01 de febrer 2017

La contaminació redueix la capacitat d'atenció dels nens


Un estudi constata que els dies en què els menors estan exposats a major pol·lució mostren un retard d'un mes a la millora natural de la seva velocitat de resposta. La contaminació també passa factura a la capacitat d'atenció dels nens. Els mateixos investigadors que van descobrir que els alumnes de col·legis amb aire més contaminat desenvolupen menys la memòria a llarg termini, han trobat ara que l'exposició a agents contaminants procedents del trànsit també té efectes a curt termini.



Un grup de científics de l'ISGlobal de Barcelona, ​​comandats pel doctor Jordi Sunyer han demostrat que els alts nivells diaris de diòxid de nitrogen i carboni elemental produeixen fluctuacions en la funció de l'atenció en els menors.


L'estudi, publicat a la revista científica Epidemiology, s'emmarca dins el projecte Breathe, una investigació per mesurar l'impacte de la contaminació en el cervell dels nens. Els científics van fer un estudi de seguiment entre 2012 i 2013 a uns 2.700 menors d'entre 7 i 9 anys de 300 aules de 39 escoles de Barcelona i van constatar que la contaminació de l'aire té un efecte neurotòxic en els nens: a més de danyar la capacitat cognitiva dels menors, com es va apreciar en el primer estudi, els agents contaminants també redueixen la seva capacitat d'atenció.

"Els dies en què els nens van estar exposats a nivells més alts de contaminació van mostrar un retard equivalent a un mes i mig a la millora natural de la velocitat de resposta", constata Sunyer.



Els investigadors van realitzar visites trimestrals als col·legis per sotmetre els nens a diversos exàmens psicomètrics per ordinador. "Mesuràvem en mil·lisegons les respostes als estímuls", explica l'investigador. Els experts també van sotmetre els nens a ressonàncies magnètiques i van creuar aquestes proves diagnòstiques i els resultats dels test amb els mesuraments diàries dels nivells de diòxid de nitrogen i carboni elemental a l'interior i exterior de les aules. "L'atenció sostinguda no és constant al llarg del temps i aprofitem aquesta variabilitat diària per veure si la contaminació de les 24 hores anteriors influïa en la qualificació de les proves. I sí: la contaminació, especialment la que prové de vehicles dièsel, redueix la capacitat d'atenció dels nens ", rasa Sunyer.


El científic, que també és catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, ​​puntualitza que les diferències "són subtils, impercentibles" i l'efecte té una durada curta però la variabilitat existeix i encara desconeixen els efectes que pot tenir sobre la capacitat d'atenció i aprenentatge a llarg termini. "Encara que l'efecte estimat va ser modest a nivell individual, quan s'extrapola aquest tipus d'exposicions comuns amb efectes petits a la funció cognitiva a nivell poblacional, l'impacte és important", explica l'investigador.


El projecte Breathe, però, no acaba aquí. Sunyer té per davant un estudi sobre els factors de susceptibilitat que pot estar vinculats als efectes de la contaminació en els nens. "Estem avaluant si hi ha determinants genètics que protegeixen o els fan vulnerables als efectes dels agents contaminants", subratlla. També ha obert la porta a estudiar els efectes sobre nens més petits. "Volem veure si en l'etapa prenatal, on es produeix l'explosió de creixement més gran, l'efecte de la contaminació és més profund i persistent", afegeix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada