01 de gener 2018

¿Som conscients del que significa contaminació atmosfèrica urbana?

La major part de contaminació de l'aire es causada per l'ésser humà.

Cada cop l'ésser humà genera un mejor impacte, cosa que pot ser més controlat i poc a poc reduit. L'Organització Mundial de la Salut, ja està avisant que els nivells al quals arriba la contaminació, poden causar diverses malalties o danys per a la salut. Totes les ciutats saben quins són els límits permessos de diòxid de nitrogen que poden consumir, però si conscientment es passen d'aquest límits, l'impacte induït que es genera serà molt major.

Contaminació atmosfèrica en un dels carrers de Delhi, India

El país, Barcelona 27/12/2017 

Fins a un 95% de la població europea viu en ciutats on se superen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Juntament amb el Banc Mundial, l'OMS alerta que "almenys la meitat de la població mundial està privada de serveis de salut essencials" a més d'advertir que l'elevada contaminació de l'aire "està assolint nivells que posen en perill la salut de la gent i és responsable de la mort anual de més de dos milions de persones ".
Revisant la base de dades sobre la pol·lució mundial realitzada per la mateixa organització, prop de la meitat dels països del món superen els nivells de toxicitat permesa, fixada en 200 micrograms de les partícules contaminants grans (PM10) per metre cúbic.

Què és el que això significa? Que, per sobre d'aquest nivell, l'aire que es respira és perjudicial per a la salut i incideix en el risc de patir alguna malaltia respiratòria i cardiovascular.

Espanya compta amb uns nivells lleugerament superiors als recomanats. Recentment, ciutats com Guadalajara, Barcelona, ​​Sevilla, Madrid, Saragossa i Salamanca han superat el nivell de diòxid de nitrogen (NO2), el qual està vinculat a les emissions provocades pels automòbils, en particular, els que funcionen amb carburant dièsel. Aquest contaminant és altament perjudicial ja que afecta el tracte respiratori i pot estar vinculat a malalties cròniques. 
Tal com va destacar Joan Bárcena, responsable de qualitat de l'aire de l'ONG Ecologistes en Acció, sembla que la informació que es facilita a la població no està ajustada a la gravetat del problema i cal oferir millor informació als ciutadans ja que aquest, ha de ser un assumpte prioritari.

Membres de l'ONG ja han realitzat la denúncia pertinent a cada un dels ajuntaments esmentats perquè s'adoptin mesures per intentar reduir aquest elevat índex de contaminació atmosfèrica urbana. D'aquesta manera, es podrien aplicar mesures preventives com ara facilitar informació a la població, implementar com a norma la reducció de velocitat a les principals vies i limitar l'entrada de vehicles dins dels centres urbans.

Els principals emissors de substàncies contaminants són l'ús del vehicle de motor i, a nivell secundari, algunes activitats industrials (tal com s'explica en aquest documental). L'OMS alerta que la contaminació de l'aire provoca més de 30.000 morts anuals i és que només algunes ciutats com Barcelona, ​​Avilés, Gijón, Valladolid, València i Madrid disposen de protocols de protecció de salut.

 Miguel Ceballos, coordinador de l'informe de qualitat d'aire en Ecologistes en Acció va assegurar que el 2016 es va incrementar la despesa de combustible d'automòbils: "hem tingut més cotxes circulant, els nivells més alts des de 2011, però s'ha produït un descens de la producció d'electricitat de les centrals tèrmiques que cremen petroli, carbó i gas natural ".



Hem de tenir en compte que la contaminació atmosfèrica va de la mà amb el canvi climàtic; per posar un exemple, la disminució de la contaminació de l'any 2016 s'ha atribuït a les condicions meteorològiques i, de fet, s'ha confirmat aquest 2017: les xifres han empitjorat per les onades de calor, així com l'augment del trànsit rodat, el consum de combustibles fòssils, i l'increment de consum d'electricitat, que està aconseguint els nivells de 2008.

És moment de posar en marxa mesures efectives serioses a les nostres ciutats perquè hi ha sectors de la població que són molt sensibles a la contaminació atmosfèrica urbana, com les dones embarassades, nens i ancians, sense obviar les persones amb problemes cardiovasculars i respiratoris.

Al món, Sorprenen les elevades xifres de morts atribuïdes a la contaminació atmosfèrica: la Xina (1.032.833 morts a l'any), Índia (621.138), Rússia (140.851), el Pakistan (59.241), Ucraïna (54.507), Egipte (45.531) , Bangla Desh (37.449), Turquia (32.668), Japó (30.790), Filipines (28.696), Vietnam (27.340), Polònia (26.589), el Brasil (26.241), Alemanya (26.160), RDCongo (23.034), Mèxic (16.798 ) i el Regne Unit (16.355). Segons l'OMS, prop del 90% de les morts relacionades amb la contaminació de l'aire es produeixen en països d'ingressos baixos i mitjans i, dos de cada tres morts es produeixen en països d'Àsia Sud-oriental i del Pacífic Occidental.

Ha arribat el moment de començar a cuidar les nostres ciutats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada