30 de novembre 2017

Una de cada tres platges de Guipúscoa corre el risc de desaparèixer pel canvi climàtic

El passat dijous 23 de novembre, es va fer una alerta des del departament de medi ambient de Guipúscoa, on  segons un estudi, si l'escalfament global segueix augmentant, el nivell del mar al 2015 pot arribar a pujar fins a poc menys de 50 cm. Això provocaria un risc induït, ja que augmentarien les inundacions i perdríem el recurs turístic que comporten diverses platges del planeta les quals quedarien inundades. Cal remarcar que el risc seria induït degut a que som els humans els principals causants de l'escalfament global, per tant això no hagués passat si no fos per la nostra acció. És per això que es plantegen diverses mesures preventives dins l'estratègia Klima 2015, per tal de reduir l'impacte que estem fent sobre el medi ambient i per tant, intentar evitar aquestes conseqüències.

Platja de la Concha, Guipúzcoa
ABC 23/11/17

Un terç de les platges de Guipúscoa corre el risc de desaparèixer si no es prenen mesures preventives contra el canvi climàtic, una quimera que també elevaria de manera notable tant les temperatures com el risc d'inundacions. Així ho ha advertit el diputat foral de Medi Ambient, José Ignacio Asensio, que aquest dijous ha presentat un programa amb respostes a les decisions adoptades en la passada Cimera del Clima de París.

Es tracta de l'estratègia «Klima 2050», que proposa «un model de desenvolupament respectuós amb el clima» basat en el transport sostenible, l'eficiència energètica i les energies renovables. Sectors que, tal com ha advertit el dirigent guipuscoà, produeixen més del 60% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la zona.

D'altra banda, Asensio ha recordat que els dipòsits de matèria orgànica en els abocadors, responsables del 80% de les emissions per residus, deixaran de ser el tancament del cicle de gestió d'escombraries gràcies a la posada en marxa de la incineradora de Zubieta. A això se sumaran mesures com el desenvolupament d'un pla específic per a la zona de costa, l'enriquiment dels ecosistemes autòctons o el foment de «ecoindústries».


Fins a cinc graus més

Segons ha informat el titular foral de Medi Ambient, l'impacte del canvi climàtic a Guipúscoa provocaria un augment de les temperatures d'entre 1,5 i 5 graus, mentre que el nivell de la mar augmentaria entre 29 i 49 centímetres. Al seu torn, els episodis de pluges extremes s'alternarien amb períodes de sequera.

En el cas que es complissin les previsions més pessimistes, una de cada tres platges deixaria d'existir, i s'elevaria de forma notable el risc d'inundacions pel nou patró de precipitacions. «Reaccionar quan el desastre s'ha produït no és suficient», ha advertit Asensio.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada