31 de desembre 2016

Protegim l'Àrtic dels magnats del petroli

Com la nostra història ens ha demostrat, som éssers incapaços d'actuar de manera sostenible, i això s'ha vist molt reflexat en la franquícia del petroli. Des de fa temps els magnats s'han aprofitat d'aquest recurs limitat, i ara podrien tenir el punt de mira en els pous de petroli de l'Àrtic. La gestió ambiental per part de països com el Estats Units i Canadà enfront la preservació d'aquest paratges comença a donar els seus fruits. 

L'enorme impacte induït per part dels humans a l'hora d'extreure el petroli desterossa el recurs paisagístic de la zona que s'explota. I si es permetés extreure'l, l'Àrtic quedaria molt afectat. 

Plataforma de prospecció de petroli i gas a l'Àrtic


Barack Obama ha incluido en la lista de sus últimas decisiones como presidente de Estados Unidos una medida de gran importancia para la protección del medio ambiente. Utilizando una ley de 1953, Obama ha bloqueado de forma indefinida la concesión de perforaciones de petróleo y gas en algunas aguas del Ártico y el Atlántico.

Barack Obama, president dels Estats Units
La más significativa de las zonas protegidas por la decisión difundida el 20 de diciembre es la que afecta al océano Ártico (Chukchi y Beaufort), en aguas en las que diversos miembros del futuro gobierno de Donald Trump habían anunciado que se intensificaría la explotación petrolífera y gasística.

La nueva prohibición amplia el acuerdo de protección por cinco años de diversas zonas de Alaska y la costa Atlántica que adoptó el Gobierno de Obama a finales de 2015. La ley usada por Obama no incluye mecanismos de revisión pero las empresas energéticas podrían llevar el caso a los tribunales y el Congreso, podría revisar la normativa ahora vigente.

La decisión anunciada por la Casa Blanca va acompañada de un acuerdo con el gobierno de Canadá para proteger de forma conjunta y simultánea las zonas marítimas del Ártico y el Atlántico norte. Barack Obama y Justin Trudeau, primer ministro de Canadá, han difundido el acuerdo -y han expresado su alegría y felicitación- a través de las redes sociales en internet.

El nuevo acuerdo refuerza también- según ha destacado la Casa Blanca- el legado de Barack Obama como presidente especialmente preocupado por la protección del medio ambiente y la lucha contra el cambio climático. En las dos últimas legislaturas, Estados Unidos ha creado las mayores zonas marina protegidas del planeta y ha ratificado -por primera vez- un compromiso de lucha contra el cambio climático (el Acuerdo de París).

Justin Trudeau, primer ministre de Canadà 
En esta última decisión Barack Obama declaró todo el territorio estadounidense del mar de Chukchi y la mayor parte del mar de Beaufort, en el océano Ártico, como “zona vedada indefinidamente para futuros arrendamientos de petróleo y gas”. En esta resolución se incluyen 21 cañones submarinos del océano Atlántico, debido a su “valor ecológico crítico e insustituible”.

Canadá también ha destacado que prohíbe la explotación petrolera y gasísticas en sus aguas del Ártico. ”Estas acciones, y las acciones paralelas de Canadá, protegen un ecosistema sensible y único que es diferente a cualquier otra región de la Tierra”, afirmó Obama.

En contra de estas medidad, todavía se mantienen las recientes palabras de Donald Trump en las que afirmaba que el futuro Gobierno (a partir del 20 de enero) garantizará que Estados Unidos utiliza los “enormes recursos naturales” que tiene para impulsar su independencia energética.

Diversas organizaciones conservacionistas, entre ellas el Fondo Mundial para la Naturaleza (WWF) han celebrado la “valiente decisión” de Obama, que subraya la “inevitable transición” de EEUU hacia una “energía más limpia” y es una señal de que “algunos lugares son demasiado importantes para no ser protegidos”.

Por contra, la agencia Efe informa de que el Instituto de Americano de Petróleo (API) ha criticado la decisión de Obama. ”Esta propuesta nos lleva a la dirección equivocada justo cuando nos hemos convertido en líder mundial en la producción y refinado de petróleo y gas natural y en la reducción de emisiones de carbono”, afirmó Erik Milito, directivo del API.

L'Àrtic i els seus paratges


10 de desembre 2016

"Olli", l'autobús del futur

A la ciutat de Maryland ja estan utilitzant un nou sistema de transport anomenat Olli, el qual consisteix en una espècie de bus petit que transporta als ciutadans d'una manera menys contaminant per al medi ambient. Aquesta mesura de gestió ambiental ha aconseguit reduir l'impacte que generen els medis de transport a l'atmosfera.

El nou sistema de mobilitat ja funciona a National Harbor (Maryland)
Ecoavant 

Olli pot ajudar a reduir el trànsit a les tan poblades ciutats -més del 50% de la població mundial ja viu en elles- i contribuir a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la contaminació acústica. És un innovador vehicle elèctric que ha estat generat per una impressora 3D i integra un sistema de conducció automàtica, el primer de la seva espècie.

L'automòbil ha estat creat per la companyia tecnològica nord-americana Local Motors, amb seu a Arizona, amb la cooperació de la multinacional electrònica IBM. Per construir-lo, cal produir una sèrie de peces mitjançant impressores 3D i posteriorment acoblar. En fabricar cada unitat sota demanda, aquestes poden personalitzar i d'aquesta manera s'evita el malbaratament de recursos de les clàssiques cadenes industrials. Per si fos poc, per posar el vehicle en el mercat no es requereixen ni grans factories, ni vaixells ni camions: només cal repartir petits tallers pel món, sistema d'un reduït impacte ambiental.

La impressió 3D està avançant en la indústria automotriu, gràcies sobretot a les millores en les tècniques i els materials. En 2014, Local Motors va imprimir el primer cotxe 3D del món, anomenat Strati. Fet de plàstic reforçat amb fibra de carboni, el vehicle de dues places arriba a una velocitat de 40 quilòmetres per hora, s'imprimeix a 44 hores i està format per 40 peces, totes elles reciclables. Actualment, l'empresa compta amb tres models, a més del Olli.

Honda, juntament amb l'empresa Kabuku, també ha llançat un automòbil fabricat amb impressores 3D, el Micro-Commuter, un monoplaça elèctric amb autonomia per a 80 quilòmetres a una velocitat màxima de 70 quilòmetres per hora. Està pensat per ser un vehicle de repartiment. Per la seva banda, el grup francès PSA (Peugeot i Citroën) acaba d'anunciar un acord amb l'empresa Divergent 3D per desenvolupar aquest tipus de cotxes. Un recent estudi de Smartech Publishing estima que aquest nou sector generarà uns ingressos de 600 milions de dòlars (564 milions d'euros) a finals de 2016 i de 2.300 milions de dòlars (2.163 milions d'euros) el 2021.

Amb capacitat per a 12 persones

El Olli incorpora el sistema informàtic d'intel·ligència artificial Watson, desenvolupat per IBM, que és capaç d'elaborar informació amb dades del núvol i resoldre els dubtes dels passatgers. A l'estil del KITT, el protagonista de la sèrie televisiva El cotxe fantàstic, Olli pot comunicar-se amb els passatgers i donar resposta als seus dubtes: informar-los de les últimes notícies i les previsions meteorològiques, fer-los recomanacions turístiques i fins i tot argumentar la raó per la que pren determinades decisions de conducció. Aquest tipus d'interaccions estan dissenyades per crear "experiències més agradables i còmodes per als passatgers", assenyala l'empresa.

Així mateix, el cotxe compta amb 30 sensors, que inclouen càmeres òptiques, GPS i sistema Lidar, el que li permet veure en totes les direccions i moure àgilment sense conductor al volant. "És capaç de prendre decisions més ràpidament que un ésser humà", detallen els seus creadors. No obstant això, l'activitat del Olli i la seguretat dels passatgers són supervisades en tot moment per un equip humà des d'una oficina central.

El Olli ja està operatiu: circula pels carrers de National Harbor (Maryland, Estats Units). I s'estan duent a terme proves del prototip a Washington, Miami i Las Vegas, on podria estar funcionant abans de final d'any. Altres ciutats com Berlín, Copenhaguen i Canberra han mostrat també el seu interès per l'innovador vehicle.

Per pujar a un Olli, que pot transportar fins a 12 persones, només cal utilitzar una aplicació en un telèfon intel·ligent en la qual es poden trobar les rutes existents i demanar compartir un o llogar-sencer. El viatge es paga mitjançant el mateix dispositiu. Així que amb tan sols un telèfon intel·ligent tindràs a la teva disposició un Olli, l'autobús intel·ligent que pot transformar el transport compartit i reduir l'impacte ambiental del projecte.