23 de novembre 2018

Barcelona atribueix a la contaminació 354 morts el 2017



Barcelona, dia rere dia s'està tornant en una zona amb altes tasses de contaminació. Però, és cert que això afecta de manera negativa en la salut dels més grans? Com hem pogut comprobar, la taxa de persones que moren abans dels 70 anys ha pujat bastant en comparació amb els anys anteriors. Entre aquestes morts, tenims molta gent amb malaltíes dels pulmons. Pot ser que la contaminació sigui un risc induït per a la vida de la població a Barcelona?
Resultado de imagen de contaminació a barcelona
Contaminació a Barcelona


L'informe anual sobre la salut a Barcelona del 2017 dona una bona notícia: les diferències en l'esperança de vida entre barris segons la renda dels veïns es redueixen. A més, en conjunt, l'esperança de vida bat rècords històrics tant en homes com en dones. Altres indicadors no són tan positius: la gonorrea i la sífilis continuen augmentant entre els homes. I la qualitat de l'aire és un desastre. Ho demostra el fet que el 98% dels veïns estan exposats a nivells de partícules en suspensió superiors als que l'OMS considera raonable.

En matèria d'esperança de vida i la bretxa que separa els barris rics dels barris pobres, si entre el 2011 i el 2013 la diferència era de 4,3 anys, entre el 2014 i el 2016 la bretxa es va reduir a 2,4 anys. I sobretot, perquè augmenta l'esperança de vida als barris amb rendes menors. "És una dada que cal llegir amb prudència, però per a aquest govern la reducció de la desigualtat és una qüestió prioritària i si disminueix la diferència significa que les polítiques tenen un impacte en la població més desfavorida", ha celebrat aquest dimarts la comissionada de Salut, Gemma Tarafa.

Al conjunt de la ciutat, l'esperança de vida continua creixent i arriba al rècord històric de 81,2 anys per als homes i de 86,9 per a les dones. Malgrat tot, les diferències per districtes són grans. En el cas dels homes, i sense creuar amb la variable de renda, la distància arriba fins als cinc anys de vida entre els veïns de Ciutat Vella (78,1 anys) i els de les Corts (81 anys). En el cas de les dones la bretxa es redueix als 2,5 anys que separa l'esperança de vida de Ciutat Vella (85,2 anys) i la de Nou Barris (87,7). Curiosament, les veïnes del districte que concentra les menors rendes de la ciutat són les més longeves.

Respecte a la mortalitat, la taxa per a 100.000 habitants es redueix a 1.043 en el cas dels homes i a 606 en les dones. I les principals causes de mortalitat prematura (abans dels 70 anys) segueixen a la baixa. Són, en el cas dels homes, els tumors de pulmó (que repunten lleugerament), les malalties del cor, els suïcidis i la cirrosi o altres malalties del fetge. En el cas de les dones repunten lleugerament els tumors de mama, però cauen els de pulmó i els suïcidis i s'estabilitzen les morts per càncer d'ovaris.

L'informe anual de l'Agència de Salut Pública de Barcelona apunta a una altra tendència negativa. I és que si l'any passat es van disparar els casos de gonorrea entre els homes (en part per un augment de la vigilància), la malaltia no remet: continua augmentant, però no tant. D'un salt del 149% més de casos s'ha passat a un augment del 30%. En el cas de la sífilis, també entre els homes augmenten els casos, però també es frena el seu creixement: del 88% al 10%. El VIH i la sida s'estabilitzen.
Sobre la qualitat de l'aire, les xifres són preocupants. El 70% de la població està exposada a nivells de diòxid de nitrogen als que fixen la Unió Europea i l'OMS (més exigent). En matèria de partícules en suspensió, la població exposada a una presència més elevada de la que l'OMS considera raonable arriba gairebé a la totalitat: el 98%.

L'informe presenta per primera vegada el Sistema de Vigilància de l'Impacte sobre la Salut de la Contaminació, que, segons indica l'Agència, "permet estimar anualment la mortalitat atribuïble a la contaminació atmosfèrica de la ciutat". De mitjana, aquesta mortalitat atribuïble a partícules ascendeix de mitjana a 424 persones cada any des del 2010. La xifra del 2017 és de 354 morts. Davant d'aquestes xifres, Tarafa ha considerat que les mesures puntuals, com la restricció de trànsit en casos d'episodi de contaminació (que va entrar en vigor l'any passat, però encara no s'ha aplicat), no són suficients i començaran a tenir efecte quan es converteixin en estructurals a partir del 2020.







Un «huracán» de materia oscura se dirige hacia la Tierra a toda velocidad


Aquest cap de setmana, s'ha pogut observar com una gran massa de materia fosca s'està apropant a la Terra a grans velocitats. Aquest esdeveniment, ha estat trobat per Ciran O´Hare de l' Universitat de Zaragoza qui afirma que aquest huracà acabarà amb el nostre sistema solar. Aquest risc natural, produirà un gran impacte al 100% de la població de la Terra i als demés planetes del sistema solar. 

Ver las imágenes de origen
Representación de un huracán de materia oscura colisionando con la Terra
Puede ser la ocasión que estábamos esperando para cazar, por fin, a la materia oscura. Y es que un auténtico «huracán» de este esquivo tipo de materia, que hoy solo podemos detectar gracias a su gravedad, se está dirigiendo a toda velocidad hacia nosotros. El increíble hallazgo, llevado a cabo por Ciran O´Hare, de la Universidad de Zaragoza, se acaba de publicar en Physical Review D.
Según la investigación, todo nuestro Sistema Solar está a punto de «hundirse» en los restos de una antigua galaxia, devorada hace mucho por la Vía Láctea. Y sabemos que todas las galaxias están rodeadas de materia oscura. Por ejemplo, cuando el Sol y sus planetas se mueven alrededor de nuestra Vía Láctea, todo nuestro sistema viaja a través del halo de materia oscura a una velocidad de 230 km/s. La materia oscura, por lo tanto, nos aparece como un «viento» de alta velocidad.
Pero el año pasado, el satélite europeo Gaia midió los movimientos de una serie de estrellas cercanas, y al hacerlo detectó una «corriente» previamente desconocida, que recibió el nombre de S1. Los cálculos posteriores apuntaron a que se trataba de los restos de una pequeña galaxia enana, canibalizada por la Vía Láctea largo tiempo atrás.


10.000 millones de masas solares, rumbo al Sol

Y ahora, en el nuevo estudio, O´Hare se ha encontrado con que diez mil millones de masas solares de materia oscura se están moviendo a lo largo de S1 y, lo más importante, lo hacen directamente hacia nuestra posición.
Cuando toda esa materia oscura nos alcance, golpeará al Sol, y a cualquier detector de materia oscura de la Tierra, a velocidades superiores a los 500 kilómetros por segundo (km/s), el doble de rápido que el viento «estandar» de materia oscura de nuestra galaxia. O´Hare y sus colegas lo han denominado «huracán de materia oscura» y, en su opinión, supone una ocasión de oro ara detectarla que no podemos permitirnos el lujo de perder.
A partir de este punto, el estudio trata de predecir cómo este inesperado «vendaval oscuro» podría afectar a los diferentes experimentos de detección directa de materia oscura, que se centran en varios tipos de posibles partículas.
Una de las más candidatas más populares es una partícula masiva de interacción debil (WIMP) cuya masa oscilaría entre unas pocas y cientos de veces la masa del protón, y que al chocar con otros átomos produciría un retroceso nuclear visible en el detector. Varios de estos detectores, a base de xenón líquido y cristales de yoduro de sodio, esperan actualmente (hasta ahora en vano) poder detectar por primera vez una partícula de materia oscura.
Para realizar sus predicciones, O´Hare y sus colegas se centraron en uno de los experimentos más recientes, el LZ, ubicado en la Instalación de Investigación Subterránea de Sanford, en Dakota del Sur. Y hallaron que la «corriente» podría detectarse por encima del viento estandar si ésta constituyera el 10% de la materia oscura «local» y si las partículas que la forman tuvieran entre cinco y 25 veces la masa del protón.
De este modo, escriben los autores, a medida que la corriente S1 golpeara el Sistema Solar, su estructura contrarrotativa aumentaría dramáticamente la cantidad de materia oscura que parece provenir del cielo en forma de «viento estándar». De hecho, toda esa materia extra debería producir una estructura similar a un «anillo revelador» alrededor de ese viento, algo que los detectores direccionales de materia oscura podrían detectar muy fácilmente.
Por otra parte, si resultara que las partículas de materia oscura no fueran WIMPS, sino axiones, los signos del «huracán» serían aún más evidentes. Los axiones, que en los últimos años están ganando cada vez más partidarios entre la comunidad científica, serían partículas exóticas extremadamente ligeras, capaces de convertirse en fotones en presencia de campos magnéticos intensos.
En definitiva, y sea cual sea el tipo de partícula que resulte ser el componente fundamental de la materia oscura, la corriente S1 brinda una oportunidad sin precedentes para detectarla. O´Hare y sus colegas creen que el «huracán» que se acerca aumentará «sustancialmente» las perspectivas de detección de materia oscura. Si tiene razón, se podrá resolver uno de las misterios más difíciles y complejos del Universo.


19 de novembre 2018

La contaminació provoca fins a 33 milions de visites a urgències a l'any per atacs d'asma.



Actualment, la contaminació és un dels riscos més destacats produits per l'ésser humà. Els experts senyalen a l'Ozó i a les partícules en suspensió com els principals responsables. Més de la meitat dels atacs d'asma provocats en Xina i a la Índia són produits per la contaminació.


A Pekín, els peatons utilítzen màscares durant un episodi d'alerta de contaminació.
A Pekín, els peatons utilítzen màscares durant un episodi d'alerta de contaminació.

Els experts porten anys assenyalant la relació entre els becs de contaminació atmosfèrica amb un augment de les crisis asmàtiques. Però fins ara la magnitud del fenòmen seguia sent un misteri. Un nou estudi publicat en la revista Environmental Health Perspectives proporciona per primera vegada dades capaces de retratar l'impacte de la pol·lució sobre la salut: entre nou i 33 milions de les visites a urgències per atacs d'asma podrien estar directament relacionades amb la contaminació atmosfèrica.

La recerca apunta directament a dos principals responsables d'aquest fenomen: l'ozó i les partícules en suspensió, contaminants generats per automòbils i indústria, entre uns altres. D'una banda, l'ozó podria ser el responsable d'entre 9 i 23 milions de visites a urgències per crisis asmáticas a tot el món, la qual cosa suposaria entre un 8% i un 20% del total. D'altra banda, les partícules en suspensió estarien relacionades amb entre 5 i 10 milions d'urgències asmàtiques, que equivaldrien a entre un 4% i un 9% del total. 

En aquest sentit, l'estudi apunta al perill que poden suposar les partícules contaminants que penetren en les profunditats de les vies respiratòries cada vegada que respirem aire contaminat. Aquest fenòmen, encara que pugui afectar a tota la població exposada, suposa un major perill per a aquells pacients amb malalties respiratòries cròniques com en el cas de l'asma.

"Sabem que la contaminació de l'aire és el principal factor de risc per a la salut. Però ara els nostres resultats mostren que l'impacte per a la salut pública que suposa respirar aire contaminat és fins i tot de major abast i inclou milions d'atacs d'asma cada any", explica Susan C. Anenberg, investigadora de la George Washington University i autora principal d'aquest nou estudi.

"És cert que des de fa molt s'ha parlat de la relació entre els becs de contaminació i la exacerbación de l'asma. Però en aquest cas es va un pas més enllà i es quantifica l'impacte, per la qual cosa el resultat és molt cridaner. En aquest cas també és interessant que es vinculi amb l'ozó, un gas bastant irritante que és molt lògic que es pugui estar relacionat amb les crisis asmáticas", comenta Bénedicte Jacquemin, experta no vinculada a l'estudi i investigadora de l'Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per l'Obra Social "la Caixa"
Una ciclista circula amb màscara per protegir-se de la contaminació en Módena, Itàlia.
Recerca 
Per a aquest nou estudi es van analitzar les visites a urgències relacionades amb atacs d'asma en un total de 54 països. Posteriorment aquestes dades van ser combinades amb informació sobre exposició epidemiològica i els nivells de contaminació global registrats pels satèl·lits que giren al voltant de la terra. D'aquesta manera es van poder analitzar els índexs de contaminació basant-se no tan sol en els registres dels monitors de terra sinó que, a més, es van poder complementar amb les dades obtingudes pels models atmosfèrics i els dispositius incorporats en els satèl·lits.

"El valor d'usar satèl·lits és que vam poder obtenir una mesura constant de les concentracions de contaminació de l'aire a tot el món", explica Daven Henze, investigador principal del projecte i professor associat de la Universitat de Colorit Boulder. "Aquesta informació ens va permetre vincular la càrrega de l'asma amb la contaminació de l'aire fins i tot en parts del món on els mesuraments de la qualitat de l'aire ambienti no estaven disponibles".

Efectes globals
Els efectes de la contaminació sobre els pulmons afecten a pràcticament tothom industrialitzat. En països del sud-est asiàtic com Índia o Xina, aproximadament la meitat d'atacs d'asma tractats en urgències poden atribuir-se a la contaminació atmosfèrica. Segons apunta aquest nou estudi, en aquests llocs la incidència de l'asma en la població és més greu ja que existeixen menys restriccions sobre les fonts directes de contaminació, com és el cas del fum emès per l'activitat industrial.

Però més enllà d'aquests grans pols de contaminació atmosfèrica, els efectes de la pol·lució sobre la salut es fan notar fins i tot en aquelles zones en les quals l'aire no està tan contaminat. En aquest sentit, la recerca apunta al fet que a Estats Units l'ozó podria estar relacionat amb entre el 8% i el 21% de les urgències asmáticas i les partícules contaminants amb entre el 3% i el 11% d'aquestes. 

Segons apunten aquestes noves dades, aproximadament el 95% de la població mundial estaria vivint en llocs amb aire contaminat i, per tant, nociu per a la seva salut. Estimacions anteriors havien conclòs que les partícules en suspensió estarien associades amb 4,1 milions de morts prematures i l'ozó amb altres 230.000.

"No cal oblidar que la contaminació atmosfèrica està associada amb moltes altres patologies. Tant els episodis de contaminació puntuals com l'exposició crònica estan associats amb un augment de la mortalitat", recorda Jacquemin. Però a més, en el cas de l'exposició crònica, també s'han trobat evidències que relacionen aquest fenomen amb el declivi de la funció cognitiva en nens i adults, problemes de fertilitat i càncer.

Mesures contra la contaminació
"Les nostres troballes suggereixen que les polítiques dirigides a netejar l'aire poden reduir la càrrega global de l'asma i millorar la salut respiratòria a tot el món", explica Anenberg. En aquest context, els investigadors suggereixen apostar per polítiques que se centrin de manera decidida a atacar les fonts de contaminació responsables de l'ozó, les partícules en suspensió i el diòxid de nitrogen. 

"Segueix havent-hi molt treball per fer. La incidència d'aquestes patologies per la contaminació atmosfèrica es podria evitar. Començant per reduir el tràfic a les ciutats, disminuint l'entrada de vehicles privats i incentivant el transport públic. Amb aquestes simples mesures no trigaríem molt a notar una millora en la salut de la població", conclou Jacquemin.

                                                                                
El periodico. 24/10/2018

18 de novembre 2018

Amèrica Llatina perd almenys 17.000 milions de dòlars anuals pel canvi climàtic



El primer informe de l'Observatori de la Cimera Iberoamericana insta els governs a invertir en infraestructures, millora de l'abastament de l'aigua i reduir les emissions de carboni

Adaptar les societats al canvi climàtic ha de ser una prioritat per als governs llatinoamericans. Almenys així ho assenyala el primer informe que presentarà l'Observatori Iberoamericà de Canvi Climàtic i Desenvolupament Sostenible en el marc de la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat, que se celebra a partir d'aquest dimecres a La Antigua (Guatemala). Una inversió d'entre el 16% i el 25% del total dels diners que perd la regió a causa de l'escalfament global, estimat entre 17.000 i 27.000 milions de dòlars anuals, podria evitar la milionària minva. El desafiament rau, segons la publicació, en un compromís polític que asseguri "una intel·ligent i coherent canalització dels recursos públics i privats".



Invertir per adaptar-se als inevitables efectes del canvi climàtic. Aquest és el missatge de l'organisme, amb seu a La Ràbida (Huelva, Espanya), als governs d'Iberoamèrica (Amèrica Llatina, més Espanya i Portugal). A causa de l'increment de les condicions climàtiques adverses, la regió ha perdut més de 80.000 milions de dòlars entre 1970 i 2008. Més de la meitat d'aquestes pèrdues van ser causades per climes extrems, com tempestes o sequeres, en un continent on l'agricultura representa el 5% del PIB regional.


La solució per evitar aquest dèficit està en invertir significativament en infraestructures que apuntin a aconseguir societats resilients i economies sostenibles, segons reporta l'organisme. Contra la resistència dels governs a destinar fons adverteix: "Tot i que resulta més complicat mobilitzar inversions en adaptació, aquestes es recuperen amb escreix amb els costos dels impactes evitats". Una responsabilitat política que ha de donar resposta a la preocupació social. Segons l'Observatori, la comunitat llatinoamericana és una de les més conscients de la necessitat de combatre el canvi climàtic, ja que més del 70% dels habitants de la regió ho entén com un assumpte prioritari.


Les sequeres del continent deixen cada any pèrdues milionàries. 


Un dels objectius a què han d'apuntar els països llatinoamericans és el correcte proveïment d'aigua a tots els sectors socials. Uns 106 milions de persones encara no disposen d'un sanejament adequat. A aquest nombre se li sumen entre 12 i 81 milions d'habitants més que, segons calcula l'organització, patiran d'escassetat en 2020 a causa del canvi climàtic. Tot i que el nivell d'accés al servei ha augmentat a Iberoamèrica en un 50% durant els últims anys, la disminució d'aigua dolça disponible i l'increment de la població podrien suposar un risc en les pròximes dècades.

"Els costos de la mala gestió de l'aigua en alguns països representen fins a un 1% del PIB, mentre que una inversió de tan sols el 0,3% del PIB regional pot tancar les bretxes existents en matèria de serveis d'aigua i sanejament", assenyala l'Observatori. Davant d'això aconsellen dur a terme polítiques estatals a mitjà i llarg termini que s'ajustin a les realitats i necessitats de cada país.

Una altra de les metes que proposa l'informe és la reducció de les emissions de carboni, cosa que de no atendre podria portar complicacions, com l'increment en les temperatures de fins a set graus o l'augment del nivell del mar amb els seus conseqüents inundacions. El repte està en disminuir els gasos d'efecte hivernacle produïts pel mal ús de la terra en l'agricultura i el transport, els nivells representen el 47% i el 36%, respectivament. L'informe suggereix als governs la implementació de mesures enfocades a la restauració i reforestació dels sòls i boscos, en el primer cas, i disposicions fiscals, com impostos als combustibles o exempcions per a transports públics o vehicles elèctrics, en el segon.

Tot i la poca visibilitat que l'àmbit polític li ha donat a aquest tema a la regió, l'informe alerta sobre les dràstiques repercussions econòmiques que porten les altes emissions de carboni. "Segons el Banc Mundial, només les pèrdues de benestar per la contaminació de l'aire amb partícules fines representen un 1,5% del PIB a Amèrica Llatina, i fins a un 4,8% a Europa", explica l'informe.


El tercer gran desafiament que planteja l'informe és l'adopció de "mesures urgents" per a un correcte maneig de les escombraries. En aquest sentit, el document destaca la tasca d'Espanya, Portugal i Andorra on el reciclatge arriba al 30%; mentre que a Amèrica Llatina varia entre l'1% i el 16%. "L'aprofitament dels residus orgànics ofereix beneficis ambientals i socioeconòmics en permetre reduir emissions i alhora produir fertilitzants naturals i energia. Aquest potencial és especialment rellevant en els països llatinoamericans, on la part orgànica dels residus és considerablement més alta, entre un 50% i un 70% del total ", assenyala l'Observatori.




Inundacions, classes suspeses y 500 litres de pluja acumulats pel temporal a València



El temporal ha obligat a la Generalitat Valenciana a decretar l'alerta taronja pel risc d'inundació a la província de València. S'han hagut de suspendre les classes a 20 municipis i més de 35.000 alumnes no han pogut anar a l'escola. La zona més afectada ha estat Alzira, on s'han registrat 535,5 litres per metre quadrat. El passadís i l'aparcament de l'Hospital de la Ribera han quedat inundats per la filtració de l'aigua a través de les goteres d'aquest. El centre d'Emergències ha hagut de fer front a més de 80 incidències, la majoria per carreteres inundades, vehicles encallats i desbordaments. Segons dades de L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest 2018 està sent l'any més humit des de 2007.



Imatge relacionada
Passeig marítim inundat per les fortes pluges del divendres a València
EL PAÍS 16/11/2018

La Generalitat valenciana ha declarado la situación de Emergencia por inundaciones en la comarca valenciana de la Ribera Alta tras unas lluvias torrenciales que han obligado a cortar carreteras, suspender clases, y han provocado el desbordamiento de ríos como el Vaca en Tavernes de la Valldigna. Las lluvias han dejado un acumulado de 535,5 litros por metro cuadrado en localidades como Barx (Valencia) desde el inicio del temporal. Se ha decretado en la provincia de Valencia la preemergencia en aviso naranja por precipitaciones

Las fuertes lluvias han obligado a suspender las clases en 20 municipios de la provincia de Valencia —Albalat de la Ribera, Alberic, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benicull, Benifaió, Benifairó de la Valldigna, Carxcaixent, Carlet, Guadassuar, l'Alcudia, Real de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Benimodo, Catadau, Alfarp, Benimuslem y Sumacàrcer—, con más de 35.000 alumnos afectados. La Universidad Politécnica de Valencia ha suspendido la jornada lectiva de la tarde tras caer más de 100 litros en solo tres horas. 

El Centro de Coordinación de Emergencias ha establecido la emergencia situación 2 por inundaciones porque se han producido acumulaciones de agua que superan la capacidad de atención de los medios y recursos locales. Además, se confirma la activación de emergencia situación 1 ante el riesgo de inundaciones en Valencia, según ha publicado los Bomberos del Ayuntamiento de la ciudad.

A falta de mes y medio para que termine el año, este 2018 sería el más húmedo desde 2007 y el octavo desde 1864, según datos provisionales de la Agencia Estatal de Meteorología (Aemet).

El centro de Emergencias ha registrado más de 80 incidencias, la mayoría por vías inundadas, achiques de agua, vehículos bloqueados y desbordamientos en las poblaciones de Alzira, Algemesí, Benifairó, Simat, Tavernes de la Valldigna y Alginet, todas ellas poblaciones de la provincia de Valencia, que seguirá a lo largo del día de hoy en aviso naranja por lluvias. Los bomberos han intervenido en las últimas horas doce rescates, la mayoría de personas atrapadas en vehículos.

En Alzira, según la Consejería de Sanidad, las fuertes precipitaciones han inundado un pasillo de urgencias y el aparcamiento del Hospital de la Ribera, donde el agua se ha filtrado por las goteras. Los bomberos también han rescatado esta mañana a una familia con un bebé de cinco meses que no podía salir del chalé en el que se encontraba en la zona de la Font de la Carrascosa de la citada localidad a causa de las lluvias.

Los servicios de transporte se han visto afectados, con cortes en la Línea 1 de Metrovalencia entre las poblaciones de Carlet y Alginet, donde se está realizando el trasbordo mediante autobús. El servicio de Cercanías, de Renfe, ha sufrido también retrasos de 15 minutos en la línea C2, donde el paso inferior en la estación de Algemesí se ha inundado y ha hecho que los trenes circulen por una sola vía.

Las lluvias han caído sobre todo con intensidad torrencial durante la madrugada en la zona de Alzira. En las últimas horas se han recogido en Barx: 267.2 litros por metro cuadrado; Alginet: 240.7 Alzira: 232.0 Algemesí: 224.8 Polinyà: 222.6 Tavernes: 220.0 Dos Aguas: 174.8 Yátova: 150.4 Turís: 142.6 Guadassuar: 133.8 Chiva: 123.7 Real: 120.0 Carcaixent: 117.6 y El Puig: 117.2.

El Ayuntamiento de Tavernes de la Valldigna ha informado de que el río Vaca ha comenzado a desbordarse y ha emplazado a los vecinos a trasladar los coches aparcados de la zona baja del pueblo a la alta. Ha comunicado además que la carretera CV 50, en dirección Alzira y La Barraca, está cortada a la altura del Portixol.

A primeras horas de la tarde ha llovido con intensidad en Valencia y el área metropolitana, por lo que el Ayuntamiento ha cerrado al público parques, jardines y cementerios. Varios pasos subterráneos de la capital se han inundado. 

El 112 Comunitat Valenciana ha recibido 1.034 llamadas hasta las 08:15 horas, que se han traducido en 769 incidentes: en Valencia 801 llamadas y 587 incidentes, en Alicante 182 llamadas y 144 incidentes, y en Castellón 51 llamadas y 38 incidentes.

Las lluvias regresaron este jueves al área del Mediterráneo con nueve provincias en alerta. Valencia estuvo en aviso rojo (riesgo extremo) por fuertes e intensas precipitaciones. A primera hora de la mañana de ayer, las lluvias descargaron casi 300 litros por metro cuadrado en la comarca valenciana de La Safor, cuya capital es Gandia.



17 de novembre 2018

El Parlament Europeu aprova una resolució perquè determinats envasos d'un sol ús desapareguin del mercat en 2021



Fins ara no hem sigut conscients del gran impacte que provoquem cada any fent ús de molts plàstics. Això ha fet que arribi a un límit extrem per als oceans i per a les espècies que habiten en ell. Arribat a aquest punt, el Parlament Europeu ha decidit introduïr unes mesures per intentar reduïr el percentatge anual, el qual és molt elevat. La solució proposada ja l'hem anat veient en petites quantitats en els darrers anys. Fins ara en molts supermecats i tendes han deixat de donar bosses de plàstic, doncs amb la nova resolució, al 2021 molts dels envasos de plàstic d'un sol ús que tinguem desapareixeran. Serà un principi de mesura correctora per aquesta greu contaminació.



Una playa llena de plásticos en Costa de Marfil.
Una platja plena de plàstics a Costa de Marfil


EL PAÍS 5/11/2018

Ha sido preciso llegar a una situación límite para que la sociedad empiece a tomar conciencia del gravísimo problema que representa para el medio ambiente y la salud la acumulación de plásticos. Un cambio en los hábitos de consumo ha llevado a la utilización masiva de envases y protectores de plástico en la comercialización de la comida, no solo de la preparada, sino también de los productos frescos que se compran a granel. En 50 años, su producción se ha multiplicado por veinte. Y lo que está haciendo insostenible el modelo es el incremento exponencial de envases de un solo uso. Solo se necesita hacer el sencillo ejercicio de calcular la cantidad de envases que entran en un hogar durante una semana y multiplicar por el número de hogares de un país para darse cuenta de la dimensión del problema.

Cada día se introducen en el mercado español 50 millones de recipientes de dicho material en productos de uso doméstico, pero solo se recicla el 69,7%. A escala mundial, apenas se recicla el 9%. Una parte importante del plástico que se utiliza acaba en el mar. Se estima que de los 335 millones de toneladas que se produjeron en 2017, unas ocho fueron a parar a mares y océanos. El plástico tarda mucho en degradarse, de manera que se acumula y acaba afectando a la supervivencia de las especies. Se han encontrado fragmentos en el estómago del 90% de las aves marinas analizadas, y recientes estudios han hallado también micropartículas en las heces humanas de diferentes poblaciones.

La evidencia es tan fuerte que la Comisión Europea anunció en mayo una nueva estrategia para reducir el uso de los recipientes de plástico y garantizar que el que se utiliza sea reciclado o reutilizado. Por su parte, el Parlamento Europeo acaba de aprobar una resolución para que determinados artículos de un solo uso, como platos, vasos, cubiertos o pajitas, desaparezcan del mercado en 2021 y se garantice el reciclado del 90% de las botellas. Es importante que 250 empresas, entre las que se encuentran las mayores multinacionales de la alimentación y los principales fabricantes de esos embalajes, hayan suscrito el Compromiso Global para la Nueva Economía de los Plásticos. Con este acuerdo se comprometen a que en 2025 todos esos los envases sean reutilizables, reciclables o convertibles en compost. Es un paso importante, pero no será suficiente. El objetivo debe ser disminuir de forma sustancial su número. Y en aquellos casos en que sean imprescindibles, lo lógico es que las empresas que se benefician de ellos para comercializar sus productos asuman también parte del coste de su reciclado. Una de las causas del problema que se ha creado es muy sencilla: resulta más caro reciclar el plástico que producirlo.





Infracció espanyola i italiana

La contaminació de l'aigua a causa de nitrats procedents de fonts agràries és un risc controlat per una normativa de gestió ambiental de la Comissió Europea. L'objectiu d'aquesta normativa és reduir la contaminació per tal d'evitar nous riscs medioambientals.
Espanya i Itàlia han estat sancionades perquè no han pres les mesures adients per tal que aquest risc no esdevingui, és a dir, han incomplert la normativa.
De moment la Comissió Europea els ha enviat una carta per tal que arreglin aquest problema. Si no normalitzen la situació, es prendran altres mesures.

Aigua contaminada (mostres)

EUROPA PRESS 8/11/2018


La Comissió Europea ha iniciat aquest dijous un procediment sancionador contra Espanya per no prendre les mesures adequades per protegir les seves aigües de la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries, tot i que així ho exigeix la normativa comunitària.
"Espanya no controla les seves aigües de manera efectiva, el que compromet la seva capacitat per revisar les zones vulnerables als nitrats i avaluar l'eficàcia dels programes d'acció, limitant així l'eficàcia de la legislació", ha explicat l'executiu comunitari en un comunicat.

Brussel·les ha enviat una carta d'emplaçament a les autoritats espanyoles --primer pas en el procediment d'infracció-- perquè en el termini de dos mesos aclareixi la situació i ofereixi dades de les mesures que està prenent.
Si els serveis comunitaris no donessin per bones les explicacions d'Espanya, podrien passar a la segona fase de l'expedient, que dóna dos mesos a l'Estat membre per corregir el problema, període després del qual la Comissió podria elevar el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

A més de a Espanya, la Comissió ha enviat una carta equivalent a Itàlia, perquè aquest país no ha designat zones vulnerables als nitrats, no controla les seves aigües ni ha pres mesures addicionals en diverses regions afectades per la contaminació per nitrats.

Brussel·les sosté que la directiva sobre nitrats és una de les "pedres angulars" de la legislació de la Unió Europea que afecta les aigües i ha estat dissenyada per reduir la contaminació per nitrats d'origen agrari i actuar preventivament contra nous riscos de contaminació.



La borrasca "Beatriz" deixa més de 400 incidències a Galícia


La borrasca que va tenir lloc a Galícia, és l'anomenada "borrasca Beatriz". Durant uns dies, aquest temporal va deixar moltes incidències que són perilloses per nosaltres. El pas de la borrasca, va provocar la caiguda d'arbres i branques que van obstaculitzat carreteres. Aquest risc directe a afectat sobretot a províncies com A Coruña i Pontevedra, va deixar molts incidents registrats en aquestes zones.


Paso de la borrasca "Beatriz" por Galicia. 

La borrasca 'Beatriz' ha dejado más de 400 incidencias en Galicia entre la mañana del martes y las 8,00 horas de este miércoles, según informa el 112.

La mayoría de los incidentes fueron motivados por la caída de árboles y ramas, así como problemas en las carreteras gallegas por obstáculos como tierra y piedras. Todas relacionadas con las alertas de nivel naranja por viento y lluvia decretadas por la Agencia Estatal de Meteorología (Aemet).

Así, por provincias la de A Coruña fue la más afectada, con 182 incidentes registrados; Pontevedra, con 148; seguida de Lugo, con 51; y, por último, la provincia de Ourense con 21 incidentes registrados.

Por ayuntamientos, destacan las 20 incidencias gestionadas en Santiago, en donde árboles cayeron sobre coches aparcados. También hubo ocho percances en Ferrol y cinco en el municipio de A Coruña.

Asimismo, hubo otras nueve incidencias en el ayuntamiento de Barreiros, en la provincia de Lugo, y tres en el de Ribadeo. Por último, en la provincia de Ourense, se registraron tres en el ayuntamiento de O Carballiño.

MÁS DE 70 INCIDENCIAS EN VIGO

En Vigo, la Policía Local ha informado de 70 incidencias en las últimas horas, con intervenciones debido a inundaciones de bajos, garajes, viviendas y locales comerciales; presencia de balsas de agua en la calzada; desprendimientos de cableado y alumbrado eléctrico; y problemas por el desplazamiento de vallas y contenedores debido a las fuertes rachas de viento.

Así, se han producido una decena de incidentes relacionados con tapas de registro y arquetas que se salieron de su sitio, en Julián Estévez, López Mora, Areal, Camiño de Padín, Porta do Sol o calle Real. En algunos casos, como en Arquitecto Pérez Bellas, o en Colón, las tapas de alcantarilla ocasionaron daños en vehículos.

El 092 ha informado también de inundaciones en viviendas, locales y garajes en las calles Instituto Oceanográfico, Tomás Alonso, Urzáiz, Estrada de Valadares, Avenida Castelao y Plaza de Maruja Mallo. Asimismo, el agua anegó la parte baja de la histórica Casa do Patín --rehabilitada por el Ayuntamiento para centro social y sala de estudio--, en Bouzas.

Las fuertes lluvias han provocado, asimismo, la presencia de grandes balsas de agua en la calzada, en zonas como Julián Estévez, Teixugueiras, Cañiza, Avenida de Citroën o Marqués de Valterra; mientras que el viento ha desplazado contenedores, vallas de obras, desprendido chapas de tejados, árboles y otros elementos en calles como Vía Norte, Venezuela, túnel de Beiramar, Areeiro, Becerreira, Jesús Fernández, Avenida de Madrid, Olímpicos, Gregorio Espino, o Arquitecto Antonio Palacios.

Finalmente, la Policía Local de Vigo también ha informado de problemas en el suministro eléctrico e incidencias en el funcionamiento de los semáforos en Marqués de Valterra, Plaza de España, Castrelos, Balaídos, alcalde Portanet, o Baixada ao Vao. A ello se suman calles en las que se desprendieron o quedaron a punto de desprenderse los elementos del alumbrado navideño, como Cabalaría o Xohán Carballeira; y caída de cables de telefonía en Boán o Estrada de Valadares.






16 de novembre 2018

Inundacions a causa del mal manteniment d'intal·lacions a l'Hospital de La Ribera?

El mal temporal d'aquests dies a València ha estat un risc bastant greu ja que ha provocat inundacions a l'Hospital de La Ribera i com ha conseqüència 70 pacients no han pogut rebre el seu tractament, s'han registrat retards en el arrancada de les dues resonàncies magnètiques i d'un dels equips de TAC, a més, a deixat aturats els dos acceleradors lineals de l'Hospital de La Ribera. Com ha recurs, han reforçat els seus serveis de centràlides i citacions, a fi de poder atendre a les possibles anul·lacions que es produïssin per part dels pacients per no poder arribar fins al centre. A causa d'aquests fets, SanitatSolsUna ha denunciat a l'Hospital de La Ribera a conseqüència d'un mal manteniment de les intal·lacions després de la reversió a la gestió directa de la Conselleria.

 

"Cascada" d'aigua al pàrquing de l'Hospital de La Ribera, Alzira, València.


Las fuertes lluvias registradas esta noche en la comarca valenciana de la Ribera Alta, especialmente en el municipio de Alzira con hasta 481 litros por metro cuadrado, han provocado filtraciones de agua en el Hospital de La Ribera, en zonas como el parking y uno de los pasillos de Urgencias.
También han afectado al área de Radiología, donde se han registrado retrasos en el arranque de las dos resonancias magnéticas y de uno de los equipos de TAC, que ya funcionan sin incidencias, y a de Radioterapia, donde permanecen parados los dos aceleradores lineales, detalla el Hospital de la Ribera en un comunicado.
A primera hora de la mañana, el centro hospitalario ha recuperado la normalidad y ha subsanado las filtraciones. La parada de los aceleradores continúa, actualmente en reparación, y ha afectado a 70 pacientes que no han podido recibir su tratamiento y son citados de nuevo para los próximos días.
Desde el hospital destacan así el esfuerzo realizado por el personal para recobrar la normalidad lo antes posible y minimizar el impacto que las fuertes lluvias han provocado en la asistencia a los pacientes.
Paralelamente, ante el corte de varias carreteras de la comarca de La Ribera, el Hospital de Alzira ha reforzado con más recursos humanos sus servicios de centralita y citaciones, a fin de entender a las posibles anulaciones que se produjeran por parte de los usuarios, por no poder llegar durante este viernes hasta el centro.

SANITATSOLSUNA: “CÓMO SE HUNDE UN HOSPITAL”
Por su parte, SanitatSolsUna ha denunciado que esto supone un ejemplo de “cómo se hunde un hospital” y ha asegurado que “La Ribera sufre las consecuencias de un mal mantenimiento tan solo ocho meses después de la reversión a la gestión directa de la Conselleria”, desde el pasado mes de abril.
Según la asociación, pacientes, familiares y trabajadores han hecho llegar vídeos en los que “se aprecian claramente las goteras que caen por todo el hospital, y más aún auténticas cascadas de agua en el aparcamiento”.
“Todos insisten en su denuncia: Nunca antes había pasado esto. Y siempre ha llovido, y mucho, en La Ribera”, subrayan desde SanitatSolsUna, para añadir que las quejas “critican duramente la falta de mantenimiento de las instalaciones”.