03 de febrer 2017

Pot aquesta vespa invasora exterminar totes les abelles?

Les abelles són un gran recurs per als humans i per a la biodiversitat catalana ja que produeixen la saborosa mel i són capaces de transportar el pol·len de les plantes i així facilitar-ne la seva reproducció.
Malauradament, ara aquests recursos es veuran afectats per l'enorme impacte directe que suposa la presència de la vespa velutina als nostres ecosistemes. Aquestes vespes són devoradores de les tan apreciades abelles.
Sense cap mena de dubte provocaran un gran impacte sobre el medi ja que es veurà mermada considerablement la població de plantes, ja que la població d'abelles també es veurà reduïda. I no cal dir també l'enorme impacte que tindrà en les pràctiques apicultores.

Vespa velutina o vespa devoradora asiàtica

La vanguardia (27/01/2017)

La 'Vespa velutina' s'està expandint amb gran rapidesa i provoca danys cada vegada més importants a l'apicultura.

La vespa asiàtica coneguda pels científics com Vespa velutina s'ha convertit en una espècie invasora que al nostre país amenaça a les poblacions autòctones d'abelles de la mel. Però, segons les dades científiques de què es disposa actualment: Fins on pot arribar l'expansió d'aquestes vespes? i És possible que aquesta espècie invasora provoqui la desaparició de les abelles? Representants del sector apícola a les comarques de Girona -les més afectades per aquest problema a Catalunya- han afirmat en els últims dies que, al ritme actual, les vespes asiàtiques provocaran la desaparició de les abelles en tres o quatre anys, arribant fins i tot a posar en risc la seguretat física de les persones.

Expansió de la vespa velutina a Catalunya
Joan Pino, subdirector del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i expert en invasions biològiques, explica que certament la vespa asiàtica s'està expandint ràpidament per algunes comarques de Catalunya, com també ho ha fet per diverses regions de la resta d'Espanya i , anteriorment, per la pràctica totalitat del territori de França. No obstant això, aquest investigador considera que no hi ha dades ni estudis amb base científica que facin pensar en la desaparició de les abelles a Catalunya per culpa de les vespes asiàtiques.

Expansió de la vespa velutina a Catalunya (CREAF)
Els investigadors del CREAF estudien la Vespa velutina des de fa anys i han desenvolupat un model de predicció de l'expansió d'aquest insecte, en funció de condicionants ambientals com temperatura, humitat i tipus de vegetació. "Aquest model indica que, a Catalunya, pot arribar a una presència important en comarques amb un hàbitat favorable per a aquesta espècie, però en canvi no es preveu que ocupi moltes altres comarques amb temperatures més elevades i menys humides ", indica Joan Pino.

El model de predicció elaborat el 2014 va dibuixar un mapa de possible presència de la Vespa velutina que s'ajusta bastant a la realitat actual d'aquesta invasió comarcal. D'acord amb aquestes previsions, la vespa asiàtica pot provocar danys importants al sector apícola en algunes comarques però no pot pensar-se en la desaparició de les abelles en el conjunt de Catalunya.

Per les dades conegudes fins ara, les vespes asiàtiques Vespa velutina van arribar per primera vegada a Europa, de manera accidental, a través d'un carregament de ceràmica per a jardineria procedent de la Xina rebut prop de Bordeus el 2004. Actualment, està vespa ha envaït tot el territori continental francès. Joan Pino recorda que també al País Basc, Navarra i Cantàbria i Galícia s'han detectat concentracions importants d'aquesta espècie invasora.

Vespes autòctones comparació amb vespes velutines
El sotsdirector del Creaf considera necessari seguir l'evolució de vespa asiàtica i posar en pràctica totes les mesures de control que siguin possibles, a més de facilitar ajuts al sector apícola, però admet que, com passa amb moltes altres espècies invasores, l'eradicació total de la Vespa velutina és pràcticament impossible.

Respecte a la suposada perillositat de les vespes asiàtiques, Joan Pino indica que les dades conegudes fins ara mostren que no es tracta d'una espècie agressiva amb els humans; i els seus picades semblen ser molt similars a les de les vespes autòctones.

Rusc de vespes asiàtiques localitzades a la comarca de la Garrotxa



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada