El canvi climàtic és gairabé inequívoc però, major ho és la influència que ha tingut la humanitat sobre aquest, sobre tot des de la revolució industrial, on es va començar a dur a terme l'impacte induït de major escala fins ara conegut. Una de les novetats que ens porta aquest mateix amb l'ajuda del fenomen conegut com el niño, és la dessecació total del llac Poopó, el segon més gran de Bolívia, després del llac Titicaca. Degut a aixó, l'activitat pesquera de la zona s'ha vist completament aturada, provocant pèrdues econòmiques molt importants a una gran part del país i, conseqüentment, una falta de recursos alimentaris a les poblacions circundants, que eren abastides, en major part, pels peixos del llac bolivià.
En veure els fets, el governador del país en qüestió s'ha vist obligat a demanar ajudes solidàries milionaries per poder posar fi a una situació que sumant-li la contaminació minera i la mala gestió de l'aigua, s'ha tornat insostenible.
Pescador recollint els seus aparells, després d'assecar-se per complet la seva zona de pesca
|
El passat 18 de desembre el governador d'Oruro (Bolívia), Víctor Hugo Vásquez, va promulgar una llei departamental de desastre per l'assecament del llac Poopó, i els seus efectes en els vuit municipis afectats. Les xifres de principis d'aquest any indiquen només queden petites zones amb aigua al 4% de la superfície original del llac.
Llac Poopó l'any 2010 |
La desaparició del Poopó és una tragèdia per a milers de persones que vivien gràcies a recursos com la pesca però, a més, suposa un dany ecològic de grans proporcions. El llac Poopó va ser inclòs el 2002 a la llista de zones protegides per la Convenció de Ramsar (d'aiguamolls d'importància internacional) en reconeixement de la varietat única de peixos i aus aquàtiques que es concentren en aquesta zona situada a més de 3.500 metres sobre el nivell del mar.
Causes històriques de la tragèdia:
Causes històriques de la tragèdia:
El nivell de l'aigua al llac Poopó ha registrat grans fluctuacions durant les últimes dècades però la situació actual és la més dramàtica de la qual es tenen dades, segons reconeixen les autoritats locals. El canvi climàtic, amb l'augment de les temperatures -que provoca una major evaporació de l'aigua-, és un altre dels elements significatius en l'actual procés de desaparició del llac Poopó.
Imatge tèrmica del niño |
Els estudis més recents indiquen que les glaceres andines estan reduint ràpidament la seva extensió i les precipitacions són cada vegada més escasses. Els estudis duts a terme durant els últims anys indiquen que les explotacions mineres han provocat una sobreexplotació dels recursos hídrics de la regió, a més de causar una important contaminació per metalls passats. L'agricultura intensiva en zones properes també ha significat una major derivació d'aigua que antigament desembocava en llac Poopó.L'actual període del fenomen El Niño -un dels més potents de l'últim segle- se suma a tots els elements negatius que afecten el llac Poopó.
Les ajudes milionàries sol·licitades pel governador d'Oruro difícilment podran solucionar la situació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada