Nigèria, un dels països més rics en reserves petrolíferes, va registrar 6.637 abocaments entre 2005 i 2015. |
Tan sols el 2012 uns 16.000 nens van morir en el seu primer mes de vida a causa dels efectes devastadors per a la salut dels vessaments de petroli, segons un estudi de la Universitat de Navarra.
Quan arribi el moment en què el seu fill aprengui a gatejar, desenes de milers de nadons hauran mort a Nigèria. Tan sols el 2012 uns 16.000 van morir en el seu primer mes de vida a causa dels efectes devastadors per a la salut dels vessaments de petroli. Són morts evitables. El 70%, uns 11.000, haurien sobreviscut almenys al primer any si no s'haguessin vist exposats als hidrocarburs en la seva vida diària, segons l'estudi The effect of oil spills on infant mortality: Evidence from Nigèria (L'efecte dels abocaments de petroli sobre la mortalitat infantil: el cas de Nigèria), publicat pel Navarra Center for International Development.
Cada any milers de nounats moren respirant i bevent hidrocarburs que ataquen els seus cossos. Hi ha alguns condemnats a transportar malalties des del gènesi per l'esperma contaminat del seu pare i altres que ho contrauen durant el procés de gestació a través del cordó umbilical o el teixit de la mare.
Que el petroli és nociu i mata ho sabem després d'anys d'investigacions. Però conèixer com mata, a qui mata i on només es pot arribar a saber si s'atorga temps, confiança i recursos a investigacions científiques que donin a conèixer una realitat amagada. Descobrir un problema és el primer pas per poder treballar i combatre-ho. La inversió en investigacions que comportin mètodes empíric-analítics és fonamental per lluitar contra la pobresa i prevenir alarmants tragèdies humanes.
Nigèria, un dels països més rics en reserves petrolíferes, va registrar 6.637 abocaments entre 2005 i 2015. Ja sigui a causa d'errors de manteniment, al vandalisme de les canonades o a robatoris de fuel, els vessaments abunden al país. L'estudi citat dalt indaga en els efectes que aquests causen en aquelles famílies que viuen colze a colze amb les reserves de fuel.
Localització dels departaments de salut i vessaments de petroli a Nigèria |
Els investigadors suïssos Anna Bruederle i Roland Hodler, de la Universitat de St. Gallen, precursors de l'estudi, van concloure que els vessaments de petroli doblen la taxa de mortalitat durant el primer mes de vida per a aquelles mares que van quedar embarassades després d'un abocament, mentre que els efectes per a aquelles en avançada gestació eren molt menors. També van descobrir que els nens que sobrevivien creixien amb menor pes del que correspon a la seva altura.
Investigacions pioneres com aquesta són un exemple de la necessitat d'invertir en estudis de qualitat per descobrir realitats desconegudes. Només amb mètodes empíric-analítics podem obtenir les dades a partir dels quals es pot formar una opinió ajustada a la realitat.
No podem trobar solucions efectives a problemes universals com la pobresa si no sabem les causes. Per prevenir tragèdies humanes com la mort de milers de nadons contaminats pel petroli a Nigèria primer cal saber que això efectivament passa, i per això són cada vegada més necessàries les investigacions científiques.
David Soler Crespo és investigador assistent al Navarra Center for International Development de l'Institut Cultura i Societat de la Universitat de Navarra. El centre compta amb un equip interdisciplinari d'economistes, politòlegs, sociòlegs i d'altres disciplines que s'esforcen per alleujar la pobresa extrema als països més pobres del món.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada