02 de novembre 2017

Nou rècord de concentració de CO2 a l'atmosfera


Aquest dilluns l' Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha publicat el seu butlletí anual on es veu un clar augment d'impacte a l'atmosfera a causa de la gran emissió de CO2 el que provoca un augment de les temperatures que poden arribar a ser un risc per als éssers on es pot veure la relació positiva que hi ha entre l'augment de l'emissió de CO2 i l'augment de temperatura en el nostre planeta.


                                                  Un home a casa seva junt a una planta de carbó a Shangai (China)



La concentració en l'atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d'efecte hivernacle, ha tornat a assolir nivells rècord. Aquesta concentració no ha parat d'augmentar des de principis dels anys seixanta, quan arrenquen els registres de seguiment directe d'aquest gas d'efecte hivernacle, responsable de l'escalfament global segons el consens científic.


L' Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha publicat aquest dilluns el seu butlletí anual, en què adverteix d'un "augment perillós de la temperatura global". L'any passat, segons aquesta agència depenent de l'ONU, la concentració atmosfèrica de CO2 va arribar a les 403,3 parts per milió (ppm), superant de nou la barrera dels 400, que es va superar per primera vegada el 2015, l'any en el que es va signar l'Acord de París. Aquest pacte internacional, precisament, busca reduir els gasos d'efecte hivernacle que emet l'home per evitar un catastròfic augment de les temperatures.

L'OMM amplia el focus encara més i sosté que la concentració actual de diòxid de carboni a l'atmosfera representa el 145% dels nivells preindustrials (abans de 1750). L'observatori de Mauna Loa, a Hawaii, és l'estació de seguiment directe de la concentració de CO2 més antiga i funciona ininterrompudament des dels anys seixanta. Les concentracions de diòxid de carboni anteriors a aquesta data es calculen a través d'estimacions, com el CO2 retingut en el gel, explica Emilio Cuevas-Agulló, director del Centre d'Investigació Atmosfèrica d'Izaña, dependent d'AEMET i un dels que empra la OMM per als seus butlletins. L'OMM ha anat més enllà aquest dilluns i ha alertat que "l'última vegada que la Terra va conèixer una quantitat de CO2 comparable va ser fa entre tres i cinc milions d'anys: la temperatura era entre 2 i 3 graus més alta i el nivell del mar era 10 o 20 metres més gran que l'actual ".


Emissions Estancades

En el seu informe, l'OMM ressalta que les emissions de CO2 de l'activitat humana es van estancar durant 2016. Cita com a font els informes del Global Carbon Project, que dirigeix ​​el científic espanyol Pep Canadell. Aquest projecte ha detectat un estancament d'aquestes emissions des de fa tres anys.

No obstant això, aquest estancament no ha suposat que deixi d'augmentar la concentració de CO2 a l'atmosfera. Això es deu, explica Cuevas-Agulló, al fet que no hi ha una relació totalment lineal i directa entre emissions i concentració, ja que hi ha "molts processos en l'atmosfera" que hi influeixen.

Per exemple, l'OMM apunta en el seu butlletí el fet que en la concentració detectada al 2016 ha influït, a més de les emissions de l'activitat humana, el fenomen meteorològic de El Niño.

Malgrat que no es pot establir aquesta relació lineal i anual, quan s'aixeca el focus i s'observen les dades de les últimes dècades si es descobreix una tendència clara: hi ha un augment de les emissions de CO2 que expulsa l'home en cremar combustibles fòssils que es relaciona amb la major concentració d'aquest gas a l'atmosfera i que porta a l'increment de la temperatura mitjana del planeta.

"El constant augment en les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera durant el període d'observació, a partir de 1970 i fins a l'actualitat, és consistent amb l'observat augment de les temperatures globals en el mateix període", assenyala l'OMM .






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada