Filàndia és un dels paisos menys contaminants de tota europa, això es degut a que tenen un nivell d'imissió de PM10 que es troba per sota de la meitat del que és el màxim que és pot tenir per tal de considerar que la qualitat de l'aire és bo. En canvi altres països, com Espanya es troba per sobre de els 18 micrograms per metre cúbic, que és considerat el màxim.
En el cas de Finlandia han dut a terme 5 mesures correctores, per tal de disminuir el seu nivell d'emissió de gasos i per tant també disminuir el d'imissió i així podent disminuir els riscos en la salut de les persones que poden arribar a causar i l'impacte que fan sobre la natura.
Espanya és un dels deu països de la Unió Europea (UE) que excedeixen algun dels límits comunitaris legals d'emissió de contaminants de l'aire, segons un informe difós el 2016 per l'Agència Europea per al Medi Ambient (AEMA).
De fet l'Organització Mundial de la Salut (OMS) insisteix contínuament en el risc que implica la contaminació de l'aire en la salut, ja que es relaciona amb una alta morbiditat derivada d'accidents cerebrovasculars, càncers de pulmó i problemes respiratoris crònics com l'asma. Segons les dades de l'organització, aquest tipus de contaminació a les ciutats de tot el món va provocar el 2012 3 milions de morts prematures.
Per considerar que la qualitat de l'aire en una regió és bona s'ha de registrar una contaminació de partícules PM10 inferior a 10 micrograms per metre cúbic. Davant d'això, l'OMS estableix que els països, les concentracions de partícules romanen inferiors a 10 mg / m3, són Finlàndia, Suècia, Islàndia, Estònia, Canadà, Austràlia, i Nova Zelanda.
Clau de l'èxit de Finlàndia
En el cas específic de Finlàndia, 22 de les seves ciutats Raahe, Kuopio, Lohja, Jyväskylä, Valkeakoski, Kajaani, Vaasa, Imatra, Pori, Mikkeli, Virolahti, Kouvola, Harjavalta, Turku, Kotka, Oulu, Lahti, Pietarsaari, Hyvinkää, Lappeenranta , Vantaa, Hèlsinki, Tampere Pallas, Muonio i Virolahti, van presentar una qualitat d'aire sota de 4 mg / m3. Aquest país, en comparació d'altres de la Unió Europea, ha desenvolupat mesures a favor del medi ambient que moltes ciutats haurien de seguir. Cal destacar 5 mesures que poden ajudar a les ciutats a baixar el seu nivell de partícules contaminants per sota de 10 mg / m3.
1. Protegir els espais verds urbans com parcs i reserves naturals. Finlàndia protegeix al voltant de 7.8 per cent de les seves àrees verdes, a més que s'ha encarregat d'establir mesures reguladores en funció d'indústria de la fusta i la desforestació.
2. Fomentar el turisme sostenible. La 'moda' de l'Ecoturisme porta dècades instaurada al país, de manera que els finlandesos consideren aquesta idea com un estil de vida, i no com una simple tendència. Això també s'aplica en l'àmbit del disseny: el disseny sostenible és ecològic i ètic. La 'Nordic Swan' és l'etiqueta ecològica de reconeixement de sostenibilitat usada en els països nòrdics, i ha estat atorgada a uns 40 hotels a Finlàndia, 3 d'ells situats a Hèlsinki.
3. Contemplar la neteja d'aigües eutrofitzades. Si bé aquest procés pot requerir anys o dècades, l'eutrofització dels recursos hidrològics és un canvi gradual que millora la qualitat de l'ambient en llocs urbans.
4. Regular les emissions en plantes industrials. Finlàndia ha exercit un control de les emissions de l'agricultura, transport, centres urbans i indústria. Això ha ajudat a que les emissions de gasos contaminants i partícules fines, el soroll dels transports i les descàrregues a aigües residuals es redueixin considerablement.
5. La promoció d'energies renovables. La quarta part de l'energia consumida a Finlàndia és renovable, la qual es genera a partir del lleixiu residual i les restes de fusta que són subproducte dels processos de la indústria forestal. Gairebé la meitat de la fusta que es consumeix a Finlàndia es crema per produir energia. La meitat de tota l'energia que es consumeix és producte de la combustió d'hidrocarburs, gas natural i carbó. L'energia nuclear produeix un 16% i la torba un 5%.
A més, a la fi de 2016 el Govern finlandès va presentar un nou pla estratègic nacional del sector energètic que preveu, entre altres mesures, prohibir per llei l'ús del carbó per a la producció d'electricitat a partir de 2030. De ser aprovat pel Parlament, on l'Executiu té una còmoda majoria, Finlàndia es convertiria en el primer país del món que legisla l'abandó total del carbó com a font d'energia, per tal de complir els seus objectius de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada