El canvi climàtic està sembrant dubtes sobre la disponibilitat d'aliments, el que pot suposar en el futur un augment de la fam i la pobresa al món si no es prenen mesures urgents, ha advertit avui la FAO.
El director general de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), José Graziano da Silva, ha explicat en una roda de premsa que "el canvi climàtic torna la incertesa en no poder assegurar mai més que s'obtindrà la collita que s'ha plantat ".
El director general de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), José Graziano da Silva, ha explicat en una roda de premsa que "el canvi climàtic torna la incertesa en no poder assegurar mai més que s'obtindrà la collita que s'ha plantat ".
El Mundo (17/10/2016)
La situació amenaça d'elevar el nombre de persones que passen fam i la volatilitat dels preus dels aliments bàsics, que "ja estan pagant tots, i no només els que estan patint les sequeres", ha afirmat Da Silva.
Segons diverses estimacions, el 2030 podria haver-hi entre 35 i 122 milions de persones més sumides en la pobresa per l'efecte del canvi climàtic en comparació amb un futur sense aquest fenomen.
A més, es calcula que la demanda mundial d'aliments el 2050 augmentarà almenys un 60% per sobre dels nivells de 2006 a causa sobretot al creixement de la població i la ràpida urbanització.
L'informe biennal de la FAO sobre l'estat mundial de l'agricultura i l'alimentació alerta que un descens en la producció agrícola derivaria en l'escassetat d'aliments, afectant encara més a regions exposades com Àfrica subsahariana o Àsia meridional.
Da Silva ha cridat a introduir mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic en el sector primari, tenint en compte que "els més afectats dels països pobres no poden pagar el seu cost", pel que ha demanat més polítiques i recursos públics per ajudar-los en la lluita contra l'escalfament global.
Al món hi ha prop de 475 milions de petits agricultors amb baixos ingressos que sovint pateixen obstacles com l'accés limitat als mercats, al crèdit, a la informació meteorològica, a les eines de gestió de riscos i la protecció social.
Especials dificultats troben les dones, que constitueixen el 43% de la mà d'obra agrícola en els països en desenvolupament, segons l'informe.
Operacions necessàries
·El responsable de Desenvolupament Econòmic i Social de la FAO, Kostas Stamoulis, ha precisat que s'han d'emprendre accions urgents i que les conseqüències del clima per a l'agricultura es notaran a llarg termini.
· Ha considerat que actualment hi ha moltes tecnologies que es poden aplicar per diversificar els ingressos de les llars rurals amb activitats dins i fora del sector primari, de manera que siguin capaços de gestionar millor els riscos.
· El 21% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle estan causades per la desforestació, la ramaderia i la gestió de sòls i nutrients.
· Per retallar aquestes emissions, es poden emprar pràctiques sostenibles que consisteixen, per exemple, en integrar els cultius, el bestiar i els arbres; emprar varietats eficients en nitrogen i tolerants a la calor, o sembrar directament sense llaurar.
·Frenar la desforestació dels boscos és una altra de les accions prioritàries, així com reduir tant les pèrdues i les deixalles d'aliments com els gasos contaminants durant els processos de producció, transport, elaboració i venda d'aquests productes.
· L'estudi adverteix que l'adopció d'aquestes pràctiques encara és molt limitada, ja que es veu obstaculitzada per polítiques -com les que subvencionen els químics- que inciten a la producció insostenible amb el medi ambient en lloc de promoure l'eficiència en l'ús de els recursos naturals i la seva conservació.
· Després que gairebé tots els països signants de l'Acord de París l'any passat s'hagin compromès a actuar contra el canvi climàtic en l'agricultura, el director general de la FAO va insistir que els responsables polítics han de seleccionar i coordinar millor els esforços a favor de la producció sostenible.
Segons diverses estimacions, el 2030 podria haver-hi entre 35 i 122 milions de persones més sumides en la pobresa per l'efecte del canvi climàtic en comparació amb un futur sense aquest fenomen.
A més, es calcula que la demanda mundial d'aliments el 2050 augmentarà almenys un 60% per sobre dels nivells de 2006 a causa sobretot al creixement de la població i la ràpida urbanització.
L'informe biennal de la FAO sobre l'estat mundial de l'agricultura i l'alimentació alerta que un descens en la producció agrícola derivaria en l'escassetat d'aliments, afectant encara més a regions exposades com Àfrica subsahariana o Àsia meridional.
Da Silva ha cridat a introduir mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic en el sector primari, tenint en compte que "els més afectats dels països pobres no poden pagar el seu cost", pel que ha demanat més polítiques i recursos públics per ajudar-los en la lluita contra l'escalfament global.
Al món hi ha prop de 475 milions de petits agricultors amb baixos ingressos que sovint pateixen obstacles com l'accés limitat als mercats, al crèdit, a la informació meteorològica, a les eines de gestió de riscos i la protecció social.
Especials dificultats troben les dones, que constitueixen el 43% de la mà d'obra agrícola en els països en desenvolupament, segons l'informe.
Operacions necessàries
·El responsable de Desenvolupament Econòmic i Social de la FAO, Kostas Stamoulis, ha precisat que s'han d'emprendre accions urgents i que les conseqüències del clima per a l'agricultura es notaran a llarg termini.
· Ha considerat que actualment hi ha moltes tecnologies que es poden aplicar per diversificar els ingressos de les llars rurals amb activitats dins i fora del sector primari, de manera que siguin capaços de gestionar millor els riscos.
· El 21% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle estan causades per la desforestació, la ramaderia i la gestió de sòls i nutrients.
· Per retallar aquestes emissions, es poden emprar pràctiques sostenibles que consisteixen, per exemple, en integrar els cultius, el bestiar i els arbres; emprar varietats eficients en nitrogen i tolerants a la calor, o sembrar directament sense llaurar.
·Frenar la desforestació dels boscos és una altra de les accions prioritàries, així com reduir tant les pèrdues i les deixalles d'aliments com els gasos contaminants durant els processos de producció, transport, elaboració i venda d'aquests productes.
· L'estudi adverteix que l'adopció d'aquestes pràctiques encara és molt limitada, ja que es veu obstaculitzada per polítiques -com les que subvencionen els químics- que inciten a la producció insostenible amb el medi ambient en lloc de promoure l'eficiència en l'ús de els recursos naturals i la seva conservació.
· Després que gairebé tots els països signants de l'Acord de París l'any passat s'hagin compromès a actuar contra el canvi climàtic en l'agricultura, el director general de la FAO va insistir que els responsables polítics han de seleccionar i coordinar millor els esforços a favor de la producció sostenible.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada