Aquí podem veure les emissions d'una fàbrica
Noticia de "El País", el 7 de Juny de 2014
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen augmentant globalment a un ritme que causarà canvis significatius en la temperatura mitjana del planeta en les pròximes dècades, amb efectes d'importància en la vida de les persones. Tenint en compte el caràcter global del problema, únicament mesures globals podrien solucionar; o, almenys, pal · liar-. L'experiència ha demostrat que aquests acords són difícils d'instrumentar i molts països, alguns d'ells molt contaminants, es neguen a subscriure'ls per raons d'interès econòmic nacional. No obstant això, hi ha algunes dades que indicarien un canvi.
D'una banda, Europa ha superat els seus compromisos de reducció adquirits a la cimera de Kyoto de 1997. La retallada d'emissions respecte al 1990 és ja de una mica més del 11% (el compromís era del 8%). El problema és que avui Europa representa una petita part de les emissions globals-de l'ordre del 13% -. A aquest paper, per força secundari, cal afegir que la UE ha perdut en les últimes cimeres sobre el clima l'autoritat i el lideratge que solia tenir.
D'altra banda, els Estats Units, que juntament amb la Xina és responsable de la meitat del total d'emissions contaminants a l'atmosfera, ha canviat la seva tradicional oposició a aquest tipus de restriccions i ha anunciat un ambiciós programa de reducció. En concret, del 30% per 2030 respecte a les emissions el 2005. El més probable és que aquest objectiu no suposi un gran esforç en promoció de fonts renovables, sinó que esta disponible substituint centrals generadores d'electricitat alimentades per carbó per altres de gas natural . Aquest simple canvi està fent que millori el nivell d'emissions de EUA, però no s'ha produït per motius mediambientals, sinó per l'emergència del gas d'esquist, que ha augmentat considerablement la seva producció a preus reduïts i està precipitant una completa renovació en les fonts d'energia de la indústria nord-americana.
Més enllà d'aquestes notícies, el panorama de les emissions globals segueix sent preocupant. Únicament un acord acceptat pels grans productors de gasos d'efecte hivernacle, en particular EUA, Xina, Índia, Austràlia, Canadà, Japó i Rússia, juntament amb Europa i altres països, podrà canviar la tendència de manera significativa i duradora.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada