Cendres i piroclast provocats per l'erupció |
L'erupció d'aquest dilluns del volcà de la muntanya Agung, a l'illa Indonèsia de Bali -la primera des 1963-, ha portat a les autoritats del país a elevar l'alerta al màxim ia ordenar l'evacuació d'unes 100.000 persones, l'equivalent al nombre de residents en un radi de 10 quilòmetres des del volcà. Aquest diumenge, les autoritats van tancar l'aeroport internacional de Lombok, el que ha afectat almenys a 445 vols i a uns 59.000 passatgers. Bali és una de les illes més turístiques d'Indonèsia, amb una afluència anual que ronda els 5,4 milions de visitants estrangers, segons dades oficials.
El Centre de mitigació de Perills vulcanològics i Geològics (PVMBG), dependent del Ministeri d'Energia i Recursos Minerals, ha indicat aquest dilluns que "l'erupció i els tremolors han ocorregut de forma contínua". L'organisme ha afegit que "la lava segueix omplint el cràter i quan vessi començarà a lliscar pel vessant. Hi ha possibilitats d'una erupció més gran". La columna de cendres que expulsa el volcà puja a més de 3.000 metres d'altura, segons l'agència estatal indonèsia de notícies, Antara.
"Davant la possibilitat d'un risc imminent de desastre, s'ha elevat el nivell d'alerta a la muntanya Agung", ha informat el centre de mitigació de perills vulcanològics, que ha demanat als residents que evacuen la zona, segons l'agència britànica de notícies Reuters. De moment han deixat casa 40.000 persones, tot i que encara queden moltes per fer-ho.
"Demanem a la gent a la zona de perill que evacuï immediatament perquè hi ha el potencial d'una erupció més gran", ha dit Sutopo, portaveu de l'Agència de Mitigació de Desastres d'Indonèsia (BNPB). "No tots els residents han evacuat. Hi ha alguns (que no ho han fet) a causa que els seus animals no han estat evacuats. Hi ha alguns que pensen que estan fora de perill", ha subratllat, afegint que les autoritats intenten persuadir-los perquè ho facin i avançant que podrien haver de recórrer a la força.
Dimarts el volcà va expulsar un núvol de vapor negre de 700 metres a la primera erupció de tipus no magmàtic des de les erupcions de 1963 i 1964. En aquest període, les erupcions van durar gairebé un any i van causar més de 1.100 morts.
Bali és la principal destinació turística d'Indonèsia amb una afluència mensual d'uns 200.000 turistes estrangers, segons dades oficials. L'arxipèlag indonesi s'assenta dins de l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada per milers de tremolors a l'any, la majoria d'escassa magnitud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada