Al poble de Kamikatsu, un petit poble que es
troba entre muntanyes al Japó, estan duent a terme un projecte que té com a
finalitat produir zero residus. Amb aquests projecte en el qual tots els
ciutadans d'aquest poble estan molt implicats han aconseguit reduir quasi un
100% el seu impacte.
Aquests projecte de zero residus es basa en el
compliment de les tres R: reciclar, reutilitzar i reduir, així fent que fins i
tot algunes deixalles puguin arribar a ser un recurs per a nosaltres podent-los
utilitzar amb altres finalitat.
Com ha tingut uns resultats molt satisfactoris
actualment s’està intentant que es vagi expandint per tot Japó, encara que
aquesta pràctica és molt difícil dur-la a terme en grans ciutats, perquè es
necessita un gran control i molta aplicació per part de tots els ciutadans.
La Vanguardia (20/04/17)Un petit poble perdut a les muntanyes de l'illa de Shikoku, al Japó, s'ha convertit en un referent en reciclatge a nivell mundial. Kamikatsu s'ha marcat com a objectiu eliminar tots els seus deixalles per al 2020, i des de 2002 treballa en el seu Projecte Zero Residus. Aquest és un sistema de difícil aplicació en grans ciutats però sí que podria ser aplicable a comunitats més petites i un exemple a seguir en matèria de reciclatge.
Fa set anys, un incinerador d'escombraries que havia estat instal·lat en 1998 no va poder complir amb els nivells de control de dioxines. Va ser llavors quan l'alcalde va decidir tancar l'incinerador i impulsar l'esmentat projecte. Des de llavors tots els ciutadans tenen el deure de portar els seus residus a una estació de recollida, i només les persones grans que no tenen cotxe, estan exemptes de l'obligació. En aquests casos uns voluntaris, molt implicats en el projecte, compleixen per ells.
Els camions de recollida no passen per Kamikatsu, no es veuen contenidors pel carrer i són les famílies les que es responsabilitzen de la gestió dels seus propis residus. Un dels motius d'aquesta autogestió de les deixalles és que la recollida tradicional de residus és inviable econòmicament per la situació geogràfica del poble, entre muntanyes, i el disperses que hi ha les cases. Aquest motiu no li treu mèrit a la constància, disciplina i bona feina que fa aquesta comunitat que aconsegueix reciclar el 90% dels seus residus.
Com ho fan?
Els veïns de Kamikatsu reutilitzen les deixalles orgàniques com a compost en els seus jardins o camps de cultiu. Renten a consciència els envasos de vidre, plàstic o llaunes, desmunten i pleguen el cartró, i tot això ho porten ells mateixos fins al punt de reciclatge situat al centre del poble. Allà els residus se separen en 34 categories diferents i s'ha establert un Centre d'Intercanvi on les famílies del lloc poden realitzar intercanvis amb objectes que no seran utilitzades per altres i que per a ells podrien ser de gran utilitat.
A més, i encara que sembli increïble, han trobat una manera de comercialitzar les seves escombraries. La comunitat de Kamikatsu no només recicla les seves escombraries sinó que la transforma en petites obres d'art. Els artesans del poble s'encarreguen de reutilitzar els productes descartats i de reconstruir-los per a la seva posterior venda. Avui dia, els mercats del poble s'han tornat molt populars. Amb el que recapten el municipi dóna subsidis per a la compra de material per fer compost, bitllets de loteria o bons per a compra de menjar.
Els nous negocis del poble ja neixen amb l'objectiu residus zero i eliminen els productes d'un sol ús. Aquest és el cat del Cafe Polestar que no fa servir tovallons d'un sol ús, ni tampoc dóna compte en paper llevat que el client ho demani. A més, els empleats fan les compres amb bosses reutilitzables als productors locals sempre tendint en compte els ingredients d'estació.
Encara que aquest sistema estricte no és del grat de tots el resultat no deixa lloc als dubtes. En els últims 4 anys, les escombraries a incinerar s'ha reduït un 50%, les deixalles reciclats han augmentat fins al 90%, i els pobles propers ja han començat a implantar el mateix sistema. Per això, el municipi vol estendre aquesta pràctica a tot Japó.