El canvi climàtic cada vegada és més evident en el nostre dia a dia. Aquesta vegada s'ha fet notori per ser el causant d'una calor digne de ser anomenada excepcional.
El primer dilluns de setembre es van enregistrar un total de 26 efemèrides per altes temperatures, tant màximes com mínimes, que se sumen als màxims absoluts del passat diumenge, pel que apunta que aquest pot esdevenir l'episodi de calor més important al setembre des que hi ha registres. Fet que no ha deixat a ningú indiferent.
Anomalies tèrmiques de setembre de 2016, en color taronja i vermell les zones amb més calor del que és habitual (GISS) |
La Vanguardia 18/10/16
El passat mes de setembre va ser el setembre amb la temperatura mitjana més alta en el conjunt del planeta en els últims 135 anys (és a dir, des que es tenen registres d'aquest tipus), segons les dades facilitades per l'Institut Goddard d'Estudis Espacials ( GISS), de la NASA.
La temperatura de setembre de 2016 va superar per només 0,004 graus el rècord de calor per a aquesta època de l'any, que fins ara corresponia a setembre de 2014. Amb aquesta petita diferència, el GISS considera que s'ha produït un empat tècnic entre els mesos de 2014 i 2016, tot i que destaca que la dada més significativa és que el mes passat va marcar un registre que supera en gairebé un grau (per ser exactes, 0,91 graus) la temperatura mitjana dels mesos de setembre entre 1951 i 1980.
"Seguim subratllant que, si bé les classificacions mensuals són d'interès general, que no són tan importants com les tendències a llarg termini", ha destacat Gavin Schmidt, director de l'GISS.
Segons les dades revisades per aquest organisme dependent de la NASA, 11 dels 12 últims mesos han establert rècords històrics de temperatures elevades. L'única excepció va ser el juny d'aquest any, que per un petit marge no va superar les temperatures dels mesos de juny de 2015 i 1998.
L'anàlisi mensual del GISS s'elabora a partir de dades disponibles a unes 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, entre les quals es troben facilitades per les boies de mesurament de temperatura superficial del mar i les estacions d'investigació antàrtica.
Com és habitual en aquesta època de l'any, la major part de les temperatures més càlides del mes de setembre van correspondre a l'hemisferi nord. Amb diferències significatives -més calor del que és habitual- a l'est d'Amèrica del Nord, Àsia central i una part del centre d'Europa.
Amb les dades disponibles fins ara i tenint en compte la tendència de gener a setembre, els experts consideren que hi ha un 99% de possibilitats que el 2016 es converteixi en l'any més càlid del registre històric, superant amb un marge relativament ampli a l' marca establerta pel 2015.
El climatòleg Gavin Schmidt apunta a través del seu compte a Twitter que el 2016 acabarà amb una temperatura mitjana global d'al voltant de 1,25 graus per sobre de la mitjana de finals del segle XX.