Són moltes les parts del planeta que pateixen ja d'una forma evident l'impacte de l'home a tarvés de les emissions i l'acció de sobre l' entorn natural. D'un temps encà, l'home està pervertint la Terra que anteriorment havia estat santa i ara començen a quedar de manifest els efectes de l'acció de l'home al planeta Terra. Aquest any 2020 és la constatació de l'agreujament de la crisi climàtica en que ha estat un dels anys més càlids registrats a la història que ha portat amb sí conseqüències rècord que han suposat un desastre ecològic i un drama per els civils locals on han esdevingut aquests riscos induïts com ara la proliferació dels incendis forestals descontrolats, o intensitat de les tempestes a causa de que el flux de fluids diversos de l'atmosfera, està alterat per l'emissió contant de gasos tòxics.
Ha estat un dels tres anys més càlids des de l'era preindustrial, al 1850
Aquest 2020 ha estat l'any de la constatació de l'agreujament de la crisi climàtica. Són moltes les parts del planeta que pateixen ja d'una forma ben evident els efectes de les emissions i l'acció de l'home sobre el seu entorn natural.
Aquest any fins i tot els gelats es fonien a Sibèria, i a la vall de la Mort, als Estats Units, els termòmetres marcaven un rècord mundial verificat de temperatura.
La confirmació que hagi estat --o no-- l'any més càlid mai registrat no arribarà fins d'aquí unes setmanes. Però, en qualsevol cas, és segur que haurà estat un dels més càlids registrats a la història. I això ha tingut conseqüències també de rècord.
Vall de la Mort, Estat Units |
Les altes temperatures propicien un estrès hídric als boscos i afavoreixen incendis forestals descontrolats, com els que s'han vist a Austràlia, Sibèria, els Estats Units o l'Amazònia. Un drama per als habitants i un desastre ecològic, que va afectar milers de milions d'animals.
L'escalfament global també incideix en la temperatura de l'aigua de mars i oceans. A l'Atlàntic, això s'ha traduït en un any excepcional pel que fa al nombre, freqüència i intensitat de tempestes i huracans.
Un coala fugint dels incendis d'Austràlia |
Especialment devastador va ser el pas, al novembre, dels huracans Eta i Iota, de categoria 4 i 5, respectivament, amb una diferència de quinze dies sobre l'Amèrica Central.
La tempesta tropical Theta va arribar fins a la península Ibèrica, un fet poc habitual. I també de l'Atlàntic va sorgir el temporal Gloria, que va afectar Catalunya, i que tant de mal hi va fer, especialment al delta de l'Ebre.
El Delta de l'Ebre després del temporal Glòria |
Tot plegat és la constatació que la crisi climàtica existeix. I és un dels motius pels quals 270 milions de persones estan en risc de morir de gana al món.
Vídeo |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada