Les altes temperatures, res normals en aquesta època del any(per culpa de l'escalfament global),ha provocat que es retardi el període d'hibernació dels óssos que habiten al Pirineu català. El projecte PirosLife calcula que el cap a mitjans de desembre els óssos haurien d'estar en hibernació, però filmacions d'aquest període diuen el contrari, ja que es pot observar com una família d'óssos encara ronda el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
La Vanguardia (15-01-2016)
"Si no fa molt fred, no hi ha motiu per tancar-de forma permanent en una cova, han de pensar alguns dels óssos que habiten al Pirineu i que aquest hivern estan alterant els seus costums precisament a causa de les temperatures relativament altes registrades durant les últimes setmanes .
Familia d'óssos bru dels Pirineus retardan la hibernació a causa de les altes temperatures. |
La Vanguardia (15-01-2016)
"Si no fa molt fred, no hi ha motiu per tancar-de forma permanent en una cova, han de pensar alguns dels óssos que habiten al Pirineu i que aquest hivern estan alterant els seus costums precisament a causa de les temperatures relativament altes registrades durant les últimes setmanes .
Els tècnics del programa de seguiment de l'ós bru al Pirineu i el projecte PirosLife calculaven que tots els exemplars d'aquesta espècie es trobaven des de mitjans de desembre en les seves coves d'hibernació però les filmacions aconseguides durant els dies 8, 11, i 12 d'aquest mes han mostrat que almenys la família de l'óssa Caramellita segueix gaudint del paisatge a la zona de Lladorre (Pallars Sobirà), en l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Caramellita va ser observada i filmada al maig de 2014 i les imatges aconseguides aquests dies confirmen que ara té cura de tres cadells nascuts el 2015.
"En aquesta època de l'any tota la família hauria trobar-se dins d'una cova, a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu, però segurament les temperatures relativament altes i la poca quantitat de neu caiguda, han fet que els animals hagin retardat la hibernació" , han detallat els tècnics del programa de seguiment.
Prendre l'aire mentre es pugui
Els experts recorden que com la hibernació dels óssos no és total (altres mamífers com les marmotes o els lirons sí que dormen permanentment durant l'hivern) és possible que exemplars com Caramellita i les seves cries hagin començat el període de descans hivernal però que, a causa a unes condicions meteorològiques favorables a la disponibilitat d'aliment, s'hagin despertat i sortit per menjar i caminar. En aquest mateix sentit, els tècnics consideren molt probable que quan comencin les nevades definitives, els óssos tornaran a reprendre la hibernació a l'interior de les seves coves.
En condicions normals, els óssos del Pirineu comencen l'hivern dins de les seves coves aprofitant les forces acumulades durant els mesos de tardor. La vegetació de la Vall d'Aran i el Pallars -especialment de glans de roble- ha facilitat aquesta temporada la bona alimentació de tots els membres de la família d'óssos del Pirineu -que en l'actualitat està formada per una trentena d'exemplars-.
Una de les càmeres automàtiques instal·lades al Parc Natural de l'Alt Pirineu amb la col·laboració del projecte PirosLife permetre captar imatges d'una femella amb un cadell de primer any a principis de desembre, pocs dies abans que tots dos entressin a la cova on passaran aquest hivern .
Gossos de protecció dels ramats
El Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb la Fundació Acciónatura, amb finançament de la Fondation Ensemble, ha cedit dos cadells de gos de protecció de ramats (GPR) a ramaders del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquests cadells formen part del programa PirosLife per a la conservació de la població d'ós bru al Pirineu central.
Els gossos de protecció de ramats són els animals que, històricament, han utilitzat els ramaders per evitar atacs de depredadors salvatges, com l'ós bru o la guineu, i que en l'actualitat també serveixen per espantar possibles gossos assilvestrats. La Generalitat de Catalunya facilita la donació gratuïta d'aquests gossos en zones de risc de depredadors. En total, el Govern ha cedit 69 gossos de protecció de ramats a tot Catalunya des de l'any 1998.
A banda del pagament dels danys ocasionats per l'ós, des de fa anys, i actualment reforçat gràcies al programa PirosLife, hi ha un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que puguin aplicar mesures efectives de protecció i vigilar quan pasturen en zones amb presència d'ós bru. A més, també es porta a terme el control i el manteniment dels nois elèctrics instal·lats per protegir les arnes d'explotacions apícoles contra possibles predacions.
Es tracta, doncs, de recolzar la conservació de l'ós bru com a element de recuperació de la biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori, i de fer efectiva la coexistència amb els habitants del territori, respectant les seves tradicions i donant-los suport per compatibilitzar les seves activitats i la presència de l'ós bru."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada