L'escalfament global és l'augment de la temperatura mitjana de la Terra per acció d'activitats humanes que porten a l'augment dels gasos d'efecte hivernacle com per exemple el CO2, una de les causes de l'augment d'aquest CO2 és la tala i crema dels boscos ( desforestació ), ja que com s'ha pogut comprovar gràcies a la seva capacitat de retenir diòxid de carboni atmosfèric redueixen la concentració d'aquest gas de forma notable a l'atmosfera.
|
La vegetació ajuda a retenir el diòxid de carboni atmosfèric (EFE) |
L'emissió a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle com el diòxid de carboni (CO2) segueix augmentant. També continua creixent la concentració en l'atmosfera d'aquest tipus de gasos que provoquen el canvi climàtic. Així, s'ha de recordar que l'Organització Meteorològica Mundial ha confirmat que el 2015 va ser el primer any en la història recent de la Terra en què es va superar de forma global la barrera de les 400 parts per milió (ppm) de CO2 a l'atmosfera, i que aquest any s'estan superant els nivells de 403 ppm.
No obstant això, durant els últims anys, el creixement en la concentració atmosfèrica de CO2 ha estat relativament menor que en les dècades anteriors, segons han indicat diversos estudis científics. Un article publicat aquesta setmana a la revista Nature Communications.
Investigadors de la Universitat de Berkeley, als Estats Units, s'interpreten a partir d'aquestes dades que més capacitat per absorbir CO2 per part de la vegetació terrestre és responsable de la reducció en les emissions que romanen en l'atmosfera.
El nivell de CO2 a l'atmosfera segueix creixent, però ara a un ritme menor possiblement per efecte de la vegetació (NC) |
Els autors del treball detallen que aquesta pausa en l'augment del CO2 pot ser temporal i que la major capacitat de les plantes per emmagatzemar el gas no resoldrà el problema del canvi climàtic.
Els nivells absoluts de diòxid de carboni han augmentat de forma constant des de la Revolució Industrial, tot i que hi ha una variació anual significativa en aquest ascens, deguda en gran part a les diferències en el nivell de la massa vegetal.
Mesurar l'impacte i l'origen dels gasos
Quantificar els canvis en la ràtio d'increment del CO2 és essencial per avaluar les causes del canvi climàtic. No obstant això, aquest progrés és difícil de quantificar a causa dels complexos processos que governen el creixement de les plantes a nivell global, i l'equilibri entre les emissions i l'absorció de diòxid de carboni.
El grup de Berkeley, liderat per Trevor Keenan, ha utilitzat models del creixement de la vegetació per a determinar el balanç d'aquests processos en els últims anys.
Els seus resultats mostren com l'increment del CO2 atmosfèric ha potenciat la fotosíntesi, el procés pel qual les plantes absorbeixen aquest gas.
Els investigadors alerten al mateix temps que un alentiment en l'increment de la temperatura global ha reduït la respiració de les plantes, el mecanisme pel qual alliberen CO2.
Tots dos factors signifiquen que la massa vegetal terrestre ha retirat una major quantitat de diòxid de carboni de l'atmosfera, de manera que s'ha reduït la taxa d'acumulació d'aquest gas, aproximadament un 2,2% anual entre 2002 i 2014.
Article científic de referència:
Recent pause in the growth rate of atmospheric CO2 due to enhanced terrestrial carbó uptake. Trevor F Keenan, I. Colin Prentice, Josep G Canadell, Christopher A Williams, Han Wang, Michael Raupach G. James Collatz. Nature Communications 7, Article number: 13428 (2016) doi: 10.1038 / ncomms13428
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada