30 de gener 2018

Brussel·les pressiona Espanya perquè resolgui els problemes de contaminació

Dins la Unió Europea, els nivells de contaminació atmosfèrica creixen any rere any, això suposa un gran risc per a les persones, un risc induït per nosaltres mateixos. En una reunió de la Comissió Europea es va observar que la qualitat de l'aire a Espanya en comptes de millorar empitjorava, la qual cosa li va fer suposar els límits en relació a les emissions de diòxid de nitrogen i també en relació a les partícules PM10.

Madrid, en un matí amb els nivells de contaminació elevats.
 
 
Cada any més de 400.000 persones moren de forma prematura a la Unió Europea a causa de problemes vinculats a la contaminació de l'aire i milions més pateixen problemes respiratoris i cardiovasculars. Malgrat les contínues advertències, en 23 dels 28 Estats membres segueixen superant els límits de qualitat de l'aire i més d'una dotzena de països s'enfronten a procediments d'infracció pels seus reiterats incompliments. Per intentar reconduir la situació Brussel·les ha convocat aquest dimarts a nou països i entre els mals alumnes cridats a l'ordre figura Espanya.A tenor de l'ultimàtum llançat fa uns dies pel comissari de medi ambient, Karmenu Vella, a la Comissió Europea se li ha acabat la paciència. O aquests nou mals estudiants -República txeca, França, Alemanya, Hongria, Itàlia, Romania, Eslovàquia, Espanya i el Regne Unit- prenen mesures per complir amb la legislació mediambiental de la Unió Europea o hi haurà "conseqüències legals" perquè aquesta és l'última oportunitat que tenen de demostrar que estan disposats a prendre mesures."Aquesta és l'última etapa d'un període molt llarg en què els hem ofert ajuda i assessorament i els hem advertit", avisava fa uns dies el comissari maltès. A Brussel·les segueixen disposats a donar una última empenta però si aquesta vegada no obtenen resultats el següent pas serà una denúncia davant el Tribunal de Justícia de la UE.
Reunió ministerial a Brussel·lesEls representants dels nou països convocats estan citats a primera hora de dimarts a una reunió ministerial que tindrà lloc a l'edifici Charlemagne, una de les seu de la Comissió Europea. En nom d'Espanya, segons ha explicat la ministra d'agricultura i medi ambient, Isabel García Tejerina, assistirà la secretària d'Estat de Medi Ambient, María García.
"La qualitat de l'aire a Espanya millora, no empitjora .... Els problemes són problemes molt focals, molt localitzats en zones que afecten un percentatge de població molt important, fonamentalment en les grans ciutats ", al·legava aquest dilluns des de Brussel·les García Tejerina. El Govern admet que hi ha "aspectes a millorar" però també recalca que Espanya està en millor situació que abans i que són els ajuntaments els principals responsables.
"El Govern ha aprovat recentment un segon pla (...) per ajudar els ajuntaments que són en gran mesura responsables de la qualitat de l'aire", assegura.


20.000 milions, cost de la inaccióSegons les xifres de la Comissió Europea, la mala qualitat de l'aire els costa cada any als països de la Unió Europea més de 20.000 milions d'euros a causa de l'augment dels costos mèdics i al descens de la productivitat laboral. Un problema "greu" que cal abordar "amb urgència" i que ha desencadenat una llarga llista de procediments d'infracció. La legislació actual sobre la qualitat de l'aire estableix límits als contaminants als quals poden exposar-se als ciutadans però el gruix dels Estats membres segueixen incomplint i en 23 dels 28 països de la UE es depassen els límits del que afecta més de 130 ciutats. Aquest és el cas d'Espanya de suposar els límits en relació a les emissions de diòxid de nitrogen i també en relació a les partícules PM10.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada