17 de febrer 2016

Localitzen a Sant Joan les Fonts unes formacions volcàniques inèdites

Localitzen unes formacions volcàniques anomenades blísters a les zones del Boscarró i Molí Fondo. Aquestes van ser trobades per responsables del Parc Natural i l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts que van quedar al descobert a mitjans dels anys 80 a causa de l'erosió provocada pel riu Fluvià i l'acció de l'home. L'alcalde ja ha comunicat que amb aquesta nova troballa pretén crear noves rutes turístiques i millorar la neteja i adequació de l'espai per a l'observació d'aquest fenomen que faria augmentar un 38 % el nombre de visitants.
Imatge de les formacions volcàniques a Girona.




El País 5/2/2016


Sant Joan les Fonts acull unes formacions volcàniques úniques a la península Ibèrica. Són els blísters , petites bombolles o protuberàncies que va provocar la pressió de la lava quan fluïa per la zona , en el moment en què els volcans estaven actius , fa 150.000 anys. Fins ara no s'havia localitzat cap a la Península Ibèrica , només es podien veure a Lanzarote, i també en llocs com Irlanda i Hawaii. Estan localitzats en una de les tres colades de lava que hi ha dipositades en les zones conegudes com del Boscarró i el Molí Fondo.

Aquestes noves formacions es localitzen en una colada de lava dipositada en aquest lloc fa 150.000 anys, situada entre una d'uns 700.000 anys d'antiguitat i una altra de 130.000. La confluència i superposició de tres colades de lava que antigament van fluir per la llera del Fluvià amb milers d'anys de diferència és per al geòleg assessor del Parc Natural de la Garrotxa, Llorenç Planagumà, una cosa "extremadament especial". Es troben en una superfície d'unes cinc hectàrees catalogada com Afloraments d'Interès Geològic pel Pla especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Aquestes colades presenten morfologies excepcionals i hàbits columnars perfectament formats. La troballa presentat aquest divendres per responsables del Parc Natural i l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, són uns antics túnels de lava que la bugada va crear en fluir per aquesta zona, ara emplenats per basalt o restes de sediment. La sobrepressió de la gran quantitat de lava que va circular va provocar una deformació, o blíster, al sostre dels túnels, generant petits túmuls en la bugada.

Van quedar al descobert a mitjans dels anys 80 a causa de l'erosió provocada pel riu Fluvià i l'acció de l' home, però no va ser fins fa un any que el consistori i el Parc van decidir iniciar el seu estudi i posterior anàlisi per saber exactament de què es tractava.

Durant els últims cinc anys el consistori ha realitzat diverses campanyes de neteja de la vegetació d'aquests terrenys i l'alcalde, Joan Espona, ja ha anunciat que amb l'objectiu de facilitar al màxim l'observació d'aquests blísters continuaran millorant la neteja i l'adequació del espai, inclòs dins de " La Ruta de les 3 colades " . Entre les actuacions futures està prevista la instal·lació de cartells explicatius amb informació detallada de les formacions volcàniques i la construcció d'una escalinata plana que permeti accedir al lloc amb facilitat.


Des del consistori confien rebre molts nous visitants gràcies a l'existència d'aquest nou atractiu tenint en compte que es tracta d'un " troballa que donarà un nou i únic valor afegit a la ruta" i que el turisme volcànic està en alça. L'aposta pel turisme de l'Ajuntament ha aconseguit incrementar exponencialment el nombre de visitants des de 2011 , arribant a un augment del 38% del 2014 al 2015. El perfil del visitant és principalment català , família,








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada