15 de desembre 2017

Primeres imatges del Sentinel sobre la contaminació terrestre

El dia 13 d'octubre es va llançar el Sentinel, el primer satèl·lit capaç de captar la quantitat de gasos contaminants com el diòxid de nitrogen, metà, monòxid de carboni o aerosols del nostre planeta i que afecten a la nostra atmosfera. La responsable de rebre i analitzar aquestes imatges és l'Agencia Espacial Europea (ESA). Parlem de que la gran quantitat de gasos contaminants són un risc induït, ja que som nosaltres els que emitim tanta quantitat i un impacte indirecte, perquè indirectament contaminem a l'atmosfera. També són perjudicials tant per la nostra salut com per al nostre planeta, ja que fa augmentar l'efecte hivernacle.

Mapa global de monòxid de carboni

ABC 1/12/17 

Una cosa es hablar de contaminación y otra es verla. La Agencia Espacial Europea acaba de publicar las primeras imágenes enviadas por el Sentinel-5P, el satélite que gracias a un sensor del tipo Tropomi registra la presencia de dióxido de nitrógeno, metano, monóxido de carbono o aerosoles, contaminantes que afectan al aire que respiramos y a nuestro clima. El resultado es este vídeo en el que se aprecian a simple vista las zonas más contaminadas de nuestro planeta. Sobre el mapa de España, en imágenes tomadas el pasado 22 de noviembre, se puede ver con nitidez una mancha roja sobre Madrid que señala una alta concentración de emisiones.

Lanzado el 13 de octubre y sin estar todavía operativo al 100%, el Sentinel cumple con esta Misión Copernicus dando lugar a una nueva era en la vigilancia de la calidad del aire, según afirma en su página web la Agencia Espacial Europea. De ahora en adelante, permitirá elaborar imágenes de los contaminantes del aire con un alto nivel de detalle y sus primeros resultados, además de demostrar la sofisticación del instrumento del satélite, han puesto de manifiesto que el problema de la contaminación es perfectamente palpable.

El dióxido de nitrógeno en los cielos de Europa, generado en gran medida por el tráfico y la combustión de combustibles fósiles en procesos industriales, puede apreciarse en altas concentraciones sobre zonas de los Países Bajos, la cuenca del Ruhr en el oeste de Alemania y el valle del Po en Italia. El mapa global del monóxido de carbono muestra además niveles altos de este contaminante sobre zonas de Asia, África y Sudamérica, con datos nuevos sobre los altos niveles de contaminación sobre centrales eléctricas en la India.

Josef Aschbacher, director de los Programas de Observación de la Tierra de la ESA, ha destacado que «Sentinel-5P es el sexto satélite del programa de vigilancia medioambiental Copernicus de la Comisión Europea, pero el primero dedicado a la vigilancia de nuestra atmósfera» y que «estas primeras imágenes, que ofrecen un sugerente adelanto de lo que está por venir, no solo constituyen un hito importante para la misión Sentinel-5P, sino también para Europa». «Datos como estos pronto serán la base del Servicio de Vigilancia de la Atmósfera de Copernicus (CAMS), se emplearán para hacer previsiones y, en última instancia, resultarán muy valiosos a la hora poner en marcha políticas de mitigación adecuadas», afirma en lanota de prensa difundida por la agencia.

Para llegar a este resultado ha sido necesario un intenso trabajo. Tras el lanzamiento, Tropomi se sometió a un protocolo planificado de descontaminación. La compuerta que lo mantenía aislado se abrió recientemente, permitiendo la entrada de luz y la toma de las primeras imágenes. Estos primeros resultados están siendo analizados en el Centro Aeroespacial Alemán (DLR), donde se procesan los datos con una anchura de barrido de 2.600 km, lo que permite cartografiar la totalidad del planeta cada 24 horas. «Estas primeras imágenes son asombrosas, especialmente si tenemos en cuenta que el satélite aún está en las primeras fases de puesta en servicio operacional», se felicita Stefan Dech, director del Centro de Observación de la Tierra del DLR, «el instrumento Tropomi del satélite prometía ofrecer imágenes de contaminantes en una resolución más alta que nunca, y es evidente que está cumpliendo lo prometido».





14 de desembre 2017

Macron implica els actors econòmics en la lluita contra el canvi climàtic

El president francès Emmanuel Macron va convocar una nova cimera sobre el clima i el canvi climàtic el passat 12 de novembre a París (França), en forma de resposta a la decisió de Donald Trump, al juny  d'aquest 2017, de donar l'esquena a aquest acord global i per tant no abraçar l'iniciativa de decenes de diferents paísos per limitar l'escalfament global per sota dels + 2ºC. Amb aquesta nova reunió el president francès pretèn movilitzar els recursos necessàris per frenar el  canvi climàtic provocat per una sèrie d'impactes produits per l'acció de l'home durant segles. Cal dir que aquesta cimera ve precedida de la passada Cimera del Clima de París entre el novembre i el desembre de l'any 2015. 


   

elPeriódico 12/12/17

Cuando Donald Trump anunció el pasado 1 de junio que Estados Unidos abandonaba el histórico Acuerdo del Clima sellado en París en el 2015, el presidente francés, Emmanuel Macron, no desaprovechó la oportunidad para ocupar el espacio que dejaba el magnate norteamericano y erigirse en el nuevo abanderado mundial de la lucha contra el cambio climático.
‘Make our planet great again’, dijo entonces, retomando el eslogan de campaña de Trump (‘Make America great again’). Este martes, de nuevo en París, el presidente francés ha reunido a delegaciones de 130 países y representantes del mundo financiero internacional para iniciar una nueva etapa en el combate contra el calentamiento global, una batalla que, a su juicio, se está perdiendo.
“No vamos bastante deprisa y eso es un drama”, ha alertado en la apertura de la cumbre bautizada como One Planet Summit, organizada junto a Naciones Unidas y el Banco Mundial con la intención de implicar al sector económico en los ambiciosos objetivos fijados en la capital francesa hace justo dos años.
El presidente francés quería compromisos concretos de los participantes para atenuar los efectos del cambio climático y movilizar fondos orientados a rebajar las emisiones de gases de efecto invernadero, poniendo el acento en los recursos públicos y privados destinados a energías renovables, transportes limpios, viviendas sostenibles o cultivos ecológicos. En definitiva, a financiar la transición hacia una economía verde.
Macron puede haber ganado su apuesta porque durante la jornada se han sucedido los anuncios de empresas e instituciones que han dado un espaldarazo al carácter irreversible del Acuerdo de París.
(...)

13 de desembre 2017

Madrid amplia el seu cor

El passat divendres dia 1 de desembre , l'Ajuntament de Madrid va proposar una nova gestió ambiental a la Gran Via de Madrid la qual consistirà  en eixamplar  el centre  per a què les persones passegin i puguin respirar un aire més net . L'objectiu és convertir la zona cèntrica de Madrid en una zona de baixes emissions. El vehicles privats ocupen un 80 % el espai urbà, el que suposa un risc per a la salut pública. La nova Gran Via formarà part de l'Àrea de Prioritat Residencial (APR), a partir del pròxim juny, on es limitarà l'accés de vehicles privats aquest districte als no residents.
La gran majoria de les grans ciutats segueixen els mateix patró per aconseguir reduir aquest impacte i solucionar aquest problema mediambiental.

La Gran Vía preparada para la nueva configuración diseñada por el Ayuntamiento de Madrid.
La Gran Via preparada per a la nova configuració dissenyada per l'Ajuntament de Madrid
EL PAÍS 1/12/17 

La Gran Vía va a cambiar a partir de este 1 de diciembre. Tendrá una nueva configuración que conlleva 5.400 metros cuadrados más para los peatones, aumenta la anchura de los pasos de cebra, reserva un carril para el transporte público, los taxis y las motos; y otro para los coches y las bicicletas. La velocidad estará limitada a 30 kilómetros por hora. El protagonismo lo tendrán los peatones, los residentes y el transporte público.

Madrid es una ciudad abierta, acogedora y diversa. Y ahora queremos que el centro –su corazón– se ensanche para que las personas paseen, hagan compras y respiren un aire más limpio. Queremos que el cielo de Madrid recupere ese azul que el pintor Diego Velázquez plasmó en sus lienzos de forma magistral.

La Gran Vía es una arteria que sufre una gran presión de tráfico, principalmente por parte de automovilistas que van de paso, y el objetivo es convertirla, junto al distrito de Centro en una zona de bajas emisiones. Con los cambios de esta Navidad y la futura remodelación que queremos hacer desde el Ayuntamiento, es deseable que los madrileños y los visitantes usen más la red de transporte público, que es magnífica.

La zona centro es una de las que mejor oferta de transporte público tiene de Europa, ya que a ella se puede acceder a través de más de 70 líneas de EMT, 6 de metro, 8 de cercanías y hay unas 50 bases de Bicimad.


(...)







12 de desembre 2017

Barcelona xifra en 250 les morts anuals que causa la contaminacó

L'Ajuntament de Barcelona s'ha marcat l'objectiu de poder reduir en un 30% la contaminació de l'aire i així, evitar possibles riscos induïts.
D'aquesta manera, és compliran els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i, segons un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
Altres efectes, son els riscos de per exemple la temperatura, l'estacionalitat o epidèmies de grip. 

contaminació a Barcelona

EL PAIS 29/11/17

L'Ajuntament de Barcelona s'ha marcat l'objectiu de reduir un 30% la contaminació a l'aire de la ciutat durant els pròxims 15 anys. D'aquesta manera, es compliran els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i, segons un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), s'evitaran 250 morts i prop de 1.500 ingressos hospitalaris anuals. "L'objectiu del Consistori és salvar vides i millorar la salut, especialment de les nostres àvies i avis i les nostres filles i fills", va remarcar aquest dijous la quarta tinent d'alcalde, Janet Sanz.

L'informe recopila dades captades per 11 estacions que van mesurar la contaminació, entre els anys 2006 i 2016, en diverses zones de la ciutat. A més, creua els resultats amb la mortalitat, els ingressos hospitalaris i les visites als serveis d'urgències. També es remarquen variables com la temperatura, l'estacionalitat o la presència de l'epidèmia de la grip. L'informe conclou que existeix una relació "clara" entre els increments en nivells de contaminació i l'augment de les complicacions de salut.

La comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, va assegurar que l'estudi mostra que la superació dels 40 micrograms per metre cúbic diaris de diòxid de nitrogen (NO2) —que recomana l'OMS com a límit mitjà anual— ha provocat, durant l'última dècada, la mort de "prop de 90 persones a l'any i l'hospitalització de 67 per causes cardiovasculars". A més, la superació dels 10 micrograms per metre cúbic diaris de partícules en suspensió de menys de 2,5 micres —precisament el que recomana l'OMS com a valor mitjà màxim— ha causat 162 morts per malaltia cardiovascular i 1.386 urgències per malalties respiratòries. En total, 250 morts i més de 1.500 hospitalitzacions.

Tarafa també va remarcar que l'informe analitza les repercussions sobre la salut que té l'exposició a la contaminació a llarg termini. El document observa les dades de la qualitat de l'aire entre el 2013 i els 2015 i els creua amb la mortalitat global de la població de més de 30 anys. "Si s'hagués rebaixat en un microgram per metre cúbic la concentració mitjana de NO2 (que ara és de 35,6 micrograms per metre cúbic) s'haurien produït 59 morts menys a l'any; si aquesta reducció fos de 5 micrograms per metre cúbic s'haurien evitat fins a 295 morts. Però si es rebaixés en un microgram per metre cúbic la concentració mitjana de partícules en suspensió de menys de 10 micres, hi hauria 88 morts menys; i si la reducció hagués estat de cinc micrograms per metre cúbic, les morts evitades arribarien a 436", va concloure Tarafa.

Estudis anteriors a l'efectuat per l'ASPB van estimar el 2012 que la mortalitat global a la ciutat a causa de l'exposició a la contaminació a llarg termini va ser de 650 persones. L'actual informe ressalta que el 95% de la població de Barcelona està exposada a nivells anuals de partícules en suspensió superiors als paràmetres de referència de l'OMS. La contaminació agreuja els efectes de les malalties cardiovasculars, l'asma i altres malalties respiratòries. A més, també té relació amb el càncer de pulmó, la diabetis, el retard en el creixement fetal, la mortalitat prematura i també té efectes en el desenvolupament cognitiu dels menors.

Janet Sanz va recordar que una de les mesures per reduir l'impacte de la contaminació consistirà en les restriccions, a partir de desembre, dels vehicles més contaminants durant els episodis de contaminació. Una restricció que el 2020 serà de dilluns a divendres en tota la ciutat independentment de si hi ha o no episodi de contaminació.