10 de novembre 2012

Ens afecta el desglaç?


El desglaç degut al canvi climàtic ha produit l'acumulació d'una bossa d'aigua dolça al Oceà Àrtic. Si en el vent succeïs un canvi de direcció podria fer que aquesta massa d'aigua freda anés apropant-se cap al la part d'Europa del Atlàntic Nord i produïs un refredament de tota aquesta. També produiria corrents de vent fred que contribuirian, a més a més dels corrents d'aigua, a aquest refredament.

Bloque de hielo

La noticia ha estat extreta del 20 minutos:

Satèl · lits de l'ESA mostren que una gran massa d'aigua dolça s'ha anat acumulant en l'Oceà Àrtic en els últims 15 anys. Un simple canvi de la direcció del vent podria fer tot aquest aigua es vessés a l'Atlàntic nord, provocant un refredament del clima a Europa.

Els resultats són notables: des del 2002, la superfície del mar a la zona estudiada s'ha incrementat en prop de 15 centímetres, i el volum d'aigua dolça s'ha incrementat en 8.000 quilòmetres cúbics, equivalents a un 10% de tota l'aigua dolça a l'Oceà Àrtic.

Els científics conclouen que aquesta cúpula d'aigua dolça que descansa sobre una àmplia zona de l'Oceà Àrtic podria ser el resultat que els forts vents de l'Àrtic han accelerat la circulació oceànica coneguda com el Giro de Beaufort, fent que la superfície del mar es torni abultada.

Això podria frenar un corrent oceànic clau, derivada del Corrent del Golf, i, posteriorment, refredar Europa. Aquest corrent manté el  nostre continent amb un temps relativament suau en comparació a altres àrees en latituds similars.


f

"Quan ens fixem en les dades sobre una base any rere any, ens vam adonar que els canvis en l'altura de la superfície del mar no sempre va seguir el que el vent estava marcant, així que pensem sobre les raons de per què això podria succeir ", va dir Katharine Giles, investigadora de l'MOPG i autora principal de l'estudi.

"Una idea és que el gel del mar forma una barrera entre l'atmosfera i l'oceà. Igual que canvia la cobertura de gel marí, l'efecte del vent sobre l'oceà també pot canviar", indica Giles. "El nostre següent pas és investigar com els canvis en la capa de gel marí podrien afectar l'acoblament entre l'atmosfera i l'oceà amb més detall per veure si podem confirmar aquesta idea", afegeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada