Un dels efectes del
canvi climàtic és l'augment progressiu de la temperatura, cosa que afavoreix
que les aigües s'escalfin. Aquest ha estat el problema al que els coralls de la
Gran Barrera de Corall d'Austràlia s'han hagut d'enfrontar. Però les conseqüències
han estat nefastes ja que s'ha produït un emblanquiment del 93% dels esculls i
la meitat han mort.
Emblanquiment massiu a la zona central de la Gran Barrera de Corall d'Austràlia (Illa d'Heron) |
La Vanguardia (25/04/2016)
Biòlegs,
científics, submarinistes o turistes que han fet la immersió donen uns
testimonis coincidents: “Els coralls semblaven fantasmes blancs blanquejats que
sortien del fons del mar”, “a tot arreu eren de color blanc brillant”, “és com
si hagués nevat a l’escull”... Les descripcions fantasmals d’aquesta mena
queden confirmades en una completa recopilació dels experts que han avaluat
l’impacte que està tenint el procés d’emblanquiment de la Gran Barrera de
Corall d’ Austràlia, situada davant la costa oriental d’aquest continent. Un
fenomen extrapolable a altres parts del planeta.
Els resultats de l’informe
australià –que es va donar a conèixer dimecres passat– assenyalen que el 93%
dels esculls coral·lins estan afectats per aquest procés d’emblanquiment o
descoloració. Danys de diversa índole –petits, mitjans o greus– se succeeixen
de nord a sud, al llarg dels 2.300 quilòmetres de longitud de l’ escull
paral·lel a la costa australiana oriental.
“Mai no hem vist res amb
aquest nivell d’emblanquiment abans. És com si la zona nord de la Gran Barrera
de Corall hagués patit deu ciclons alhora”, diu Terry Hughes, coordinador del
Grup de Treball Nacional Emblanquiment del Corall d’ Austràlia, que ha estudiat
i documentat aquest fenomen.
Un total de 911 esculls
individuals han estat sobrevolats, tant en helicòpter com en aeroplà, en una
investigació que ha permès delimitar l’extensió i la severitat de
l’emblanquiment de la Gran Barrera de Corall. I de tots ells, només un 7% va
quedar fora íntegrament del procés de descoloració.
A més, dels 316 esculls
restants, entre el 60% i el 100% estan afectats greument, gairebé tots a la
meitat nord de l’escull. Concretament, l’emblanquiment és extrem en una franja
d’uns 1.000 quilòmetres compresa entre Port Douglas i l’ estret de Torres, que
separa Austràlia de Papua Nova Guinea.
L’emblanquiment massiu dels coralls es
produeix per l’augment de les temperatures de l’aigua, atribuït fonamentalment
al canvi climàtic, agreujat aquest any a més pel Niño, un fenomen cíclic
consistent en un escalfament de les aigües del Pacífic equatorial, amb impactes
arreu del planeta. Aquests coralls ofereixen una de les proves més clares de
l’escalfament del planeta. Les temperatures de l’aigua del mar aquest estiu
austral en la zona han estat 2,5 graus per sobre del que és normal, segons les
autoritats del parc marí de la Gran Barrera de Corall.
I com
es produeix la pèrdua de color? Quan les aigües s’escalfen massa, el corall
expulsa les algues que l’envolten (les zooxantel·les, que satisfan les seves
necessitats energètiques i li confereixen el color especial que té), amb la
qual cosa el corall es torna translúcid i blanc. És el senyal que ha mort, per
bé que si l’aigua es refreda, sobreviu i pot recuperar el color. El problema
afecta totes les espècies de corall, incloent-hi els coralls vells o de
creixement lent, que poden trigar dècades o fins i tot més temps a
recuperar-se.
A
Austràlia, concretament al nord de Port Douglas, la mortalitat dels coralls
arriba a mitjanes properes al 50%. I en alguns esculls concrets probablement
supera el 90%, segons ha explicat Andrew Baird, expert del Centre d’ Estudis
dels Esculls de Corall.
“Actualment,
estem registrant l’emblanquiment més prolongat que s’ha observat mai”,
assenyala Mark Eakin, coordinador de l’observatori dels esculls de l’
Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels EUA. El que complica la
recuperació és que l’emblanquiment s’ha repetit diversos anys seguits, la qual
cosa impedeix que es regeneri.
“L’emblanquiment
pot portar a la mort dels coralls si l’estrès ambiental dura massa temps. I
això és el que ha passat a la zona de l’illa de Lizard durant algunes setmanes
a causa de les altes temperatures de l’aigua, així com per l’estrès”, assenyala
a aquest diari Anne Hoggett, directora de l’estació d’investigació de l’illa
Lizard, (en l’extrem nord-oriental d’ Austràlia). “La temperatura va arribar al
pic màxim fa tres setmanes, però els coralls continuen morint. Haurem d’esperar
encara uns quants mesos per saber-ne l’índex de mortalitat, però creiem que hi
haurà una pèrdua d’almenys el 50% dels coralls d’aigües poc profundes”, afegeix
Hoggett en conversió mitjançant correu electrònic.
Els
esculls de corall atresoren una gran valor ecològic. Són l’hàbitat i la zona de
cria que manté nombroses espècies marines, les quals obtenen aquí aliment i
refugi. “Alguns peixos petits i invertebrats, com els crancs, necessiten els
coralls vius com a llar. En circumstàncies normals, aquests animals es mourien
cap a coralls propers; però ara virtualment tots els coralls es veuen afectats,
per la qual cosa no els queden gaires opcions per buscar refugi”, diu Hoggett. “Hem
vist menys peixos petits i també crancs morts a la base de coralls blancs. La
mort del corall té un efecte en cascada en els ecosistemes”, conclou.
Contràriament,
al sud d’ Austràlia el grau d’emblanquiment no és tan elevat.
Els esculls situats més al sud han escapat dels greus estralls de l’emblanquiment
gràcies al fet que les temperatures de l’aigua es van acostar als valors
normals dels últims mesos. “En tots els casos, la localització de l’emblanquiment
més gran coincideix amb els llocs on les aigües més càlides s’han mantinguts
durant períodes més llargs”, explica el professor Hughes.
Illa de Lady Elliot, davant de Queensland |
Un valuós tresor ecològic amenaçat
Els esculls de corall són un valuós tresor del
qual depenen centenars de milions de persones, que obtenen en ells aliments i
protecció costanera enfront de les tempestes i l'erosió. Són un hàbitat valuós,
i també zones de pesca, d'esbarjo i d'activitats turístiques.
Els corals mantenen una estreta relació
simbiòtica amb un gènere d'algues microscòpiques anomenades zooxantel·les, que
els proporcionen aliment i color. Quan l'aigua es refreda o s'escalfa massa, el
corall s'estressa, i el seu sistema reproductor es col·lapsa. No pot processar
l'oxigen de les algues i les expulsa. És així com es blanqueja, fins a morir en
un mes; encara que si l'aigua es refreda abans i el sol segueix brillant,
sobreviu i recupera el color.
Al problema de l'escalfament se suma la
pressió pesquera que pateixen aquestes zones, així com la contaminació pels
abocaments costaners. Sense aquestes algues, els coralls perden una
significativa font d'aliment i són més vulnerables. Amb la mort del corall, els
esculls s'erosionen, es perden hàbitats marins i les franges costaneres que
abans estaven protegides queden exposades a la destructiva força de les onades
i els temporals marins.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada