", el que soscavaria la seva tendència a l'alça, va explicar dimarts Fatih Biro, director executiu de l'AIE. No obstant això, la bona notícia del WEO-2015, va reconèixer Birol, és que "confirma la transició energètica" cap a un panorama amb més preponderància de les energies renovables, especialment de l'eòlica i la solar ".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada