01 d’octubre 2016

L'energia solar a Europa, tan potent com 100 nuclears

Europa ha trencat el sostre dels 100 gigawatts d'energia solar, mentre Espanya es despenja del carro de la fotovoltaica i segueix baixant sencers.


El Mundo, 29 de febrer

«El vell continent és la primera regió al món que arriba a aquesta xifra», recalca James Watson, director executiu de SolarPower Europe. «Cap altra tecnologia ha crescut tan ràpid. Europa ha marcat el camí, però Àsia ve trepitjant molt fort i recollirà aviat el testimoni ». El nou rècord de la solar equival a la potència de 100 centrals nuclears com la de Trillo, la més potent d'Espanya.
El vell continent comptava en 2008 amb prou feines 5 gigawatts d'energia solar. Espanya es va sortir literalment del mapa aquest any i va rondar el 40% de la potència instal·lada a Europa, fins arribar a fer-se amb el llavors campió del món Alemanya (superada l'any passat per la Xina).
Vuit anys després, la contribució total del nostre país es queda en el 5%. De segona potència europea hem passat a ser cinquens, superats (per aquest ordre) per Itàlia, Regne Unit i França. La potència instal·lada a les illes britàniques, gràcies en gran part al know how espanyol, supera ja els 10 gigawatts i pràcticament duplica els 5,4 del nostre país, gairebé inalterables des de la arrencar la marxa enrere de les renovables.
«Espanya segueix tenint una grandíssim potencial i ens arriben notícies d'una reactivació comercial del sector», assegura James Watson, que avui encapçalarà a Brussel·les la celebració de la fita europeu. «Però tot depèn de la inestabilitat política ... Esperem que Espanya es torni a pujar al carro de la solar i contribueixi a assolir la meta dels 200 gigawatts en un temps rècord, possiblement en el 2022».
A l'energia fotovoltaica, que contribueix al 5% del pastís energètica europea, li quedes però encara un llarg camí per arribar a l'eòlica, que suposa al voltant del 11%. Watson preveu que el sorpasso es produirà en el 2030 amb una política favorable. «Crec fermament que el 2040, l'energia solar serà la principal font global d'energia», sosté el director executiu del SolarPower, que no amaga les bandades que ha patit el sector en diversos països europeus.
En els dos últims anys, el creixement europeu ha estat possible gràcies sobretot a l'estirada del Regne Unit. El país de la nuvolositat invariable tocarà previsiblement sostre aquest anys, després de la retallada als subsidis, però per darrere ve França prement l'accelerador amb la meta de 20 gigawatts el 2022, triplicant la seva potència actual.
Itàlia s'ha recuperat després del cop de la crisi i contribueix a prop del 20% del pastís solar europea, per darrere d'Alemanya, que segueix representant el 40%. Portugal, que l'abril passat va aconseguir el miracle de quatre dies consecutius funcionant amb renovables, s'ha proposat multiplicar per quatre la seva potència actual i arribar als 2 gigawatts, mentre que les nova llei de renovables a Grècia s'ha fixat la meta de 2, 6 gigawatts.
A Espanya, mentrestant, seguim sumits «en la paràlisi decretada fa tres anys per un Govern que s'ha plegat a les exigències de l'oligopoli fòssil i nuclear», segons denuncia Rodrigo Irurzun, portaveu de la Plataforma per un Nou Model Energètic. «L'aturada ha estat tal que farà que sigui molt difícil que complim els objectius de la UE per al 2020 en la lluita contra el canvi climàtic», assegura.
Irurzun qualifica de «indignant» la situació d'Espanya en el context europeu. «Des de la Plataforma, que va néixer fa ja quatre anys com a iniciativa ciutadana, celebrem l'avanç de la fotovoltaica a nivell mundial ia Europa. Els senyals que el model està canviant són clares, ja que gran part de la nova potència instal·lada en molts països ho és de cap manera d'autoconsum. Estem convençuts que la situació d'Espanya serà temporal: és urgent un canvi en la política energètica per establir un marc normatiu clar i per permetre el desenvolupament de la fotovoltaica i de les energia netes, davant d'un model contaminant, perillós, opac i obsolet », sentencia Irurzun.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada