11 d’octubre 2016

Europa ratifica l'acord de canvi climàtic i permet que entri en vigor

"L'Acord de París" va suposar un acord històric que dóna una mínima esperança al futur del nostre planeta cada vegada més contaminat i conseqüentment inestables. Però totes aquestes mesures són paper mullat si els diferents parlaments del món no les ratifiquen i determinen començar a posar-les en marxa per tal de reduir el seu impacte sobre el medi. I això mateix va fer l'antic continent, uns dels públicament grans defensors del medi, l'últim dia 4 d'octubre. És innegable d'influència, tot i que està anant a menys, té Europa en el marc polític internacional i per tant la bona notícia que suposa que la UE es comprometi amb un pacte de tals dimensions. Ara només cal aplicar les mesures amb diligència i esperar que seguin efectives i tornin al món l'equilibri que sembla haver perdut ja fa temps.




Ban Ki-moon i el president del Parlament europeu, Martin Schulz.



El País (05-10-2016)


El Parlament europeu ha votat aquest dimarts a favor de la ratificació de l'Acord de París contra el canvi climàtic. La Unió Europea acudirà a l'ONU aquesta setmana a presentar la ratificació i permetrà així que entri en vigor el pacte contra l'escalfament. Perquè es consideri vigent l'acord fa falta que ho ratifiquin 55 països i que estiguin cobertes el 55% de les emissions del planeta, uns requisits que es compliran ara gràcies a la votació al Parlament europeu i al fet que set dels 28 membres de la UE han ratificat al seu torn l'acord individualment.
En el si de la Unió Europea ha existit un important debat jurídic sobre la ratificació de l'Acord de París sobre canvi climàtic, que compromet a tots els signants a fer retallades en les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle. Pot la UE acudir a la seu de l'ONU sense que cadascun dels 28 Estats membres hagin ratificat individualment l'acord? Finalment, s'ha optat per una sortida intermèdia: la UE anirà a la fi d'aquesta setmana a Nova York amb la ratificació dels set Estats europeus que sí han complert ja amb els seus processos interns. Aquests set països -entre els quals estan Alemanya i França- suposen al voltant del 5% de les emissions globals. "Aquest 5% farà que l'acord entri en vigor", expliquen fonts de la Comissaria d'Energia i Acció pel Clima.
Índia
Índia, que està entre els quatre gegants de les emissions mundials, va presentar aquesta setmana la seva ratificació del pacte davant l'ONU, igual que ja ho van fer Xina i EUA. Amb l'Índia ja són 62 països i estan cobertes el 51,9% de les emissions globals. D'aquest grup de quatre grans emissors solament faltava Europa, que ho farà aquesta setmana, amb el que ja s'arribaria al 55% que es requereix perquè entri en vigor l'acord dins d'un mes.
Vista del Parlament Europeu

Però la lentitud de la majoria dels Estats membres de la UE a l'hora de ratificar individualment l'acord ha posat en perill que el vell continent, que des de fa dues dècades ha intentat estar al capdavant en la lluita contra el canvi climàtic, presentarà la seva ratificació. Finalment, s'ha optat per aquesta via intermèdia: la UE presenta la ratificació amb set dels seus Estats. "Solament Alemanya i França representen el 3,9% de les emissions globals", apunta Teresa Ribera, directora de l'institut francès per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI).
Aprovació rotunda
A la votació aquest dimarts al Parlament europeu ha assistit Ban Ki-moon, secretari general de les Nacions Unides. L'aprovació del pacte contra l'escalfament ha rebut un suport rotund en el Europarlamento: 610 vots a favor, 38 en contra i 31 abstencions. 
El comissari d'Accio pel Clima i Energia Arias Cañete

El divendres passat, els ministres de Medi ambient la Unió Europea ja van acordar la ratificació conjunta. Però faltava el tràmit del Parlament, que aquest dimarts ha mostrat el seu suport. El comissari d'Acció pel Clima i Energia, l'espanyol Miguel Arias Cañete, ha afirmat que la labor ara és "convertir els compromisos en accions sobre el terreny". A partir d'aquest moment s'han de tancar els objectius concrets de reducció d'emissions que cada membre de la Unió Europea haurà d'escometre i estàs ser ratificades pels seus parlaments nacionals. 
Tot i això en Espanya encara no hi ha data per la ratificació. El divendres passat la ministra de Medi ambient de França, Ségolène Royal, es va reunir amb els representants dels 28 membres de la Unió Europea. Ho va fer en la seva qualitat de presidenta del cim del clima de París, que es va celebrar al desembre de 2015 a la capital francesa i on es va tancar l'acord mundial contra l'escalfament. Després de la trobada, l'equip de Royal va difondre un llistat en el qual es detallava el procés de ratificació del pacte per part de cadascun dels 28 països de la UE.


Set Estats ja ho tenen llest, entre ells Alemanya i França. La majoria té dates orientatives, que van des d'aquest mateix mes d'octubre fins a finals d'any. Però Espanya no. "No es pot especificar cap data", assenyala la nota difosa per l'Executiu francès el divendres.

El Govern espanyol sosté que, en estar en funcions, no pot ratificar-ho. No obstant això, PSOE i Podemos, que han presentat una iniciativa al Congrés, sí consideren que la Llei del Govern permet que Espanya ratifiqui l'Acord de París en aquest moment.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada