02 de febrer 2015

Islàndia està emergint perquè els seus glaceres s'esfumen



S'ha fet un estudi a Islàndia per saber-hi si l'actual aixecament ràpid de l'escorça d'Islàndia és el resultat del desglaç accelerqat de les glaceres de l'illa. El desglaç es produeix en augmentar el nivell global de CO2 a l'atmosfera, a causa de la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli, o el gas natural, la radiació infraroja que s'emet com a conseqüència que la superfície terrestre s'escalfa per acció solar, no pot escapar tant, i una part queda retinguda per aquest excés de CO2.


Econoticias (30/01/2015)

L'escorça terrestre sota Islàndia està emergint a mesura que l'escalfament global fon grans capes de gel de l'illa. És la sorprenent conclusió d'un estudi de la Universitat d'Arizona acceptat per a publicació en Geophysical Research Letters. 

L'estudi és el primer a mostrar que l'actual aixecament ràpid de l'escorça d'Islàndia és el resultat del desglaç accelerat de les glaceres de l'illa i coincideix amb l'inici d'un escalfament que va començar fa uns 30 anys, diuen els científics. 

Alguns llocs en el centre-sud d'Islàndia s'estan movent cap amunt fins a 35 mil·límetres per any, una velocitat que va sorprendre als investigadors.

"La nostra investigació fa la connexió entre recent elevació accelerada i l'accelerat fosa de les capes de gel d'Islàndia", va dir l'autora principal, Kathleen Compton. 

Els geòlegs ja sabien que a mesura que les glaceres es fonen i es tornen més lleugers, la Terra es recupera del menor pes que representen les disminucions de gel.

CANVI INDUÏT PEL CLIMA A LA SUPERFÍCIE DE LA TERRA.

Que l'actual rebot detectat es relacioni amb una deglaciació passada o es degui a la pèrdua recent de gel ha estat una qüestió oberta fins ara, va dir el coautor Richard Bennett, professor associat de geociències de la "Islàndia és el primer lloc on podem dir que l'elevació accelerada significa una pèrdua de massa de gel accelerat", va dir Bennett. 

Per esbrinar la rapidesa amb l'escorça es mou cap amunt, l'equip va utilitzar una xarxa de 62 receptors de satèl·lit de posicionament global fixats a les roques al llarg d'Islàndia. Mitjançant el seguiment de la posició any rere any, els científics van veure que les roques es mouen i van poder calcular quant, una tècnica anomenada geodèsia. "El que estem observant és un canvi climàticament induït a la superfície de la Terra", va dir Bennett. 

Ha afegit que hi ha evidència geològica que durant la passada deglaciació, fa aproximadament 12.000 anys, l'activitat volcànica en algunes regions d'Islàndia va augmentar trenta vegades. 

Altres han estimat que el rebot de l'escorça d'Islàndia per l'escalfament podria augmentar la freqüència de les erupcions volcàniques, com l'erupció de 2010 del, que va tenir conseqüències econòmiques negatives a tot el món.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada