01 de febrer 2016

2015: L'any més calorós de la història

Des dels inicis dels registres climàtics (fa 136 anys) mai s'havia enregistrat una temperatura mitjana global tan alta com a l'any 2015, qualificant-lo com l'any més calorós de la història. Tant la NASA com la NOAA han estimat que l'augment de la temperatura superficial de la Terra ha estat de 0,9 Cº comparat amb la mitja registrada del segle XX. Això ha tingut una repercussió abismal a gran part del planeta, especialment a Amèrica Central i el nord sud-americà.

Mapa de percentatges de temperatures de Juny de 2015


La Vanguardia (20-01-2016)

"Les dades més decebedors s'han confirmat. De forma oficial, 2015 ha estat qualificat com l'any més càlid des que van començar els registres climàtics fa 136 anys.

La NASA i l'Administració d'Oceans i Atmosfera dels Estats units (NOAA) han determinat que la temperatura de la superfície terrestre i oceànica de la Terra es va situar 0,9 graus centígrads per sobre de la mitjana registrada durant el segle XX, que és de 13,9 graus centígrads, segons l'estudi. De fet, l'any 2015 va ser 0,13 graus centígrads més calorós que 2014, l'any que va marcar l'anterior rècord de temperatures més elevades.

Mai s'havia registrat una temperatura mitjana tan elevada des que s'iniciessin els estudis en 1880. La tendència, molt a pesar de vida al planeta, no és més encoratjadora. El 2015, segons dades recollides per la NASA, els termòmetres van superar per quarta vegada el rècord en aquest segle XXI, marcat per última vegada per les temperatures registrades el 2014.

Aquest no és l'únic desolador rècord superat el passat any. Deu mesos del 2015 van tenir temperatures superiors a les respectives mesuraments d'anys anteriors.


Una calor que va afectar a tot el planeta

Gran part del planeta es va veure sumit en la calor d'aquest 2015. L'increment de les temperatures va afectar especialment a Amèrica Central, la meitat nord de Sud-amèrica, parts del nord, sud i est d'Europa, l'oest d'Àsia, àmplies zones de Sibèria , així com altres de l'est i sud d'Àfrica.

També s'han vist influïdes grans zones del nord-est i centre del Pacífic equatorial, així com gran part de l'oest de l'Atlàntic Nord, la major part de l'Oceà Índic i parts de l'Oceà Àrtic.

Cada any, la NOAA i la NASA divulguen un informe recopilatori amb dades sobre temperatura, precipitacions, neu o gel per mesurar els canvis del clima a la Terra, que enguany van batre tots els rècords en calor.


Oceans i superfície terrestre

El 2015, l'oceà es va escalfar com mai abans, en augmentar la seva temperatura a 0,74 graus per sobre de la mitjana del segle XX, superant les anteriors temperatures rècord registrades el 2014, 1988 i 2003.

Durant 2015, la temperatura mitjana de la superfície terrestre també es va incrementar i es va situar en 1,33 graus centígrads per sobre de la mitjana del segle XX i va superar el rècord anterior aconseguit en 2007 i novament en 2010, quan la temperatura terrestre va augmentar 0, 25 graus centígrads."

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada