La contaminació del planeta, ha patit un augment enorme densà que va començar la revolució industrial, fent que avui en dia un europeu acabi creant més de 500 kilograms de residus al any. Aixó és degut a l'aprofitament de recursos per a la creació de llapiços, llaunes, plàstics, joguines, components electrònics,... que desemboca en la creació massiva d'escombraries, provocant d'aquesta manera un risc ambiental i químic per a no nomès el medi ambient, sinó també, per a la biosfera.
Les 3 erres (reciclar, reutilitzar i reduir), potser ajuden a la llarga a la disminució en la creació de deixalles. Però, ara que estem envoltats d'escombraries que podem fer? No hi ha més remei que surtir al carrer i recollir tota mena de brossa.
"El millor residu és el que no es genera"
Residus inundant una platja |
La Vanguardia 29/04/2016
Del dia 6 al 8 de Maig, més de mig milió de persones participaràn en la Jornada Europea de la neteja d'espais públics, per treure escombraries dels espais públics com platjes, rius i camps. A més a més, per promoure un canvi en els hàbits que redueixi la emissió de desperdicis.
Logo Clean Up Day Europe 2016 |
Durant tres dies, milers de persones es posaran mans a la obra, i es disposaran a embrutar-se y recorre platjes, rius, camins de muntanya, camins rurals y inclus fons marins recollint residus. Tota classe de porqueria que la gent deixa tirada pensant que s'evaporarà al poc temps, però que ha quedat contaminant el medi ambient.
Aquest serà un dels objectius del European Clean up Day, o com es presenta a España, la Jornada Europea de neteja d'espais públics. Del 6 al 8 de Maig, s'espera que un exèrcit de voluntaris, provinents d'escoles, empreses, associacions veinals, organs ecologistes, ajuntaments i també per iniciativa propia es sensibilitzin amb la resta de la comunitat amb les seves accions de neteja.
A més a més de recollir els residus, els voluntaris els classifiquen en diversos apartats (envàs lleuger de plàstic, bricks y llaunes, paper y cartró, vidre y altres residus), y registren el pes i el volum total recolectat.
Però, a part de treure els residus d'aquests medis, les jornades també serveixen per concenciar sobre el canvi d'hàbits, i recordar que el millor residu es el que no es genera. Per aixó, aquesta jornada de neteja s'enllaça amb les 3R caracteritzan la campanya de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR): Reduïr la emissió de deixalla, reutilitzant productes i reciclant materials.
Gent recullint deixalla el 10 de Maig del 2015 (Clean Up Day) |
Les xifres de producció de residus és alarmant: cada any, un ciutadà europeu tira 500 Kilograms d'escombraria a l'any, i amb sort, la mitat d'aquest volum es recicla. En alguns països, que no tenen una política ambiental ben definida, no es recicla ni un Kilo.
Però més enllà del que la majoria de la gent està acostumada a tirar l'escombraria en un contenidor o en les papereres, hi ha legions d'incivilitzats que no tenen cultura o la intenció de cuidar el medi ambient, y deixent la brossa a tot arreu. Així, en aquestes tasques de neteja que s'han vingut realitzant els últims tres anys, es troba des de tonelades de paper, ampolles de vidre o plàstic, roba, mobles, neveres o inclús automòbils abandonats. I en alguns dels llocs més insolits, com en mitj dels boscs d'acces impossible o a la vora dels rierols.
L'any pasat, més de mitj milió de persones es van suma a els milers d'activitats de la Jornada Europea de Neteja d'espais públics, i van recollir 3640 toneladas de residus. En el cas de Catalunya, les 112 accions van permetre agrupar 20 tonelades d'escombraries. I per aquest any, ja hi ha agendades 171 events de neteja.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada