20 de març 2021

La Paeria de Cervera s'oposa al model actual d'implementació de les energies renovables a la zona

D'acord amb el decret llei 16/2019 que promou l'impuls de les energies renovables, la Generalitat està buscant llocs per establir centrals d'energies renovables. Un d'aquests llocs és Ribera d'Ondara, un municipi de la Segarra on es preveu instal·lar un parc eòlic amb 35 aerogeneradors a 750 metres del nucli urbà amb el suport de l'ajuntament.
La Paeria de Cervera, recolzada per les associacions de veïns de la zona, però, ha manifestat en un comunicat que hi està en contra, perquè tot i que està d'acord amb la implementació de les energies renovables, diu que el projecte és precipitat i excessiu, i que farà augmentar la despoblació de la zona encara més perquè tindrà un impacte en forma de contaminació acústica i lumínica que farà que la gent marxi del municipi.
I, per aquest motiu, proposa una moratòria de la normativa actual, a més de paralitzar aquest macroprojecte i d'altres similars per preservar la naturalesa i els paisatges de la zona, i buscar mesures de gestió ambiental menys precipitades, més senzilles i més respectuoses amb els paisatges i els veïns de la Segarra.


Parc eòlic a la Segarra

Nació Digital Lleida-15/03/21

La Generalitat preveu la instal·lació de 35 molins de vent a Ribera d'Ondara amb el suport de l'ajuntament del municipi

La Paeria de Cervera reclama una implantació "harmònica, ordenada i amb distribució equitativa en el territori de les energies renovables", arran de l'allau de macroprojectes, molts d'ells a la Segarra, presentats des de l'aprovació del decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables.

Un dels últims preveu instal·lar 35 molins de vent a la Ribera d'Ondara (Segarra), amb el vist-i-plau de l'ajuntament i la Generalitat. La Plataforma Salvem Ribera d'Ondara s'hi oposa perquè considera que un projecte d'aquestes dimensions, en què el primer molí de 200 metres d'alçada està situat a només 750 metres del nucli urbà, farà augmentar la despoblació per la contaminació acústica i lumínica.

La Plataforma Salvem Ribera d'Ondara, que assegura estar a favor de les renovables però en contra de la massificació, rebutja el macroprojecte dels 35 aerogeneradors que planeja instal·lar la Generalitat i l'ajuntament del municipi al voltant de Rubinat, Sant Pere dels Arquells, Llindars i la Sisquella. Reclamen una transició energètica "amb seny" que no destrueixi el patrimoni natural i paisatgístic de la zona.

En aquest sentit, la Paeria de Cervera, en un comunicat, ha mostrat la seva solidaritat amb els municipis de la Segarra afectats per macroprojectes d'energies renovables i rebutja les concentracions especulatives en comarques rurals. A Cervera, per exemple, explica el seu alcalde, Joan Santacana, s'han presentat tres prepojectes de plantes solars.

Consideren que els molins de vent i les plaques solars han de ser, en tot cas, respectuoses amb el medi ambient i el paisatge, i tenir en compte la voluntat de la població i de les seves entitats locals perquè "sense consens no hi ha lloc a interessos econòmics dels oligopolis energètics". Per tot això, exigeixen una moratòria de la normativa actual i la paralització de projectes faraònics com els que s'estan projectant als municipis de la Segarra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada