30 de gener 2015

Aigua potable a partir de residus orgànics



Bill i Melinda Gates han creat un projecte molt sorprenent. Crear una màquina la qual transformi residus orgànics en aigua potable. El nom d'aquesta màquina és l'OmniProcessor i pot transformar 100 tones de matèria orgànica en 80.000 litres d'aigua potable al dia. Aquesta màquina podria suposar un impacte enorme en països en vies de desenvolupament. També provocaria un canvi ecològic a escala global. Aquest gran somni fet realitat es posarà en funcionament el pròxim juny a Dakar(Senegal).

El OmniProcessor, la màquina que transforma matèria orgànica en aigua potable.
El País (20-1-15)

"Canviar el món és un somni de l'imaginari col·lectiu que es repeteix una i altra vegada en la ficció. Però és amb aquest objectiu, "canviar el món", amb la qual diu enfrontar-se Peter Janicki des que Bill i Melinda Gates li van encarregar, a través de la seva fundació, un projecte xocant però amb un enorme impacte social: construir una màquina que converteixi els excrements en aigua. Una màquina que ja és realitat.
El seu nom és OmniProcessor i és capaç de transformar 100 tones de deixalles orgàniques al dia que converteix en uns 80.000 litres d'aigua potable, depenent de la humitat del material tractat. El trànsit és possible gràcies a un complex sistema de successiu refinat dels residus. "En el primer pas el fem bullir a mil graus i descartem el 99% del combustible. D'aquí obtenim un vapor relativament net que refinem amb filtres molt, molt fins. Després el condensem i el sotmetem una altra vegada a processos de neteja ", explica Janicki, CEO de Janicki Bioenergy, la companyia encarregada de produir l'enginy. Tot aquest procés, de les deixalles a l'aigua, dura cinc minuts.

El OmniProcessor és una màquina gran. Janicki convida a imaginar com dos autobusos públics aparcats un al costat de l'altre i necessita també d'espai al seu voltant per a la càrrega de rebuig. La seva potència per canviar el món es troba en la connexió amb l'exterior. Una ciutat que comprés un OmniProcessor enviaria els seus residus fecals i recuperaria aigua de forma contínua. Janicki calcula que en un dos o tres anys la màquina s'amortitzaria seu cost en qualsevol lloc, encara que no vol revelar el cost que estudien a hores d'ara del projecte.



La màquina transforma 100 tones al dia de deixalles en 80.000 litres d'aigua potable
L'impacte que aquesta companyia calcula que podria tenir en països en vies de desenvolupament és enorme. Les morts per diarrea, causades tant per l'aigua contaminada com per la seva escassetat per a la higiene, s'eleven a més de 2,2 milions a l'any, segons dades de l'OMS. El OmniProcessor no només permetria la producció d'una gran quantitat d'aigua al dia, sinó també suposaria un benefici econòmic: "La idea és que la màquina doni diners a la institució que el compri. La màquina generaria aigua, electricitat i també un rebuig molt útil. Cendres completament lliures de patògens que poden usar-se com a fertilitzant ". A més, la companyia espera construir aquestes màquines, que necessiten d'indústria pesada, en els llocs de major demanda. Àfrica i Índia estaran entre els primers enclavaments fonamentals en què Janicki Bionergy instal·larà les seves plantes.

Però Janicki no només pensa en els beneficis que pot tenir el OmniProcessor en la lluita contra la pobresa. Profetitza un canvi ecològic a escala global: "Si les nostres màquines comencen a usar-se a tot arreu, arribarà un moment en què no hi hagi deixalles humans i orgànics que no passin per aquest procés. Això significa menys contaminació pels rius i per al medi ambient en general. Aquesta és la idea ". Janicki assegura que el procés de cremat de la matèria compleix amb tots els estàndards mediambientals dels Estats Units. "Hem treballat molt dur per reduir al mínim les nostres emissions. L'objectiu és acabar amb la contaminació, no generar ".
Idea que es posarà en marxa immediatament. El primer OmniProcessor arribarà a Dakar (Senegal) el proper mes. A partir de maig, segons Janicki, serà operatiu. Al juny es posarà en marxa una altra màquina més, també amb futur destinació al Àfrica occidental, a les instal·lacions de Janicki Bionergy. "A partir d'aquí estarem produint i lliurant una màquina cada tres mesos durant un any. I després ja accelerarem radicalment la producció per satisfer la demanda. Crec que tothom vol fer alguna cosa que contribueixi a tenir un món millor. I això era l'oportunitat per fer-ho. Creiem que tindrem un impacte enorme ".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada