Aire brut a la ciutat |
La Vanguardia; 19/11/2014
"Fins al 98% de la població de la Unió Europea (UE) viu en llocs que depassen els límits de contaminació de l'aire que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així es desprèn de l'últim informe de l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) publicat avui dimecres, analitzant dades des de 2003 a al 2012.
Les noves estimacions publicades per l'AEMA eleven l'any 2011 fins a gairebé 450.000 les morts prematures en els països europeus per la mala qualitat de l'aire, 430.000 per exposició a partícules PM2,5 i 16.000 per exposició a ozó. A Espanya, les víctimes de la contaminació són ja gairebé 27.000 a l'any, 25.000 per partícules PM2,5 i 1.800 per ozó.
Entre les principals conclusions de l'informe de l'AEMA, destaquen que els contaminants més problemàtics per a la salut de la població europea segueixen sent les partícules en suspensió (especialment les més fines, de menys de 2,5 micres, PM2,5) i l'ozó troposfèric, si bé està augmentant la preocupació pels elevats nivells del cancerigen benzopirè, l'únic contaminant que s'ha incrementat en l'última dècada.
Fins a un 98% de la població viu en llocs on es superen els límits recomanats per l'OMS per a aquests contaminants. Per la seva banda, els límits legals (més laxes que les recomanacions de l'OMS) se superen per algun d'aquests contaminants en llocs on viu fins a un 30% de la població.
Alguns d'aquests contaminants, com l'ozó, provoquen també importants problemes a la vegetació o bé disminueixen el rendiment dels cultius. La AEMA destaca a Itàlia i Espanya com els dos països europeus amb majors danys sobre l'agricultura, afectant al nostre país a 122.000 quilòmetres quadrats, dues terceres parts de la superfície conreada.
Per a Ecologistes en Acció, la situació que descriu l'informe de l'AEMA és molt preocupant, pel que considera inacceptable que la Comissió Europea hagi renunciat a revisar la normativa comunitària sobre qualitat de l'aire, com havia recomanat la pròpia OMS, cedint a les pressions de lobbies industrials i governs com l'espanyol.
Just la setmana passada es filtrava la probable intenció de la nova Comissió Europea de descartar la nova normativa que es trobava ja en fase d'aprovació (el conegut com Paquet Aire Net), i que pretenia establir, per exemple, nous Sostres Nacionals d'emissió a partir del 2020 o valors límit per a les emissions de les Plantes Mitjanes de combustió.
Aquesta organització ecologista considera que l'Estat espanyol té una responsabilitat important en la mala qualitat de l'aire europeu. Com l'informe destaca, bona part dels problemes de contaminació a Europa tenen un origen transfronterer.
Per exemple, la meitat de les PM2,5 provenen d'altres llocs. L'aposta pel transport per carretera o el bloqueig de les energies renovables per apuntalar les centrals tèrmiques de carbó i gas són polítiques del Govern espanyol molt lesives per a la qualitat de l'aire a Espanya i Europa.
D'altra banda, convé assenyalar que tot i que se sap que les partícules PM2,5 són el contaminant més perillós, el límit legal específic per a elles que entra en vigor el 2015 és el doble que l'existent als Estats Units i 2, 5 vegades superior al recomanat per l'OMS.
Pel que fa al cancerigen benzopirè, el límit legal és 8 vegades superior a la recomanació de l'AEMA, en base als estudis de l'OMS. El mesurament d'ambdós contaminants és ara per ara completament insuficient a Espanya, no obstant això s'estan detectant nivells elevats que afecten desenes de milions de persones en les àrees urbanes de Madrid, Catalunya, Andalusia, València, Astúries, Canàries, Bilbao, La Corunya o Valladolid."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada