Cada cop a la nostra societat ens preocupem
menys del nostre medi ambient, això causa que provoquem impactes que poden ser
molt greus al nostre món. Aquest és un exemple d’impacte molt gran, la matança
indiscriminada d’abelles. Les abelles
són una part molt important del nostre ecosistema i de la nostra xarxa tròfica.
Aquest acte pot produir una pèrdua molt
important de diversos recursos, tan en el nivell econòmic, com és per les persones que es dediquen a
la apicultura, com pèrdues alimentaries, ja que les abelles són les grans
productores de la mel, però l’impacte més gran que suposa la pèrdua d’aquest
animal es la falta de proliferació de les distintes especies d’arbres i plantes
que elles fan al ana agafant el seu pol·len.
Entre dos i tres milions d'abelles han mort a causa d'una intoxicació massiva a la localitat de Mazarrón, a on han estat afectats els 180 ruscs de la finca anomenada Canyada Gallego. El succés va ser advertit dimecres pels propietaris en una visita rutinària.
La mortaldat massiva afecta sobretot a les abelles pecoreadoras, és a dir, aquelles que es trobaven al camp, mentre que no hi ha hagut incidència entre les que es trobaven als ruscs, indica a aquest diari Carlos Zafra, veterinari de l'Associació d'Apicultors de la Regió de Múrcia.
"Aquests successos són molt comuns, sobretot a Múrcia, on hi ha una agricultura molt intensiva, que utilitza molt els productes fitosanitaris i en on s'utilitzen varietats més primerenques. Tot això és un còctel aniquilador per a les abelles ", afegeix Zafra.
El problema s'agreuja perquè aquestes varietats tenen la seva floració de manera molt primerenca, de manera que les dates d'aquests tractaments fitosanitaris també s'avancen. "El més lamentable és que aquests insecticides utilitzats estan autoritzats i són tòxics per a les abelles i altres insectes. No oblidem que els insecticides han estat dissenyats per matar i les abella són insectes ", afegeix. "No obstant això, cada vegada es prohibeixen més alguns dels productes fitosanitàries", admet Zafra, que ha denunciat aquests fets al Departament d'Agricultura de la Junta de Múrcia.
En aquesta ocasió, la tragèdia ha estat molt més gran del que sol ser habitual. "Les abelles i els productes del rusc són la meva única font d'ingressos: la meva i de la meva família. Vivim de i per a les abelles. Aquesta massacre em suposa una pèrdua d'uns 15.000 euros, sense comptar amb la mel que deixaré de produir ", ha afirmat Pedro García, el propietari. "Els agricultors no s'adonen que tiren pedres contra la seva teulada. Necessiten als meus abelles i els altres pol·linitzadors "ha conclòs.
Alertada per l'Associació d'Apicultors de la Regió de Múrcia, experts de Greenpeace es van desplaçar a Mazarrón, on van ser testimonis de la gran mortaldat d'abelles de l'any. Aquesta organització demana que "per evitar que un succés com aquest es repeteixi, les autoritats, tant autonòmiques com estatals, actuïn amb urgència, impedeixin l'ús de plaguicides durant el període de floració dels cultius i donin suport a la prohibició total dels plaguicides més nocius per a aquests insectes ". També reclama que s'aposti per una agricultura respectuosa amb l'entorn i les persones.
QUEIXA DELS VETERINARIS
"Les abelles se'ns moren i al costat d'elles també els pol·linitzadors silvestres. Esperem que aquesta sigui última mortaldat a la qual vam assistir aquest any i per això exigim que les autoritats prenguin cartes en l'assumpte ", declara Carlos Zafra, veterinari de l'Associació d'Apicultors de la Regió de Múrcia. "No podem seguir així. Els apicultors ens arruïnem i el Planeta se'n va en orris ", ha afegit.
L'Associació d'Apicultors de la Regió de Múrcia ha convocat una concentració pacífica davant de la Conselleria d'Aigua, Agricultura i Medi Ambient de Múrcia per al 16 de febrer a les 9:00 h.
MASSACRE DE POL·LINITZADORS
Els milions d'abelles mel·líferes mortes són la cara visible d'aquest enorme problema, però en el camp la massacre d'altres pol·linitzadors és igual de preocupant. Són una baula fonamental de la cadena tròfica, d'ells depèn en gran mesura l'equilibri ecològic del planeta i la nostra pròpia seguretat alimentària.
A Espanya, segons un informe de Greenpeace, el 70% dels principals cultius depenen en major o menor mesura de la pol·linització per insectes. En el cas dels nectarinos podrien donar-se pèrdues de fins a un 90% de la producció si aquests insectes no realitzen la seva gran tasca. A més, aquest mateix informe va posar en evidència que l'agricultura de la Regió de Múrcia és la tercera més amenaçada a Espanya per la pèrdua de pol·linitzadors, a causa de l'alta dependència que alguns sectors tenen d'aquests insectes.
PLAGUICIDES PERILLOSOS
Els agricultors estan atrapats en un cicle viciós que els fa totalment dependents dels plaguicides químics de síntesi, d'altres productes agrícoles i de les grans empreses que els produeixen. "Aquestes empreses només busquen el seu màxim benefici econòmic i no tenen cap interès en que es prohibeixin els seus perillosos productes ni en què l'agricultura ecològica creixi: es tancaria l'aixeta que alimenta el seu negoci. Aquestes corporacions són les primeres i grans responsables d'aquestes mortaldats ", diu Greenpeace.
"Els plaguicides químics són autèntiques bombes que es llancen al camp amb total impunitat. Maten a les plagues dels cultius, però també als principals aliats dels agricultors i deixen la Terra ferida de mort. Depenem d'aquests petits i fascinants insectes com l'aire que respirem "ha afirmat Luís Ferreirim, responsable d'agricultura de Greenpeace Espanya.
"Demanem que de forma immediata es faci un control ferri de l'ús de plaguicides, que a curt termini es prohibeixin els més perillosos i s'aposti decididament per l'agricultura ecològica" ha conclòs Ferreirim. Els agricultors necessiten més solucions respectuoses amb el medi ambient i la seva pròpia salut. És fonamental que s'inverteixi més en investigació i desenvolupament de l'agricultura ecològica perquè els agricultors disposin de més alternatives perquè no hagin d'utilitzar aquests perillosos verins.
ANY DECISIU
L'any 2017 serà un any decisiu per a les abelles, ja que es revisaran les prohibicions parcials imposades a la UE de tres insecticides neonicotinoides posades en marxa el 2013. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va concloure recentment que els usos de dos d'aquests insecticides de Bayer presenten un elevat risc per a les abelles.
Per a l'altre insecticida l'empresa, Syngenta, no va lliurar la informació necessària per renovar la seva autorització. "Davant d'això és urgent que s'adopti una prohibició total i Espanya hauria donar suport a una proposta en aquest sentit", diu Luis Ferreirim, de Greenpeace.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada